Blogspot Sitenizi Ücretli Domain ve Host’a Taşıyın

Blogspot Sitenizi Ücretli Domain ve Host'a Taşıyın

Blogspot bilindiği gibi ücretsiz bir Google blog hizmeti… Blogspot yani blogger’a üye olarak bir hesaptan 60’a yakın blog açabiliyorsunuz.. Bloglarınız sistemin izin verdiği ölçüde özelleştirilebiliyor, internette ücretsiz yüzlerce tema bulabiliyor, kullanabiliyorsunuz. Blogunuza ekstra bileşenler ekleyebiliyorsunuz, yazılarınızın ve şablonunuzun yedeğini alıp saklayabiliyorsunuz..

DİKKAT! Yazı, 28 Mayıs 2010 tarihinde yayınlanmıştır ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.

Blogspotun alternatifleri arasında Blogcu.com, WordPress.com da bulunuyor. Birde kalite bakımından yerlerde sürünen tr.gg var.. Tabi bunlar haricinde pek çok alternatif de mevcut..

Blogspot’un eksileri, ücretli web sitelerinden farkları neler?

Öncelikle blogspotların size sağladığı adres, ücretli domainlerden farklı olduğu için görünüm ve adresi akılda tutma açısından bir eksi sağlıyor (örneğin www.sitem.com gibi bir adresi arkadaşlarınız kolaylıkla hatırlarken www.sitem.blogspot.com olan bir adresi arkadaşlarınızın akılda tutması daha zor…)

Aslında Blogspot’un bu durum için bir çözümü var.. Blogspot paralı domain alıp blogunuzu bu adres üzerinden kullanmanıza izin veriyor.. Yani blogunuz aynı kalıyor sadece 2 adet adresiniz oluyor. Bunlardan birisi orijinal adres, diğeri de paralı alacağınız domain.

Domain farkı dışında blogspot’larda sitemap sorunu, bazı seo sorunları, bağımsız tasarım sorunları mevcut..

Bu sorunları da dahil ettiğimizde en akıllıcası, ücretli bir site kurmak.

Host alırken neye dikkat etmelisiniz?

Trafik ve web alanına dikkat etmelisiniz.. Kapasitenizden az trafik veya web alanı almanız durumunda ekstra ödeme yapmak zorunda kalabilir veya haddinizden fazla trafik ve alan almanız durumunda da fazladan gereksiz ödeme yapmış olabilirsiniz…

Kapasitenizi nereden bileceksiniz?

Eğer host edeceğiniz sitede çok fazla yazı varsa ve çok yüksek ziyaret oranı alacaksanız en az 10GB trafikli bir host almalısınız ve tabiki host kapasiteside en az 100mb olmalı..Yok ben sitemde resim galerisi açıcam alana resimler yükleyecem diyorsanız o zaman host alanı ve trafik daha fazla olmalı..(Örneğin: 20GB trafik 500mb alan)

Blogspot siteniz var ve bunu içeriğiyle birlikte paralı sitenize aktarmak istiyorsanız o zaman wordpress isimli ücretsiz scripti kurmanız (kurdurmanız) ve içeriğinizi yedekleyip wordpress sitenize aktarmanız gerekmekte.. Bu yöntem imkansız olmamakla birlikte biraz deneyim ve bilgi gerektirmekte..

Blog içeriğinizi yeni sitenize aktarmak yada aktarmamak sizin seçiminizdir isterseniz ücretsiz bloglama scripti olan WordPress’i kurduktan sonra sıfır temiz bir başlangıçta yapabilir ve yazılarınızı yazmaya başlayabilirsiniz..

Paralı bloglama sistemine geçtiğinizde onlarca ücretsiz WordPress eklentisinden istediklerinizi kurup, sitenizin görünümünü ve içeriğini geliştirebilir, yine binlerce ücretsiz tema içinden istediğinizi yükleyip, sitenizin stilini oluşturabilirsiniz.. Sitemap, robots.txt, etiketler, resim seo’su vb. özelliklerle sitenizin arama motorlarında daha iyi index almasını ve önlerde çıkmasını sağlayabilirsiniz…

Buna ek olarak üyelik ve yorumlama sistemleri sayesinde kişisel web sitenize kayıtlı üyeler ve üye yorumlarının sitenizde barınmasını sağlayabilirsiniz..

Host alırken aldığınız paket yıllık veya aylık olduğu durumlarda isterseniz sonradan bir ek ödeme ile trafik veya host alanınızı arttırabilir, host veya domain süreniz bittiğinde istediğiniz süre kadar uzatabilir, istediğiniz firmadan yeni bir host alabilir ve domaininizi istediğiniz yere transfer edebilir, isterseniz basitçe domain ve Google indexlerinizi değiştirebilirsiniz.

Host değişimlerinde sitenizden alacağınız yedekleri yeni host alanına aktararak kayıpsız bir şekilde sitenizi yeni yerine kaydırabilir ve kaldığınız yerden yazılar göndermeye devam edebilirsiniz.. İsterseniz sitenizden yedek alıp bir süre site işlerine ara verip, daha sonra yedeğiniz ile sanal aleme geri dönüş yapabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Ayrıca host alanı, trafik ve alt domain iznine bağlı olarak 1 alan adı altında birden çok sistem kurabilir, birden çok site kurabilirsiniz. (Örneğin: forum, chat sistemi, resim galerisi, ziyaretçi defteri, imza toplama sistemi vb.)

Yazımda değinmeyi unuttuğum konular olabilir, merak ettikleriniz olabilir bu tür sorularınızı yorum olarak sorarsanız cevaplamaya çalışırım..

>> Web Tasarım ile Uğraşanlar için Faydalı Bağlantılar