2014 yılında faaliyete geçen yepyeni bir dijital platformuz var; Filbox. Fakat yeni diyorsak 2000’li yılın başlarına uzanan geçmişe ve tecrübeye sahip bir medya grubu var arkaplanda. Örneğin Filbox kurulmadan önce Sinema tv’ler (2008 itibari ile) Dsmart dijital platformunda bulunuyordu (Ocak 2014 itibari ile Dsmart ile sözleşme sonlandırıldı). Ve tabi platformun sahibi MCD medya grup (Oflaz medya grubu) 2000’lerin başından beri birçok yabancı tv kanalının Türkiye dağıtımcılığını yapıyordu (Hala devam ediliyor).
>> Filbox Dijital Platformu ve Sinema Kanalları Geri Mi Dönüyor?
>> Filbox ve Sinema TV’ler Satıldı Mı? Filbox Kapandı Mı?
Güncelleme: Filbox kapanıyor! Filbox’un kapanacağı, Filbox müşteri hizmetlerinden gelen şu sms ile ilan edildi;
Filbox Uydu Platform hizmeti 27.11.2018 tarihi itibariyle sona erecektir.Filbox üyeliğiniz devam ediyorsa, tarafınızdan tahsil edilmiş olan içerik ücretinizin kullanmadığınız kısmı size iade edilecektir. Filbox cihazının mülkiyeti size ait olup iade alınmamaktadır. İçerik ücret iadesi için aşağıdaki formda istenen bilgileri doldurmanızı rica ederiz.
Peki bunlara rağmen Filbox, DigiTürk ve Dsmart’a alternatif olabilir mi? Bunun kararını yazımın sonunda siz vereceksiniz. İnceleme yazımıza başlayalım..
Filbox Nedir? Neler Vaat Ediyor?
– Filbox, 6 Haziran 2014 itibari ile aktif kullanıma açılmış bir platform. Modül yada modül destekli Humax uydu alıcı satın alarak platformdan faydalanabiliyorsunuz.
– Modül satış fiyatı (15 Ay 199 tl, Humax uydu alıcı alırsanız 15 Ay Filbox modül dahil 299 tl ödüyorsunuz. Şirket ön ödemeli çalıştığından bir kere ödeme yapıyor, 1 yıl boyunca (+3 ise 15 ay) başka ücret ödemiyorsunuz. Yakın tarihte farklı ödeme çeşitlerine geçilir mi bilemiyorum fakat 1 yıl peşin ödeme seçeneği yanına “3 ay deneme” ve “2 yıl indirimli” seçeneklerinin eklenmesi gayet güzel olurdu.
– Filbox’un ilk zamanlarında sadece sinema kanalları (yani 6-7 tv kanalı) mevcut idi, daha sonra yeni tv kanalları ekleyerek ve bazen birkaçını platformdan çıkararak güncelde 15 tv kanalına ulaştı. (Şifresiz Kidz tv ve Fil tv hariç.)
Bu 15 tv kanalı şunlardan oluşuyor; Sinema tv HD, Sinema tv 2 HD, Sinema tv Komedi HD, Sinema tv Aile HD, Sinema tv Aile 2 HD, Sinema tv Aksiyon HD, Sinema tv Aksiyon 2 HD, Sinema tv 1001 HD, Sinema tv 1001 2 HD, Fightbox HD, Davinci Learning, English Club HD.
Tv Kanallarına Detaylı İnceleme
Filbox platformu bir tv yayın platformu olduğu için doğal olarak tv kanallarını tek tek incelemek ve merak edilen soruların cevaplarını vermek gerekiyor. Bu sebeple 20 tv kanalına dair gözlemlerimi sizlerle paylaşıyorum.
Dizi kanalı: [Dizi kanalı kapatıldı.]
