Benim gibi teknolojiyle aşırı ilgiliyseniz muhtemelen Android telefonunuzun sistem klasörlerini didik didik etmiş ve hem ana dizinde, hemde Android > Data dizini altında Xiaoying isimli klasörlerle karşılaşmış olmalısınız. Peki bu klasörler nedir? Ne işe yararlar? Virüs müdür yada silersek bir şey olur mu?
Merak ettiğiniz sorunun cevabını veriyorum;
Xiaoying, virüs değildir. Cihazınıza da hiçbir zararı yok. Bu klasörlerin hepsi, bir video sosyal ağının mobil uygulamasına aitler. Uygulamanın adı ise VivaVideo.
Eğer uygulamayı Google Play’den kurarsanız bu klasörler uygulama tarafından otomatik olarak oluşturuluyor. Ancak bazı akıllı telefonlarda, örneğin çin markalı olanların bazılarında uygulama standart olarak geliyor. Yani Google Play’den yüklemeniz gerekmiyor.
Her halükarda bu uygulama, bahsi geçen klasörleri oluşturuyor. Uygulamayı sildikten sonrada bu klasörler telefon belleğinde kalmış olabiliyor.
Dahili hafızaya baktığınızda görebileceğiniz XiaoYing klasörlerinin tam isimleri şöyle;
Ana dizinde: XiaoYing
Ana dizinde: com.quvideo.xiaoying_ACache
Android>data altında: com.quvideo.xiaoying
Eğer uygulamayı telefonunuzdan silmeyi düşünüyorsanız yada daha önce sildiyseniz bu klasörleri de rahatlıkla silebilirsiniz. Ancak silmeme durumunda da hiçbir sorun çıkmayacaktır. Korkmanıza gerek yok.
İlgili video sosyal ağ uygulamasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
>> VivaVideo Google Play Bağlantısı
Ayrıca konuyla alakalı sorularınız varsa sorularınızı da yorum olarak yazabilirsiniz.
Not 1: Uygulama, Çin kaynaklı Hangzhou Quwei Science and Technology Co. isimli şirket tarafından geliştiriliyor. Bu sebeple klasörlerin adını Çince XiaoYing yapmışlar. XiaoYing, İngilizce’de Effect, Türkçe’de de tabiki Efekt (Etki) anlamına geliyor. Zaten uygulama ile videolarımızı düzenleyip, efektler ekleyip ilgili platform üzerinden paylaşabildiğimiz için sistem klasörlerine bu ismi vermeleri gayet normal.
Not 2: Ben yazımı yayınladığım sırada uygulama adı VivaVideo, sistem klasörlerinin adı ise yukarıda paylaştığım şekilde idi. Benden sonra uygulama adında yada klasör isimlerinde, konumlarında değişiklik yapabilirler. Bu durumda eski ve yeni olmak üzere farklılıklar doğacaktır. Eğer takibini yapabilirsem yazımda güncellemeler yapacağım. Sizde katkılarınızı yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Araştırmanızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Hafıza kartı değişimi yaparken yedeklemem gereken ve silebileceğim dosyalara karar verme aşamasında takıldığım bir klasördü. Söylediğiniz gibi VivaVideo uygulamasını ara sıra kullanıp silerim, demek ki ondan kalan bir klasörmüş bu XiaoYing. Sonuç olarak gönül rahatlığıyla siliyorum :) tekrar teşekkürler
@Teoman; Rica ederim. İyi günler.
Selam vivavideoda vjdeo oluatird fakat teldeki videilqri silince gorintule gitti. Vivaya girdigimde ses var ama goruntu yok ?
@Deniz; Merhaba. Düzenlediğiniz videoları yedeklemeden dahili hafızadan sildiyseniz tekrar erişim sağlayamazsınız. Ama uygulama altında videoları görüyorsanız farklı bir konumda yedekleri olabilir. Vivavideo dahili klasörlerine bakıp cache altından videoları kurtarmayı deneyebilirsiniz. Belki videoları video oynatıcıda açınca görüntüyede ulaşırsınız.
XiaoYing bir virüs. Telefonumdan ekran videosu kaydedip saklamış. Hemde 2 adet. Hemde binance da işlem yapıyorken videolar.
Galerimde kendiliğinden XiaoYing isimli bir klasör oluşmuş ve bu klasör, içine binance da yaptığım işlemleri bir video olarak kaydedip sakladığı 28- 30 saniyelik 2 adet dosya oluştırmuş. Zira ben kesinlikle böyle bir kayıt oluşturmadım. Resmen benim binamce da yaptığım işlemleri izleyip kayıt etmişler. Bu vibivideo mudur nedir? Uygulamayı geçmişte telefonuma yükleyip kaldırmıştım. Sanırım ondan kaynaklı.
@XiaoYing bir virüstür; Merhaba. Virüs olduğunu düşünmüyorum. Zararlı bir işlem yapsaydı Google Play’de barınamazdı. Mevcut kayıtlar bir tuş kombinasyonu sonucu otomatik oluşturulmuş olabilir.