Biliyorsunuz Youtuber’ların geneli oyun oynayarak meşhur olurlar. Çünkü izleyici kitleleri genelde 15 yaş altı gençlerden oluşur ve kanalı düşük maliyetle ayakta tutmanın en kolay yolu ucuz yada bedava oyunları oynamaktır. Bir süre sonra (oyunlar sayesinde) kanalına 300 500 bin abone çeken Youtuber, kazandığı paraları yemeye başlar ve oyun harici videolar çekmeye başlar; 5000 TL’ye kazı kazan aldım, 10 bin TL’ye Çin’den alışveriş yaptım vs. vs.
>> Mutlaka Oynamanız Gereken 20 Harika Mobil Oyun!
İşte bu yazımızın konusu da Youtuber’ların hayatını değiştiren, onları zengin eden oyunlar.
1 Numara: Minecraft
Bu oyunu bilmeyen yoktur. Çocukların en sevdiği, oynaması en basit oyundur. İlk yayınlandığı tarih 2009. Oyunun ücretsiz sürümleri de var, ücretli sürümü de. Fakat bir çok Youtuber’un bu oyunu korsan yükleyip videolar çektiğine emin olabilirsiniz. Çocuklar tarafından çok sevildiğinden ve oyunu oynamak için üstün zeka ve yetenek gerekmediğinden Youtuber’ların çoğu tarafından ilk başlarda en çok oynanan oyun olmuştur.
(Popüler Youtuber’ların ilk videolarına bakabilirsiniz. Hatta Enes Batur’un bu oyuna minnet sebebi ile adını Minecraft Batur, Enes Minecraft şeklinde değiştirmesi gerektiğini düşünenlerdenim. )
2 Numara: GTA5
Youtuber’ları meşhur eden diğer önemli bir oyun. Rockstar North tarafından geliştirilen oyunun çıkış tarihi 2013. Oyunun fiyatı epey tuzlu ve indirme boyutu da epey büyük. Hatta sistem gereksinimleri de 2013 yılı için epey yüksek idi. Bu sebeple oyun satışa çıktığından beri oyunu satın alamayan, bilgisayarına yükleyemeyen yada bilgisayarı bu oyunu kaldırmayan çoğu genç arkadaşımızın en çok yaptığı şey; Youtube’da GTA5 videoları izlemek oldu.
Oyunun indirimsiz Steam satış fiyatı 169 TL, indirimli fiyatı 60 TL. Oyunu yasal olarak temin ederseniz GTA 5: Online üzerinden bir sürü online göreve videolar çekebilir, genç arkadaşları kendinize çekebilirsiniz.
3 Numara: Counter Strike: Global Offensive
Sıralama doğru oldu mu bilemiyorum ama Youtuber’ların en çok oynadığı üçüncü oyun olduğunu düşünüyorum. CS: GO, 2012 yılında satışa sunuldu fakat önceki sürümlerini düşünürsek 20 senelik bir geçmişi var. Hatta şuan piyasadaki çoğu FPS oyunu onu taklit ederek buralara gelmişlerdir. Youtuber’lar da oynayarak.
CS: GO’nun satış fiyatı 24 TL, fakat özel indirim dönemlerinde 6 TL’ye kadar ucuzlamaktadır. Oyunun Steam atölyesinde binlerce harita bulabilir, arkadaşlarınızla farklı modlarda oynayıp bir sürü video çekebilirsiniz.
4 Numara: League of Legends
Bu oyunu bilenler belki sıralama için bana kızabilirler ama sıralamaya çok takılmayın bence. Çünkü kimse oturup Youtube’da hangi oyunun bir rakam daha fazla oynandığını söyleyemez. Muhtemelen bu ilk 4’lü aynen doğrudur, sonrakilerde rakamsal farklar belki olabilir. Tamamen kişisel bir gözlem ve sıralama..
LOL, 2009 yılında piyasa sürülen bir Warcraft 3 örneklemesi moba oyunudur. Yani doğuşunu Warcraft 3 isimli oyuna borçludur. Oyun ücretsiz ve uzun solukludur. Bu sebeple de Twitch yayıncıları ve Youtuber’ların en çok tercih ettiği oyunlardan biridir. Çünkü oyun bol malzeme sunmakta, bir maç en az 30-40 dakika sürebilmektedir.