Geçmişte Dizi tv’de yayınlanmış dizilerin isimleri:
1864, About A Boy, Ash vs Evil Dead, Braquo, Bullet in the Face, Burning Bush, Brazil Avenue, Capital, Conan (Eski dizi), Continuum, Crematorium, Crossing Lines, Dicte, Fleming, Fortitude, From Dusk Till Dawn, Goodforsaken True Killers, Grand Hotel, Grimm, I Know Who You Are, Jordskott, La Casa, La Reina Del Sur, La Vendedora De Rosas, Mafia Only Kills in Summer, Medici, Metal Hurlant Chronicles, Moone Boy, Motive, No Limit, Orphan Black, Profilage, Rebound, Ripper Street, Sanctuary, Senora Acero, Slasher, Spartacus, Tarzan (Eski dizi), Texas Rising, The Bridge, The Graham Norton Show, The Kennedys, Tinstar, Trapped, Tutankhamun, Wallander, Witnesses, Wynonna Earp, Z Nation.
Dizilerin çoğu Türkçe dublajlı (Ek olarak orijinal dili seçip izleyebiliyorsunuz). Diyelim ki dizinin Türkçe dublajını beğenmediniz dil seçimini İngilizce yapıp, Türkçe altyazıyı aktif edebiliyorsunuz. (Smart tv’lerde altyazı seçenekleri karışık olabiliyor altyazı aktif olmazsa ayarları biraz daha kurcalamanız gerek) Ve dizilerin genelinin imdb puanı 7 üzeri. Dizilerin çoğu Kanada, İngiliz yapımı. Fakat sinema kanallarını izlemekten ve sitelerle uğraşmaktan dizileri henüz çok fazla izleyemiyorum. (Ancak izleyebildiğim kadarıyla Wynonna Earp favorim.)
Sinema kanalları: Sinema kanallarının hepsi kaliteli HD yayın yapıyor (Kanallar cam gibi olsada bazı sinema filmleri HD değil). Toplamda 5 sinema kanalı var ve genellikle filmler Türkçe dublajlı oluyor. Alt yazılı filme pek denk geldiğimi söyleyemem. Ki zaten Dizi tv’de olduğu gibi bu kanallarda da orijinal dil ve Türkçe alt yazı seçme olanağı mevcut. (Diyelim ki sinema filmin Türkçe dublajını beğenmediniz dil seçimini İngilizce yapıp, Türkçe alt yazıyı aktif edebiliyorsunuz.)
Kanallarda nadiren 16:9 yerine eski formatlı (4:6) filmlere de denk geldim, bunların olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ve bu durumu platform yönetimine de ilettim. Ayrıca yabancı dilden dublajlı filmde kısa süreli çince sahne varsa ekranın altında İngilizce, üstünde Türkçe alt yazı görünüyor. Alt yazı rengi beyaz olduğundan arka planda beyaz olursa bu sahnelerde alt yazıyı okuma sorunu çıkabiliyor. Bu ufak sorun içinde yönetimin alt yazılara ayar çekmesi gerekiyor.
Sinema Tv’lerde filmler belli kategorilere ayrılmış ve her film kendi kategorisine uygun kanal varsa orada yayınlanıyor. Yani aksiyon filmlerini Sinema Aksiyon tv’de, aileye yönelik filmleri Sinema Aile tv’de ve genellikle komedi türündeki filmleri de yine Sinema Aile tv’de izleyebiliyorsunuz.
Sinema Tv’nin belirli bir kategorisi yok ama en güzel filmlerin bu kanalda yayınlandığını gözlemledim ve aynı filmler kaçıranlar için 1:30/2 saat sonra Sinema 2 isimli tv kanalında yayınlanıyorlar.
Sinema 1001 Tv ise eski klasikleşmiş yada çoğumuzun belki izlemediği filmleri yayınlıyor. Nadiren siyah beyaz filmlere denk geldim ve bu tv kanalını çok fazla izlediğimi söyleyemem.
Sinema kanallarının arşivi gayet iyi. Bir ay önce yayınlanan filmleri tekrar görmemeniz için her ay yeni filmler alınıyor ve arşiv güncelleniyor. Yapımların ülkelerine baktığımızda Abd, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rus, Kore ve Çin ağırlığı görülüyor. Nadiren Türk filmleri, Türk – Alman ortak gibi yapımlara da yer veriliyor. Çok fazla Türk filmi sevmediğimden (Sinema işinde çok iyi olduğumuzu düşünmüyorum) bu durumdan şikayetçi değilim. Ama bazı platform abonelerinin Sinema Türk gibi özel bir Türkçe film kanalı istediğini de biliyorum. Böyle bir kanal da platforma eklenirse fena olmaz.
