Eğer web tasarım işi ile uğraşıyorsanız bu yazım sizi ilgilendiriyor. Çünkü yıllardır yararlandığım, işimi kolaylaştıran, sorunları tespit edip daha kolay çözmemizi sağlayan faydalı bağlantılar ve araçları sizlerle paylaşıyorum. Örneğin bir tanesi png ve jpg dosyalarını ufaltarak trafikten kazanmanızı, sitenizin biraz daha hızlanmasını sağlarken, başka birisi sitenizin farklı mobil cihazlarda nasıl göründüğünü gösteriyor. Gelin lafı uzatmadan paylaşıma geçelim.
Web Tasarım ile Uğraşanlar için Faydalı Araçlar
1) Google PageSpeed İnsights
Google amcamızın harika hizmeti. Sitemizi baştan sona analiz ediyor ve daha güzel olması, daha hızlı olması için önerilerde bulunuyor. Bazı önerilerini istesek de yerine getiremediğimiz oluyor ama genel itibari ile sitenizi güçlendirmek için harika bir araç.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
>> Ücretsiz Resim Boyutlandırma ve Sıkıştırma
2) ToolsaDay
Bol çeşit, her webmasterın ihtiyaçlarını barındıran bir alet çantası. İsterseniz sitenizin open graph verilerini kontrol edin, isterseniz favicon, robots.txt veya site haritanızın durumunu kontrol edin. Hepsi sol menüde sizi bekliyor.
https://toolsaday.com/seo
3) W3C Markup Validator
Sitenizde kullanılan kodların ne kadar doğru olduğunu ve kodlama hatalarını gösteren bir araç. Bazı durumlarda kod hatalarına göz yummak zorunda kalsak da bu araç sayesinde gözümüzden kaçan detayları, hataları yakalayabiliyoruz.
http://validator.w3.org/
4) TinyPng
Hem png hemde jpg uzantılı resim dosyalarını ufaltan başarılı bir araç. Png’de daha başarılı olduğunu söyleyebilirim ve bu araç sayesinde sitenizin hem trafiğinden hemde hızından baya fayda sağlayabilirsiniz.
https://tinypng.com/
5) GTmetrix
Web sitenizin hızını analiz eden ve sorunları gösteren bir başka ücretsiz araç. Google’un aracı kadar iyi olmasa da bazı durumlarda ikinci bir aracın olması gayet iyi.
https://gtmetrix.com/
6) Base64 Decode&Encode
Bazı şablonlardaki kodları Base64 şifrelemeniz yada şifreli olanları çözüm düzenleme yapmanız gerekebilir. Bu durumlarda kullanabileceğiniz güvenilir bağlantı..
https://www.base64encode.org/
7) Ücretsiz Apk Oluşturucu
Android cihazlar için ücretsiz apk dosyaları oluşturabileceğiniz faydalı bir site. İsterseniz web siteniz için uygulama oluşturun, isterseniz Youtube kanalınız için.
https://www.appsgeyser.com//
8) TimestampConvert.com
Tarih gösterilen şablonların bazılarında yada sql içerisindeki timestamp formatlı tarih çözümlerinde gayet kullanışlı bir site.
http://www.timestampconvert.com/
9) Twitter Kart Oluşturucu
Twitter’da paylaşılan bağlantılarınızın aynı büyük haber sitelerinde göründüğü gibi detaylı olmasını sağlayabilirsiniz. İşte bunu yapmanın yolu Twitter kart oluşturucudan geçiyor. Bağlantınızı girin, düzenlemeleri yapın ve size verilen kodları sitenizin Header kodlarına ekleyin.
https://cards-dev.twitter.com/validator
10) Javascript Kod Sıkıştırıcı
Sitenizin hızını etkileyenlerden birisi olan Js dosyalarını bu araç sayesinde sıkıştırıp yerden tasarruf edebilir ve az da olsa sitenizi hızlandırabilirsiniz. (İsterseniz js kodlarını base64 şifreleyebiliyorda.)
http://javascriptcompressor.com/
11) MX Toolbox
Mail trafiği için önemli bir adım olan mx ayarlarının doğruluğunu kontrol edebileceğiniz faydalı bir bağlantı.