Oyunu henüz duymadıysanız, oynamadıysanız LOL resmi web sitesinden istemcisi yardımıyla indirebilir, ücretsiz üyelik açıp hemen oynamaya başlayabilirsiniz. (Oyun 5-6 gb iç indirme yapacak.)
5 Numara: Dota2
Dota, Lol oyununun en sıkı rakiplerinden birisidir. Lol sevenler Dota sevmez, Dotacılar da Lol’cüleri ezikler. (Ben her iki oyunu da severim o ayrı.) Dota2 için Türk Youtuber’ların çok video çektiğini söyleyemem fakat yabancılar genelde Dota2 tercih ederler. Dota’nın Lol’den farkı ise oynanış açısından Lol’den biraz daha zor olmasıdır.
Dota 2, 2013 yılında piyasa sürülmüştür fakat yapımcı Valve’den önceki versiyonu vardır ki onun çıkış tarihi 2003’tür. İlk oyunun adı DotA’dır. Youtube’da tercih edilen ise ikinci sürüm Dota 2’dir. İlk oyun DotA’nın Lol ile ortak yönlerinden biri ise her iki oyunun da Warcraft 3’ten esinlenmiş olmasıdır.
Dota2’yi Steam üzerinden ücretsiz olarak indirebilir, hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Fakat biraz zor olduğu için birkaç ay botlarla basit modda oynamanızı, oynarken sabırlı olmanızı, Dota2 rehberlerini okumanızı, Dota2 şampiyonalarını izlemenizi öneririm.
6 Numara: Sims 4
Genelde kadın Youtuber’ların tercih ettiği bir oyundur Sims ve bu sayede kadın kitleye hitap ederek bolca kadın takipçi kazanabilirsiniz. Tabi yaş aralığı 5-18’dir. Oyun bir yaşam simülasyonudur ve sanal bir dünyada seçtiğiniz karakterleri yönetirsiniz. Oyun, uzun solukluğu olduğundan bolca malzeme çıkarmaktadır fakat biraz pahalı olduğu için (korsan yolları tercih etmiyorsanız) başlangıç Youtuber’larına biraz tuzlu bir seçenektir.
Sims 4’ün piyasaya çıkış tarihi 2014, ilk Sims oyununun piyasaya çıkış tarihi ise 2000’dir. Hatta benimde 2000’lerin başında en çok oynadığım oyunlardan biridir.
Oyun ücretsiz olmadığından onu satın almanız gerekir. Steam üzerinden satışı olmadığı içinde Microsoft Store yada farklı seçenekleri değerlendirmelisiniz. Oyunun satış fiyatı ise 200 TL.
7 Numara: H1Z1
Pubg oyunu satışa sunulmadan önce bir çok Youtuber’un oynadığı bir hayatta kalma oyunudur H1Z1. Oyun ilk olarak DayZ modu olarak geliştirilmiş, sonradan bağımsız yapım olarak satışa sunulmuştur. Oyun ilk başlarda ücretli satılırken, Pubg ve Fortnite’in gerisinde kaldığı için artık Steam üzerinden ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Oyunu denemek yada videolar çekmek istiyorsanız Steam bağlantısını hemen aşağıda bulabilirsiniz.
8 Numara: PUBG
Bir önce paylaştığım oyunu tahtından eden ve Youtube’da en çok video çekilen oyunlardan biri; PlayerUnknown’s Battlegrounds. Oyun başlarda biraz pahalı satılıyordu ve bu sebeple başlangıç Youtuber’ları tarafından çok tercih edilmiyordu. Genelde paraya kıyan Youtuber’lar tarafından içerikler üretiliyordu. Sonradan Fortnite’in piyasaya sunulması sebebi ile Pubg’nin fiyatında indirimlere gidildi.
Oyunun güncel Steam satış fiyatı 69 TL, gördüğü en düşük fiyat ise 32 TL.
9 Numara: Fortnite
Youtube’da Youtuber’lar arasında ite kaka büyüyen bir oyun. Pubg’ye rakip olarak ücretsiz olarak piyasaya sunuldu fakat oynanış tarzından ötürü belirli bir kesim tarafından pek benimsenemedi. Çünkü oyunda Minecraft mantığıyla devamlı bir şeyler kırmanız ve rakiplerinizden korunmanız gerekiyor. Tabi oyunun yapımcısı şirket video içerik üreticilerine para yağdırdığı için Youtube’da popülerliği artmaya başlamıştır.