Belgesel kanalları: [Belgesel kanalları platformdan çıkarıldı.]
Belgesel seven biri olarak belgesel kanallarının platformdan çıkarılması benim için Filbox’un sonu olmuştur. Şuan platformda sadece Da Vinci Learning var ve o kanalda pek izlenilesi bir kanal değil.
Spor kanalı: Platform içerisinde spor ağırlıklı 1 tane tv kanalı var.
7/24 dövüş sporları yayınlayan kanalın adı Fightbox HD. Dövüş sporu olarak da kickbox, judo, sumo, wrestling, jiu-jitsu, karate ve daha fazlasını bulabiliyorsunuz. Kanalın yayın dili şimdilik İngilizce. Türkçe içeriğe pek denk gelmedim ve tabiki alt yazı gibi bir imkanda yok.
Müzik kanalı: [Trace Urban platformdan çıkarıldı.]
Dil eğitim kanalı: Filbox Platformunda English Club Hd adında bir eğitim kanalı var. 2008 yılında İngilizce öğretmek için kurulan İngiliz tv kanalının yayın dili ise İngilizce ve Rusça. Tv kanalı aynı şekilde platforma taşınmış. Türkçe dublaj yok, alt yazı yok. Bu sebeptendir tv kanalının İngilizce eğitimi içinde büyük bir katkısı yok.
İleride Türkçe desteği eklenir mi bilmiyorum ama platformu kullanmadan önce orta seviyedeki İngilizcemi bu sayede iyileştirebileceğim ümidini taşıyordum. Fakat şuan için kanalı gereksiz görüyorum.
Alman kanalı RTL: [RTL platformdan çıkarıldı.]
Tüm tv kanallarında Epg sistemi mevcut.
Reklam durumu: Kanallarda (gelecek ay filmleri gibi) yayın tanıtımları haricinde arada özel şirket reklamları ve kamu spotları gösteriliyor. Denk geldiğim özel şirket reklamlarından bazıları; Ford Mustang, Max Factor, Ariel, Gilette, Samsung Galaxy A, Uçan Yumurcaklar gösterisi, Forum İstanbul, Durex ve Ali Ağaoğlu reklamı. Ayrıca sinema aralarında da bazen vizyona giren sinema tanıtımları görülebiliyor. (Sinema tanıtımları MedyaVizyon’un Türkiye’ye getirdiği filmlerden oluşuyor. MedyaVizyon ise Oflaz Medya grubuna ait.)
Discovery kanallarında Discovery grubunun kendi anlaşması gereği girdiği reklam aralarını izliyorsunuz ancak çok fazla reklam almıyorlar.
Sansür durumu: Ne yazık ki platformda Rtük kuralları geçerli. Yani içki, sigara, cinsellik, küfür ve markalar sansüre uğruyor. Yani film izlerken adamın ağzının ortasında mozaik, elinde mozaik görebilirsiniz. Fakat ulusal çapta yayın yapan tv kanallarındaki kadar sansür durumu da olmuyor yada göze batmıyor. Örneğin bir filmde masada duran bira bardaklarında mozaik yoktu fakat başka bir filmde bira şişesinde mozaik vardı. Örneğin bir filmde polis kötü adamın kolunu kılıçla kestiğinde akan kan sansürlenmemiş di fakat kopan kol kısmı mozaikliydi.
Cinsellik: Sinema kanallarında yada belgesel kanallarında abartılı cinsel sahneler kesiliyor yada sansürleniyor. Öpüşme, göğüs, kalça görünmesi gibi sahnelerde nadiren ayrıcalıklar olabiliyor.
Teknik Konular
Platform kanallarına dair bilgi ve görüşlerimi yukarıda paylaştım. Sıra geldi teknik konulara, yani platformun kullanımı ve yeterliliğine dair bilgilere..
- Filbox platformu kanalları için irdeto şifreleme sistemi kullanılıyor.
- Satın aldığımız modülde kart yuvası var fakat kart kullanılmıyor. – Modül ve sözleşme dvd kutusu benzeri bir kutudan çıkıyor.
- Modülü hemen cı yada cı+ modül desteği olan smart tv yada uydu alıcınıza takıyor daha sonra müşteri hizmetlerinin yardımı ile kanalları aktif ettiriyorsunuz.