https://mxtoolbox.com/
12) Yandex360 (Yandex Mail)
Mx demişken ve mail demişken araya sıkıştıralım. Ücretsiz mail host arayanlar için ücretsiz en iyi alternatif.
https://360.yandex.com/business/tariff
13) Unshort.me
Web işleri ile uğraşırken birçok sitede aramalar yapıyor, dosyalar indiriyoruz. Yani bilmediğimiz birçok linke de tıklayarak riske giriyoruz. İşte bu araç da bizleri gizli bağlantılardan korumaya yarıyor. Kısaltılmış url’yi tıklamadan kopyalıyor ve yönleneceğimiz gerçek adresi açık açık görüyoruz.
https://unshorten.it/
14) VirusTotal
Herhangi bir url’yi virüslere karşı tarayan ve bağlantıda virüs bulunup bulunmadığını bildiren bir araç. Tarama için url sekmesine geçiyor ve taranacak adresi yazıyorsunuz. Tarama işlemide bir tane değil 20’den fazla araç ile yapılıyor. Bu araçlar arasında Kaspersky, Bitdefender, Avira, Eset, Dr. Web’de var.
https://www.virustotal.com
15) Css Compress
Yukarıda js dosyaları için bir araç paylaşmıştım, bu da css için. Css dosyalarımızdaki kodları sıkıştırmamızı ve css dosyalarının boyutunun küçülmesini sağlıyor. Ancak şöyle bir durum var ki; css dosyaları sıkıştırıldığında kodlar akraba oluyor, bazı sitelerde bu sıkıştırma sonucu sorunlar çıkabiliyor veya düzenleme yaparken kodların başını/sonunu bulmakta zorlanabiliyorsunuz. Bu sebeple bu aracı kullanırken dikkatli olmakda yarar var.
https://csscompressor.com/
16) Sitemap Oluşturucu
Otomatik sitemap oluşturan özel bir script kullanmıyorsanız işinize yarayacak bir başka araç. Site üzerinden ücretsiz site haritası oluşturabilir ve bu site haritasını arama motorları için kullanabilirsiniz.
https://www.xml-sitemaps.com/
Unuttuğum faydaları araçlar, bağlantılar varsa yada benim bilmediğim sizin kullandığınız güvenilir, yararlı araçlar varsa yazı altından yorum olarak gönderebilirsiniz. Paylaştıklarım inşallah işinize yarar.
17) Google Toolbox
Mxtoolbox sitesi işinize yaramazsa mx kontrolü için bu aracıda kullanabilirsiniz.
https://toolbox.googleapps.com/apps/checkmx/
18) Google Mobile Tester
Sitenizin mobil uyumluluğunu test etmenizi sağlayan bir araç.
https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr
19) Htaccess to Nginx Converter
Sunucusunda sadece nginx kullananların htaccess kodlarını nginx uyumlu hale getirmesini sağlayan bir araç.
http://winginx.com/en/htaccess
20) IMSO: Server Monitor
Web sitelerinizi, sunucularınızı belirlediğiniz sürelerde sürekli takip eden ve olası hatalarda sesli olarak haber veren başarılı bir uygulama.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.maoux.ismyserveronline
21) Ssl Shopper
Ssl sertifikası tanımlı web sitelerinin ssl sorunlarını kontrol eden ücretsiz bir araç. Eğer taranan sitede bir ssl sorunu yoksa sonuç sayfasında tüm sonuçlar yeşil renkli simgeler ile sunuluyor.
https://www.sslshopper.com
22) Seobility.Net
Bu web sitesi üzerinden web sitenizin, sayfalarınızın seo skorunu ve hatalarınızı görebilirsiniz.
https://freetools.seobility.net/en/seocheck
23) Geekflare.Com
Bu web sitesindeki araçları kullanarak güvenlikten performansa bir çok alanda sitenizi test edebilirsiniz.
https://geekflare.com/tools/toolbox
24) Yapısal Veri Test Aracı
Google’a ait bu araç ile sitenizde kullanılan yapısal veri doğruluğunu test edebilir, eksiklerinizi görebilirsiniz.