Oyunu Steam üzerinden indiremezsiniz çünkü LOL gibi onlarda kendi istemcilerini kullanmaktalar.
10 Numara: Troll Face
Popüler Youtuber’lar bir mobil oyuna video çekeceklerse muhtemelen o oyun Trollface serilerinden biridir. Trollface ücretsiz olduğu ve çocuklar tarafından sevildiği için Youtube’da epey popülerdir. Spil Games tarafından geliştirilen Troll Face oyun serisine mobil mağazalarda Spill Games özel sayfasından ulaşabilirsiniz.
11 Numara: Goat Simulator
Bir zamanlar çoğu Youtuber’un en sevdiği oyun idi kendileri. Gta tarzı bir açık dünyada keçi yönlendirerek görevler tamamlıyorduk. Oyunda mantık olmadığından ve tamamen eğlence üzerine kurulu olduğundan tahmin edeceğiniz üzere izleyici kitlesi yaşça ufak kardeşlerimiz idi. Oyun başlarda ücretli olarak satıldı, sonradan ücretsiz hale geldi ve bir sürede (GoatZ, Goat Mmo gibi) yan modlar ile popülerliğini sürdürdü.
Oyunu Steam’de, Google Play’de ve Apple Store’da bulabilirsiniz.
>> Google Play’de Goat Simulator
>> Apple Store’da Goat Simulator
12 Numara: Euro Truck Simulator 2
Genelde erkek izleyici kitlesinin tercih ettiği bir oyun Euro Truck Simulator. Avrupa ülkelerinde tırınız ile yük taşıyor, görevler tamamlıyor, yeni garajlar, yeni araçlar, yeni şoförler ile ilerliyorsunuz. Oyunun piyasaya çıkış tarihi 2012 fakat halen daha çeşit çeşit DLC yayınlandığından Youtuber’lar tarafından tercih edilmeye devam ediyor.
Bu oyunu oynayanlar belki size biraz arabesk gelebilir fakat bazen sessizlik, huzur arayanlar ve olduğu yerden uzaklaşmak isteyip uzaklaşamayanlar tarafından da tercih edildiği doğrudur. Ayrıca bu oyuna video çektiğinizde, canlı yayın açtığınızda sohbet etmek için, canlı chat’e cevap yetiştirmek için bolca vaktiniz olur.
Oyunun indirimsiz Steam satış fiyatı 39 TL, indirimli fiyatı 5 – 7,5 TL.
>> Steam’de Euro Truck Simulator 2
13 Numara: American Truck Simulator
Euro Truck Simulator oyununun SCS Software tarafından geliştirilen Amerika kıtasına özel sürümü. Eğer batı ülkelerinde oynamak sizi sarmıyorsa Amerika kıtası eyaletleri için bu oyunu tercih edebilirsiniz. Youtuber’ların geneli halen Euro Truck Simulator 2 oynasa da bir kısmı da American Truck Simulator için içerikler üretmekte.
Oyunun indirimsiz Steam satış fiyatı 59 TL, indirimli fiyatı ise 14.75 TL.
14 Numara: Five Nights At Freddy’s
Bir zamanlar Youtuber’ların neredeyse çoğunun oynadığı bir oyundur FNAF. Oyunun tarzı hayatta kalma korku’dur. Youtube üzerinde harika bir fan yapımı videosu vardır. Belirli şartlar dahilinde korkunç oyuncakların olduğu bir binada hayatta kalmanız gerekmektedir.
Oyunun tüm serisini Steam üzerinden 60 – 70 TL’ye satın alabilirsiniz.
15 Numara: Outlast
Youtuber’ların en sevdiği korku oyunudur Outlast. Pewdiepew veya Türk Youtuber’ların kanallarında ilk videolarına gidin, kesinlikle Outlast oyununu göreceksiniz. Oyun 2013 yılında piyasaya sunulmuştur ve gerçekten korku dolu bir oyundur.
Oyunun indirimsiz Steam satış fiyatı 31 TL, indirimli fiyatı ise 4,5 TL.
