Akıllı telefonda işletim sistemi tercihim Android, dizüstü ve masaüstü bilgisayarda ise tercih mecburen Windows. Çünkü oyun, grafik düzenleme, video düzenleme ve ofis yazılımları açısından en iyiler hep Windows’ta.. Peki Linux bu kadar mı fakir fukara? Tabi ki değil. Yani değilmiş.. Yaklaşık 2 aylık Pardus deneyimim ile gördüm ki, Linux’de Windows yazılımlarına alternatif birçok seçenek varmış.
Tamam, bazıları çok sorunlu ama sürekli güncellenen ve her gün dahada güçlenen seçeneklerde var. Ayrıca Windows’da para ile satılan o yazılımların bu taraftaki alternatiflerin çoğu ÜCRETSİZ! (Muhasebe hariç)
Peki Linux’de Windows Alternatifi İlk Seçeneklerimiz Neler??
Web tarayıcısı: Chrome, Firefox, Opera. Çoğu mevcut.
Müzik çalar: Rhythmbox, Qmmp, Musicalypse.
Mp3, Audio tag düzenleme: Rhythmbox.
Resim görüntüleme: Ristretto.
Resim düzenleme: Krita (Phostohop Alternatifi), Pinta, Gimp, PhotoPea (Online).
Video oynatıcı: Qmmp, SM Player, VLC Player.
Video düzenleme: Kden Live.
Video dönüştürme: Handbrake.
Oyun İstemcisi: Steam.
Not defteri: Mousepad, Notes.
Ofis paketi: Libre Office, Open Office, WPS Office.
Pdf, Xps görüntüleme: Evince.
Cd ve Dvd yazma: XFburn.
Ekran görüntüsü yakalama: Kazam.
Ftp bağlantısı için: Filezilla.
Virüs tarama: Comodo ve online virüs taramaları.
Vpn: Tarayıcılar için Zenmate.
Muhasebe için: Ücretsiz ofis yazılımları Libre, Wps, OpenOffice, ücretsiz yerli muhasebe yazılımı Turquaz, ücretsiz Muhasebeci, Web tabanlı; Luca, Logo, BulutMax, Lila, Aaro.
Windows yazılımları Linux’de çalıştırmak için: Wine.
Şimdilik aklıma ilk gelen isimler bunlar. Fakat Linux sadece bunlarla sınırlı değil. Araştırdığınızda bir sürü seçenek daha bulabilirsiniz. Hatta bende unuttuğum kategoriler varsa aklıma geldiklerinde yazımda güncellemeler yapacağım.
Sizinde bildiğiniz kategoriler ve alternatif yazılımlar varsa, yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.
Bu yazılımların çoğu Linux tabanlı işletim sistemlerine yüklenip kullanılabiliyor (Android değil tabi ki. Onun için ayrı sürümler var.). Örneğin Ubuntu’da da kurduysanız büyük ihtimal Pardus’a da kurabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Ben zaten çoğu yazılımlarımı araştırırken Pardus değil de Ubuntu için araştırıyorum, eğer Ubuntu’ya kurulur yazıyorsa, Pardus’a kuruyorum.
Yorum Yaz