Windows 8’de varmıydı hatırlamıyorum ama Windows 10’da kıl olduğum bir durum One Drive. Kullanmıyorum ama sürekli kendini başlatıyor ve bazen ekrana oturum açma sayfası geliyor. Sizde bu durumdan şikayetciyseniz aşağıdaki adımlardan birini tercih ederek onu kapatabilir veya tamamen sistemden kaldırabilirsiniz.
One Drive’ı Kapatmak:
Hani olurda ileride tekrar açıp kullanmak isterseniz tamamen silmek yerine kapatma seçeneği size cazip gelebilir. Sistem saatinin oradaki ok işaretinden One Drive simgesinde sağ tıklar, Ayarlar‘a tıklarsınız.
Ardından One Drive Ayarlar sekmesinde “Windows’ta oturum açtığımda One Drive’ı otomatik olarak başlat” seçeneğinin yanındaki tiki kaldırıp, tamam butonuna tıklarsınız.
Artık bilgisayar açıldığında One Drive otomatik başlamayacağından sinir eden oturum açma ekranı karşınıza gelmez.
One Drive’ı Tamamen Kaldırmak:
Güncelleme: Windows 10’un güncel sürümlerinde One Drive’ı doğrudan Ekle Kaldır üzerinden yani Ayarlar > Uygulamalar sayfasında uygulama listesinden bulup kaldırabilirsiniz. Eğer uygulamalar listesinde One Drive yoksa eski yöntemi, yani yazının devamında anlattığım yöntemi deneyebilirsiniz!
Güncelleme 2: One Drive’ı kaldırmış olmanıza rağmen One Drive kısayolu halen daha Windows Gezgininde sol listede görünüyorsa bu bağlantıdaki registry dosyalarını kullanabilirsiniz. One Drive simgesi gitsin diyorsanız 32 bit sistemlerde 32-bit Hide.., 64 bit sistemlerde ise 64-bit Hide… isimli dosyayı çalıştırın. Onayınızdan sonra One Drive simgesi kaybolmuş olacak. Lanet simgeyi geri getirmek isterseniz ayrıca 32-bit Restore…, 64-bit Restore… dosyalarını da kullanabilirsiniz.
“Benim ne işim olur One Drive ile?” diyenlerdenseniz, aşağıdaki tüm komutları kaldir.bat uzantılı bir not defteri belgesine kaydeder, sonrasında bu belgeyi çalıştırırsınız. Otomatik olarak One Drive kaldırılır ve bir daha karşınıza gelmez.
@echo off cls set x86="%SYSTEMROOT%\System32\OneDriveSetup.exe" set x64="%SYSTEMROOT%\SysWOW64\OneDriveSetup.exe" echo Closing OneDrive process. echo. taskkill /f /im OneDrive.exe > NUL 2>&1 ping 127.0.0.1 -n 5 > NUL 2>&1 echo Uninstalling OneDrive. echo. if exist %x64% ( %x64% /uninstall ) else ( %x86% /uninstall ) ping 127.0.0.1 -n 5 > NUL 2>&1 echo Removing OneDrive leftovers. echo. rd "%USERPROFILE%\OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1 rd "C:\OneDriveTemp" /Q /S > NUL 2>&1 rd "%LOCALAPPDATA%\Microsoft\OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1 rd "%PROGRAMDATA%\Microsoft OneDrive" /Q /S > NUL 2>&1 echo Removing OneDrive from the Explorer Side Panel. echo. REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f > NUL 2>&1 REG DELETE "HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}" /f > NUL 2>&1 pause
Not: Kaldir.bat dosyası oluşturmak için yukarıdaki komutları yeni bir not defteri belgesine yapıştırın, kaydet diyerek adını kaldir.txt olarak kayıt edin. Ardından windows gezgininden dosya uzantılarını açarak txt uzantısını bat olarak değiştirin. Dosya uzantıları için bu yazımdaki bilgilerden yada buradan kopya çekebilirsiniz. Uygulama Windows 10 Home 64 bit ve Windows 10 Pro 64 bit’de denenmiştir. Ama yinede sorumluluk sizin. Son yöntemi uygulamadan önce sistem geri yükleme noktası oluşturmayı unutmayın.
@zfrx; Kullandığınız Windows 10 sürümünden kaynaklı olabilir. Yazıyı yayınladığımdan beri bu yöntemi kullanıyorum hiç sorun yaşamadım.
.bat dosyası çok işime yaradı, çok teşekkür ederim. :)
çok işime yaradı ama zfrx’in de dediği gibi bozdu sistemi. Sayfalar çökmeye başladı, Mavi ekran hataları almaya başladım. Bunun için teşekkürümü geri alıyorum. Format atacağım şimdi.
@Mertcan; Hala güncel sürüm Windows 10 Home edition’da bu yöntemi kullanıyorum. Bir sorun yok. Zaten yaptığı tek şey One Drive’ı kaldırmak. Çöken sayfalar One Drive ile bağlantılı bir şey ise bilemiyorum. Benim One Drive ile işim yok. Format atmak yerine sistem geri yükleme yapabilirsiniz.