Genelde Youtube’da Outlast videoları görsek de aslında bu oyunun 2017 yılında yayınlanan yeni bir yapımı daha bulunmakta, o oyunun adı da Outlast 2. İkinci oyunun satış fiyatı 49 TL.
16 Numara: Dead by Daylight
Korku oyunlarına başlamışken hepsini sıralayalım bari.. Çünkü Youtuber’lar bu oyunu da çok seviyorlar-dı. Yani bir aralar tam bir kurtarıcı oyunu idi. Oyunda bir ekip kurarsınız, ekipten bir kişi katildir ve diğerlerini kaçmadan saklandıkları yerde yakalayıp öldürür. Outlast kadar korkunç olduğunu söyleyebilirim.
Oyunun satış fiyatı 31 TL. (İlk çıktığında daha pahalı idi.)
17 Numara: Friday the 13th: The Game
Dead by Daylight’ın alternatif seçeneği. Dead by Daylight’a video çekmeyen Youtuber, kesin bu oyuna video çekmiştir. Oyunun güncel satış fiyatı 59 TL.
>> Steam’de Friday the 13th: The Game
18 Numara: Hello Neighbor
Mobil platformun alternatif korku oyunudur Hello Neighbor. Ama Steam üzerinden de PC için satın alabilirsiniz.. Mobilde ücretsiz olduğu için başlangıç Youtuber’ları tarafından mobil versiyonu tercih edilmektedir ve aslında kısa süreli bir popülerlik elde etmiş, sonradan unutulmuştur.
Oyunun hikayesi bilindik korku filmlerinden gelir. Komşunuzdan şüphelenirsiniz ve araştırma yapmak için onun evinin bodrumuna inersiniz.
19 Numara: Garry’s Mod
Oldum olası sevemediğim, geçmişi 10 seneden fazla olan bir açık dünya eğlence oyunu. Oyun için Half Life’ın sahne arkası diyebiliriz. Çeşit çeşit gariplik yapılabildiği için Youtuber’lar tarafından çokca tercih edilmiştir ve halen tercih edilmektedir.
Oyunun indirimsiz Steam satış fiyatı 18 TL, indirimli fiyatı 4,5 TL.
20 Numara: RAFT
Yakın tarihte Steam üzerinde ücretli olarak yayınlanmış fakat öncesinde ücretsiz bir geçmişi bulunan hayatta kalma oyunu. Oyunun ilk versiyonunu hem pc için hemde mobil cihazlar için ücretsiz olarak indirebiliyorduk ve o aralar epey bir içerik üretilmişti. Sonradan oyunun ücretsiz mobil sürümleri kaldırıldı ve RAFT Steam için geliştirme aşamasına sokuldu. Mayıs 2018 tarihinde ise Steam üzerinden satışa sunuldu.
Oyunun Steam satışı fiyatı 31 TL.
İlk 20’miz böyle. Yani Youtuber’ların başlangıcı ve onları bu günlere getiren oyunlar.
Belki listeye katılmayanlar yada eksik oyunlar olduğunu düşünenler olabilir. Hatta bu yazıyı yayınladıktan sonra piyasaya sunulacak bir çok oyunda yeni yeni Youtuber’lar yaratacak olabilir. Olay tamamen popülizm ile alakalı. Genç kitle neyi seviyorsa yada oyun severler neye ulaşamıyorlarsa onu alıp oynamanız gerekiyor. Takipçi sayınız yeteri kadar artınca da onlara kulak asmayıp paranızın yettiği her şeye video çekebilirsiniz.
Not: Listeyi 20 değilde 30 oyuna genişletseydik sonradan şu oyunları da ekleyebilirdik;
- Pes, Fifa, Zula, Half Life, Paladins, Team Fortress, Wolf Among Us, My Summer Car, Surgeon Simulator, İşeme oyunu (Enes Batur), Bok oyunu (Enes Batur), Limbo, Slenderman, Watch Dogs, Crew, Battlefield, Call of Duty, Forza Horizon 4.
bendebu oyunları istiyorum
lordiz abi lütfen siteye psp oyunlarını ps3 oyunlarını ps2 oyunlarını ps4 oyunlarının oyunlarının indirme bağlantılarını eklermisin
@arda aydın; Merhaba. Eski ps oyunlarını bulmak biraz zor. Güvenilir torrent sitelerine bakabilirsiniz. Ps4 için ücretsiz oyunlara da aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.