Araştırmalara göre, kanserlerin yüzde 30’u kötü beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı. Sağlıklı yiyeceklere yer vererek kanser riskinizi azaltabilirsiniz
1) Ananas: Ananasın içindeki ‘bromelein’ maddesi tümör hücre gelişimini doğrudan durduruyor. Özellikle de akciğer, bağırsak, yumurtalık ve cilt kanserlerinde tümörlü hücrelerin büyümesini engelliyor.
Ağrıları gidermesi, kanserde pıhtılaşmayı artırması gibi bir özelliği de var. Ananas artrit, yanıklar, ödem, hazımsızlık, dolaşım bozuklukları ve kanserden korunmada da yararlı.
2) Arnavut biberi: Sigaranın akciğerde oluşturduğu DNA kırılmalarına engel olduğu iddia edilir. Kanserden korunmada, kansere bağlı ağrılarda, mide-bağırsak gazında, kemoterapiradyoterapinin neden olduğu ağız-boğaz yara ve ağrılarında kullanılır.
Günde 5 tane taze olarak tüketin; sağlıksız koşullarda kurutulanlar ‘İaflatoksin’ içerdiği için karaciğer kanserine yol açabilir.
3) Balık: Haftada 2 kez somon, uskumru, sardalya ve mezgit gibi omega 3 yağ asitlerinden zengin balıkları tüketmek kanserden korur. Balık meme kanserinde yayılmayı önler bağırsak, pankreas ve prostat kanserlerinin büyümesine engel olur. Ayrıca kalp krizine karşı da koruyucudur.
4) Biberiye: Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserden korur. Bir araştırmaya göre biberiye meme kanserli farelerde tümörü yüzde 47 oranında öldürüyor. Türkiye’de de bol miktarda bulunan biberiyeyi salatanızda taze olarak tüketebilir, çayını da yapabilirsiniz.
5) Böğürtlen: İçeriğindeki ellagic asit kanserli hücrelerin ölmesini sağlıyor. Böğürtlen yaprakları da çok faydalı, çay şeklinde tüketilebilir.
6) Brokoli: C vitamini, beta karoten, lif ve kalsiyum açısından çok zengindir. Kansere karşı koruyucu maddeler içerir. Özellikle bağırsak, mesane, meme kanserlerinden korur.
Çiğ yenebildiği gibi haşlanmış ya da buharda pişirilmiş olarak da tüketilir. Brokoli çoğu içerik maddesini ancak çiğ yendiğinde barındırır. Pişirme brokolinin yararını azaltabilir. Ancak haftada 2’den fazla çiğ brokoli tüketmeyin çünkü tiroid yetmezliği oluşabilir.
7) Ceviz: Omega 3 yağ asitleri içerdiği için kanserden korur. Ayrıca kalp damar hastalıklarına da iyi gelir. Günde 1 avuç ceviz yiyin.
8) Domates: Yıllar boyunca yürütülen çalışmaların sonucunda domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranının düşük olduğu görülmüş.
Akciğer ve mide kanserinin yanı sıra, pankreas, bağırsak, yemek borusu, ağız, meme, rahim ağzı kanseri riskini azaltır. Günde 2 bardak domates suyu için.
9) Elma: Bol miktarda kuarsetin içerir. Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlıdır. Günde en az 2 elma tüketin. Ancak elmayı kabuklarıyla yiyin.
10) Kara üzüm: Son 10 yıl içindeki çalışmalar kara üzümün kanser önleyici rolüne işaret ediyor. Ayrıca kalp damar hastalıklarından da koruyor. Çekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor. Günde 1-2 bardak kadar tüketilebilir.
11) Karpuz: A ve C vitaminden zengindir. İçerdiği yararlı maddeler vücudu kansere karşı korur, toksik maddelerden arındırır.
12) Keten tohumu: Hem kanserden korunmak için, hem bağırsak kanserinde günde 1 çorba kaşığı keten tohumu almak çok önemli. Keten tohumu bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol ve şeker seviyesini dengeler.
Keten tohumu ekmek, gevrek ve keklerin içine konulabilir. Kavrulmuş tohumlar salataların, yoğurdun üzerine serpiştirilebilir. Sadece bir bardak suyla birlikte de alınabilir. Keten tohumunu mutlaka taze çekin veya öğütün. Aksi takdirde tohumlar bağırsaklarda emilmeden bütün olarak dışarı atılır.
13) Kırmızı turp: Akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur. Bol miktarda turp salatası tüketin.
14) Kiraz: Çok miktarda flavon ihtiva eder, kanserden korur. Tümör oluşumunu ve tümörün ilerlemesini engeller. Özellikle meme, cilt, akciğer ve karaciğer gibi kanser tiplerinde etkili.
15) Nar: Nar ve nar suyu akciğer kanserinde çok faydalı, hayvan deneylerinde tümörün büyümesini durduruyor. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeleyen nar kalp sağlığını da korur. Bu nedenle günde 1 bardak taze sıkılmış nar suyu içilmeli ya da nar bol miktarda tane olarak tüketilmeli.
16) Sarımsak: Hem kansere yakalanmaktan korur hem de kanser tedavisi sırasında kullanılır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre sarımsak mide, meme, bağırsak, yemek borusu, prostat ve cilt kanserlerinde tümörlerin oluşmasını ve ilerlemesini engelliyor.
Sarımsak enfeksiyonlar, kalp damar hastalıkları, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona karşı da yararlı. Günde 1-2 baş sarımsağı yemeklere, yoğurdunuza katarak tüketin veya çiğ olarak yiyin. Soğanın da çok faydalı olduğunu unutmayın, yemeklerinizde bol miktarda kullanın.
17) Soya: Meme kanserinden korunmak için tüketilmeli. Ancak meme kanserine yakalandıktan sonra ‘östrojen reseptörü’ pozitif olan kadınların soya kullanmaması gerekir çünkü kanseri azdırabilir. Soya prostat, rahim ve bağırsak kanserinin önlenmesi ve tedavisinde de yararlıdır.
18) Yoğurt: Kanserden korunmak için günde yarım kilo ev yoğurdu tüketin. Bütün kanserlerde şifa olan yoğurt uzun ömrün sırrıdır.
19) Zencefil: Kanserden koruduğu gibi kemoterapiye bağlı kusmalar, araç tutulmasına bağlı bulantı, kusma, hazımsızlık, bağırsak spazmları ve mide-bağırsak gazı gibi şikayetleri azaltır.
Et yemeklerine katabilirsiniz. Taze zencefili meyvelerle karıştırıp suyunu içebilirsiniz. Kuru zencefili de çay olarak tüketebilirsiniz.
20) Zerdeçal: Kanserden korunmada, kanser tedavisinde ve mide bağırsak problemlerinde kullanılabilir. Çorbalara, et yemeklerine ve pilava lezzet katar. Günde 1 çorba kaşığı tüketin.
Yorum Yaz