- Modül 1 yıl boyunca yani 365 gün boyunca tüm kanalları şifresiz izlemenizi sağlıyor. (+3 hediye varsa 15 ay) – Modül bize ait ve üyelik yenilemesek de bizde kalıyor. Modülün garanti süresi ise 2 yıl. Eğer modülü bozarsanız kalan hakkınızdan yararlanmak için modülü servise yollamanız yada yenisini satın almanız gerekiyor.
- Yayınlar HD olduğundan platformu, hd destekli tv’den izleyebiliyorsunuz ve tabi hd destekli cı/cı+ uyumlu uydu alıcı ile. Tüplü tv’ler için Filbox düşünmeyin.
- Modül çoğu smart tv’de çalışıyor. Modülü takacağınız yuva televizyonunuzun arkasında bulunuyor fakat bazı durumlarda modül yuvası tv’ye takılmamış yada yer verilmemiş olabiliyor. Bu sebeple modül almadan önce televizyonunuzda modül girişini kontrol etmenizi öneriyorum.
- Eğer modül seçeneğinden faydalanamıyorsanız (dahili uydu alıcılı tv’niz yada hd/modül girişli bir uydu alıcınız yoksa) modül girişli bir uydu alıcı + filbox modül yada Filbox Humax uydu alıcı satın alabiliyorsunuz.
- Platform kanalları şimdilik 2 farklı frekanstan sunuluyor. Şifresiz Kidz ve Fil tv kanallarının yayınları ise 3. bir frekanstan sunuluyor.
- Şifreli platform kanallarının sinyal seviyeleri gayet iyi. Yağmurda yayınların hemen kesildiğini söyleyemem fakat bazı ulusal kanal frekanslarına göre biraz daha iyileştirme yapılabilir.
- Kanal geçişlerinde pek sorun yaşanmıyor. Nadiren ilk 1-2 saniye kanalda şifreli sinyal yazısı görünsede hemen ardından kanal açılıyor.
- Şifreleme ile ilgili bir sorun yaşadığınızda ekranda hata mesajı görünüyor ve bu hata mesajının ne anlama geldiğini kullanma kitapçığından yada müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz.
- Platforma yeni kanal eklendiğinde mevcut frekansı tekrar taratmanız yeterli oluyor. Eğer kanal hala şifreli görünüyorsa müşteri hizmetlerini arıyorsunuz ve yeni kanalı aktif ediyorlar.
- Filbox modül ile diğer platformların modüllerinin birlikte kullanımında sorunlar olabiliyor. Bu sebeple çift modül girişli uydu alıcı alacaksanız iyi seçim yapmanız gerekiyor. (Ayrıca Beko B42 LB 8477 gibi bazı smart tv’lerde dahili çift modül bulunuyor. İki platform sorunsuz izlenebiliyor.)
- Yayınlar şifrelendikleri için kayıt yapma imkanınız yada Samsung Smart view gibi uygulamalarla başka cihazlardan izleme imkanınız da yok.
Aktivasyon Konusu
Filbox modül yada Humax uydu alıcı almaya karar verdiniz nasıl bir yol izliyorsunuz?
1. Önce modül kullanacağınız smart tv yada uydu alıcının modül girişini kontrol ediyor, ardından Türksat uydusu üzerinden Filbox şifreli paketlerinin frekanslarını kontrol ediyorsunuz. Eğer modül uyumluluk sorunu varsa yada şifreli paketlerde sinyal sorunu varsa önce onu hallediyor sonrada yetkili satıcı bayi yada internet sitesinden modül veya uydu alıcının siparişini veriyorsunuz.
– Modül uyumluluk için smart tv kullanıyorsanız ürünün modül girişini ve uyumlu olduğu sistemi kontrol edin. Modülü harici uydu alıcıya takacaksanız televizyonun ve uydu alıcının HD yayın desteklediğinden emin olun. Başka bir platformun modülünü kullanıyorsanız ikisini bir arada sorunsuz kullanabilmek için uyumluluk durumlarını araştırın yada konuyu Filbox müşteri hizmetlerine danışın.