https://search.google.com/structured-data/testing-tool
25) Google Search Console
Google’a ait bu araç ile siteniz ve url’lerinizdeki kodlama hatalarını, erişim sorunlarını görebilirsiniz.
https://search.google.com/search-console
26) Gzip Test
Bu site üzerinden sitenizde Gzip sıkıştırmanın aktif olup olmadığını görebilirsiniz. Gzip sıkıştırmanın aktif olması sitenizin hızı açısından çok önemlidir.
https://www.giftofspeed.com/gzip-test/
27) SSL Server Test
Bu site sayesinde sitenizin ssl skorunu öğrenebilirsiniz. Eğer sonuç A çıkarsa, güvenliğiniz üst düzey demektir.
https://www.ssllabs.com/ssltest/index.html
28) Seo Tools
Birden fazla seo aracını ücret ödemeden kullanabileceğiniz yararlı bir başka site.
https://seositecheckup.com/tools
29) Nofollow Dofollow Link Checker
Sitenizde, sayfalarınızda yer alan dış bağlantıların dofollow mu yoksa nofollow mu olduğunu kontrol etmeye yarayan bir site.
https://www.coderduck.com/link-analyzer-tool
30) Keyword Rank Checker
Web sitenizin Google aramalarında hangi kelimede kaçıncı sırada çıktığını öğrenebileceğiniz yararlı bir site.
https://rankfinder.eu/
31) Text Compare!
İki php dosyası arasındaki ufak tefek kod farklarını mı bulmak istiyorsunuz? İşte harika bir site, harika bir araç.
https://text-compare.com/
32) Meta Tags
Web sitenizdeki içeriğin başlık ve meta description kontrolünü yapan, sayfalarınızın aramalarda nasıl görüneceğini önizleyen ve isterseniz her sayfa için otomatik meta verilerini oluşturup kullanmanız için sunan bir araç.
https://metatags.io/
33) Core Web Vitals
Son dönemde Google amcanın çok önemsediği cls (kümülatif düzen kayması) durumunu sayfalarınız için raporlayan Google aracı.
https://search.google.com/search-console/core-web-vitals
Birde bunun Chrome eklentisi var, bu araç ile her sayfanızdaki cls, fid ve lcp değerlerini kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
https://chrome.google.com/webstore/detail/web-vitals/ahfhijdlegdabablpippeagghigmibma
34) MobileTest.me
Çok sık kullandığım ikinci faydalı bağlantı ve yararlı araç. Web sitenizin anlık olarak mobil cihazlarda nasıl göründüğünü görebiliyorsunuz ve sunduğu sonuçlar gerçek sonuçlara çok yakın. Düzenlemelerinizi yapın ve F5 ile sayfa tazeleyin. Yaptığınız değişikliğin sonucunu farklı ekranlardan, telefon veya tablet bilgisayara bağlı kalmadan takip edebilirsiniz.
http://mobiletest.me/
35) Pexels.com
Web sitelerinde kullanmak için ücretsiz görseller bulabileceğiniz harika bir shutterstock alternatifi.
>> Kolaycılar için Faydalı Facebook Bağlantıları
>> RGB Renk Kodlarını, CMYK, Hex Formatına Dönüştürme
>> Bloglar ve Web Siteleri İçin Twitter Araçları
>> Ücretsiz Backlink Kontrol Siteleri
Kaynak olarak yararlı web geliştirme araçlarının listesini paylaştığınız için teşekkür ederiz. Makaleni seviyorum. Bu tür makalelerin en iyi yanı, yazarın bu şeyleri aramak için çok zaman harcaması ve sahip olduğu getiri ile gelmesidir. İşte önermek istediğim bir web sitesi
url-decode.com
Kontrol etmelisin. Bu web sitesi, bir alan altında kod çözme ve kodlama (URL, base64), sayı yardımcı programları, birim dönüştürücü, geliştiriciler, dize yardımcı programları, dönüştürücü ve IP araçları ile ilgili araçları içerir. Bu, okuyucuların tek bir alan altında düzinelerce araca sahip olmalarına kesinlikle yardımcı olacaktır.