Seneler önce Nokia marka tuşlu telefonlardan bildiğimiz ve seneler sonra Samsung marka akıllı telefonlar ile tekrar geri dönüş yapan Always On Display (Sürekli Açık Ekran) özelliğini biliyor olmalısınız?!. Bazılarımız bu özelliği direk kapatsa da şahsen ben beğenerek kullanıyorum. Zaten Nokia tuşlu telefonumda da en sevdiğim özelliklerden birisiydi. Ancak akıllı telefonlardaki kadar özelleştirme seçeneği yoktu tabi. Şimdiki AOD’ler daha yetenekli ve gösterişliler.
Gösteriş diyince; bazen, nadiren AOD ekranından ekran görüntüsü alıp tanıdıklara, arkadaşlara göndermemiz gerekebiliyor.. Hava atmak için demeyelim de fikir verme, örnek gösterme, paylaşım!.. Ancak göreceksiniz ki bu ekrandan screenshot (ekran görüntüsü) yakalamak öyle basit değil. Bilindik tuş kombinasyonları işe yaramıyor. Bu sebeple Android ADB’den yararlanmak zorunda kalıyoruz.
1-2 kez bu yöntemi kullandım ve hafızadan hemen yapılabilecek bir şey olmadığından konuyla alakalı bir yazı yayınlamak istedim. Belki sizinde işinize yarar.
Bu işlem için Samsung marka telefon kullandım. Telefonu root’lamanıza gerek yok. Garanti felan gitmiyor. Ancak biraz uğraştırıyor. Bu sebeple işi en basit hale getirmemiz gerekiyor.
Peki Nasıl Yapıyoruz?
1) Telefonumuzda Geliştirici Seçeneklerini aktif edip, USB Hata Ayıklama özelliğini aktif ediyoruz. (Ayarlar > Telefon Hakkında > Yazılım Bilgileri > Yapım Numarası yazısına peş peşe 5-6 kez dokunun. )
2) Aşağıdaki bağlantıya gidip, açılan forum sitesinden Portable (Kurulumsuz) Minimal ADB paketini indirin. (Version 1.4.3 için bağlantı bu.)
3) Minimal adb klasörünü masaüstüne açın, klasör içindeki cmd-here.exe dosyasını çalıştırın. Siyah bir komut ekranı gelecek.
4) Telefonunuzu usb kablo ile bilgisayara bağlayın. Bilgisayarda driver kurulumu olabilir, kurulumun bitmesini bekleyin ve telefonda da izin bildirimleri çıktığında hepsine onay verin.
5) Kurulum ve izinler tamamsa; cmd-here.exe komut ekranında aşağıdaki komutu çalıştırıp sonucuna bakın. Komut sonucu olarak telefonunuz görünüyorsa sorun yok demektir. (sonuçlarda telefon modeliniz yada unauthorized yazıyor olabilir)
adb devices
6) Telefon bağlantısında da sorun yoksa telefonunuzda AOD ekranını aktif edip, cmd-here.exe komut ekranında aşağıdaki komutu çalıştırın.
adb shell screencap -p /sdcard/screenshot.png
Eğer her şey yolunda giderse, telefonunuzun dahili hafızası yada hafıza kartında AOD ekranınıza ait ekran görüntüsü sizi bekliyor olacak.
Ancak cmd-here.exe komut ekranında aşağıdaki gibi bir hata mesajı demeti görüyorsanız ufak bir sorun var demektir.
error: device unauthorized
This adb server’s $ADB_VENDOR_KEYS is not set
Try ‘adb kill-server’ if that seems wrong.
Otherwise check for a confirmation dialog on your device.
Neyse ki çözümü çok basit.
Telefonunuzda Ayarlar > Geliştirici Seçeneklerine gidip, USB Hata Ayıklama seçeneğini kapatın ve sonra tekrar aktif edin. 1-2 adet izin bildirimi gelebilir, izinleri sağlayın ve yukarıdaki komutu tekrar çalıştırın.
adb shell screencap -p /sdcard/screenshot.png
Eğer galeri uygulamasında yada dahili hafızada screenshot.png dosyasını görüyorsanız, işlem başarılı. Artık bu yöntemi her daim kullanabilirsiniz. Hatta sadece AOD değil, normal şartlarda ekran görüntüsü alamadığınız neresi olursa o ekranda da bu komut ile ekran görüntüsü alabilirsiniz.
İşlem bittikten sonra masaüstündeki adb paketini silebilir, telefonunuzda aktif ettiğiniz Usb hata ayıklamayı kapatabilir ve geliştirici seçeneklerini görünmez hale getirebilirsiniz. Ancak geliştirici seçeneklerini görünmez yapmak için uygulamalar listesinden Ayarlar’ı bulup, önbelleğini ve verisini temizlemeniz gerekiyor. Bu durumda telefon için yaptığınız ayarlamalarda sıfırlanabilir. Denemediğim için sonucu bilemiyorum.
ADB yöntemi gözünüzü korkutursa Syncios Manager isimli yazılımı da kullanabilirsiniz fakat bu yazılım AOD ekranından ekran görüntüsü yakalamaz, sadece o an AOD ekranını bilgisayarda görüp, bu ekrandan screenshot almanıza yarar. Sonuç olarak oradan alacağınız AOD ekran görüntüsü iş görebilir ama ADB’den alacağınız ekran görüntüsü gibi kaliteli ve büyük boyutlu olmaz.
Konuyla alakalı sorularınız olursa, yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.
Yorum Yaz