– Şifreli platform frekansları;
FİLBOX 1 HD 11775 Dikey/V 27500,
FİLBOX 2 HD 11802 Dikey/V 17500
2. Ortada bir sorun yoksa ve sipariş cihaz yada modül elinize ulaştıysa cihazın kurulumunu yapıyor veya modülü doğru bir şekilde yuvasına yerleştiriyorsunuz. (Şifreli paketleri taratmayıda unutmayın.)
– Modülü uydu alıcısına takıyorsanız dikkatli takın ve zorlamayın. Aynı şey smart tv içinde geçerli. Modülü ıslatmayın, sürekli takıp çıkarmayın ve başkaları ile paylaşmayın. (Zaten çalışmaz.)
– Humax uydu alıcı aldıysanız o konuya çok hakim değilim bu sebeple cihazı televizyonunuza bağlayıp detaylar için müşteri hizmetlerini arayın.
– Samsung smart tv’de modül arka sağ tarafa ve ters takılıyordu (Bakınız alttaki resim). Modül yuvası sökülebilir olduğundan bazılarınızın modül yuvasında boşluk görme ihtimali var. Bu durumda cihazın kutusuna bakmalı yada müşteri hizmetlerini aramalısınız. Ayrıca farklı tv modellerinde de modül yuvasının solda olma yada hiç olmama ihtimali var.
3. Müşteri hizmetlerinde gayet kibar arkadaşlar çalışıyor. Sizden bir numara talep ediyorlar ve bu numara modül takılıyken şifreli bir kanalı açtığınızda karşınıza çıkıyor. Modül numarası yada abone numarası denilen uzun rakam topluluğunu karşıya bildirdikten sonra 30 saniye içinde yayınlarınız aktif ediliyor ve bu süreçte m.h.’deki arkadaş sizden bazı bilgiler talep ediyor.
Bu bilgiler; Modül yada cihazı nereden aldığınız, şuan nerede kullandığınız, tc numaranız, tam ad soyadınız, telefon numaranız, açık adres ve (varsa) mail adresiniz.
Daha sonrasında şifresi açılan kanalları kontrol ediyor ve m.h.’deki arkadaşla vedalaşıyorsunuz.
4. Son olarak da Filbox’ı internet üzerinden satın aldıysanız modül kutusundan çıkan sözleşme formunu doldurup 1 ay içerisinde Aras kargo üzerinden karşı ödemeli olarak şu adrese gönderiyorsunuz;
Acıbadem Mahallesi Zerrin Sokak No:3 Üsküdar / İSTANBUL
(Sözleşme firmaya BTK için gerekiyormuş yani göndermeniz şart. Sözleşmeyi aylarca göndermeyenler var ve yayınları kesilmemiş fakat insanın içinde “acaba bir sorun çıkar mı?” derdi oluşmuyor değil. Sözleşme gönderimi için anlaşmalı firma Aras kargo. Yani sözleşmeyi Aras kargo ile ücretsiz yollayabiliyorsunuz. Diğer kargo şirketleri ise 4-8 tl gibi fiyatlar talep ediyorlar ve mecbur kalırsanız PTT üzerinden mektup ile 2 tl gibi bir fiyat ödeyerek sözleşmeyi yollayabilirsiniz.)
ÖZETLERSEK;
Filbox gayet güzel bir başlangıç yapmış ve şuan için gidişat iyi. Eğer platform yayın hayatına, aynı kalitede, satış fiyatı artmadan ve platforma yeni kanallar eklenerek fakat platform çöplüğe çevrilmeden devam ederse DigiTürk ve Dsmart için sağlam bir rakip olacaktır. Yıllık fiyatın 199 tl, iş görür kanal sayısının 16-17, kullanım süresinin de 12 ay olduğunu düşünürsek Filbox tercih edilebilir.
Modülü olmayan üyeler için yeni üyelik ücreti 12 ay için 199 TL. (Eski üyelere ve kampanyalara özel farklı fiyatlar olabiliyor.)
Ben şuan için verilen parayı hak ettiklerini düşünüyorum.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Daha fazlası için konu altından yorum gönderebilirsiniz.
öncelikle merhabalar diyelim benim üyeliğin bitti yenilemek için ne kadar odeyecegim
@okan; Merhaba. Özel kampanyalardan yararlanmıyorsanız 15 ay için 149 tl talep ediyorlar. Diğer yazıma göz atabilirsiniz.