WordPress blog sahiplerinin en büyük dertlerinden biri spam yorumlar olsa gerek. Gereksiz yüzlerce yorum sitenizin yorum paneline düşer ve (akismet eklentisini kullansanız da) onlar orada biriktiklerinde hepsini topluca silmeniz gerekir. Tamam, toplu olarak spam yorumları sileriz, peki bu yorumlar arasında spam olmayanlarda varsa ne olacak? Tabi ki onlarda arada kaynayacak.. (Akismet bazen normal yorumları da spam olarak görebiliyor.)
Bu nedenledir ki WordPress kullanıcılarının kafasının rahat etmesi için olmazsa olmazı; form kullanan spam yorum engelleme eklentileridir.
DİKKAT! Yazı, 24 Aralık 2008 tarihinde yayınlanmış, 27 Şubat 2013 tarihinde güncellenmiştir. Fakat buna rağmen erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.
Spam yorumları engellemek için illa ki form kullanan bir eklenti mi kullanmalıyız?
Deneyimlerimden öğrendiğim kadarıyla Akismet gibi, Antispam Bee gibi, NoSpamNX gibi eklentiler form kullanmadıkları için spamları durduramıyorlar, onlar sadece spam yorumları spam klasörüne gönderiyorlar ve arada normal yorumları da kaynatabiliyorlar.
Ancak içinde harfler, kelimeler, toplama işlemi yada özel sorular bulunan, formlu spam engelleme eklentileri öyle mi? Onlar her zaman spam yorum sayısını beklediğimiz seviyeye indirebiliyorlar ve okuması, yazması, matematiği olan herkes bu formlara takılmadan yorum gönderebiliyor.
Seçenekler Neler?
WordPress için önümüzde bolca seçenek var ama olayın içine güvenlik de dahil olduğunda her bulduğumuz eklentiyi kullanamıyor ve seçenekleri azaltıyoruz.
Kurduğum tüm WordPress bloglarında uzunca süre kullandığım emektar eklenti. 2 yıldır güncelleme almasa da 3.5.x sürümlerinde dahi hala çalışan eklentinin tek kusuru mobil tema ile uyumsuz olması. (Bloguma kurduğum mobil temada form görünüyordu ama verileri kabul etmiyordu.)
2. reCaptcha:
200 bin kere indirilmiş ve hala güncelleme alan sağlam bir spam yorum engelleme eklentisidir.
3. SI Captcha Anti-Spam:
Not: Eklenti indirmelere kapatıldı.
1 buçuk milyon kere indirilmiş ve hala güncelleme alan başka bir spam yorum engelleme eklentisi. Eklentiyi aynı Captcha’da olduğu gibi özelleştiremediğimden kullanmamıştım ama karman çorman harfler, rakamlar göstermesinin de azcık payı vardı.. (Fakat pek çok insan tarafından kullanıldığını da inkar edemem.)
Geldik asıl önereceğim eklentiye.. En son 28 Nisan 2014’de güncellenen ve sadece 5191 kere indirilmiş olan WP No-Bot Question eklentisi, henüz pek fark edilmemiş olsada hem mobil tema uyumluluğu, hemde tema özelleştirme imkanı ile diğerlerine fark atıyor. Eklentiyi aktif ettikten sonra istediğiniz soruyu, cevabı hazırlayıp formun görünmesini istediğiniz yere kısa kodunu (shortcode) ekliyorsunuz. Hepsi bu.
WP No-Bot kurulumu:
Ya bu bağlantı‘dan eklentiyi bilgisayarınıza indirip, ftp alanınızda plugin kasörüne yükleyip aktif edin yada WP admin panelinde Eklentiler > Yeni Ekle menüsü altından adını aratıp eklentiyi blogunuza kurun.
Eklentiyi kurduktan sonra ayarlarını yapın ve kullanmaya başlayın.
Dikkat: Eklenti formu yorum panelinde sadece kayıtsız üyelere görünmektedir bu nedenle bloga giriş yapmış olduğunuzda onu göremezsiniz.
Not: Eklentiyi aktif ettikten sonra ziyaretçi olarak yorum paneline baktınız ve formu göremiyor musunuz? Form shortcode’unu temanızın comments.php dosyasına ekleyin.
<p><?php do_action('comment_form_after_fields'); ?></p>(Ben shortcode’u textarea’dan öncesine yerleştirdim. Siz isterseniz “Yorum gönder” butonundan sonraya yada yazar bilgi formlarından önceye ekleyebilirsiniz.)
Not2: Eğer benim gibi yorum sayfalama eklentisi kullanıyorsanız shortcode’u yorum sayfalama eklentisinin kendi paginated-comments.php dosyasına eklemelisiniz. Aksi halde formu bir türlü göremez, sinir olur durursunuz.
WP No-Bot kullanımı:
Eklentiyi kurup aktif ettikten sonra Ayarlar menüsü altındaki WP No-Bot Question bağlantısına tıklıyor ve açılan sayfadan spam yorum engelleme için kullanılacak soruyu cevabı ile birlikte belirliyorsunuz.
Diyelim ki soru “Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması nedir?” ve cevap olarak 2 kombinasyon (TC, tc) var veya siz 3. bir cevabı (TR, tr) da kabul edeceksiniz, o zaman cevap seçeneklerini çoğaltabiliyor ve yorum yazarlarınıza daha fazla rahatlık sağlayabiliyorsunuz.
>> Web Tasarım ile Uğraşanlar için Faydalı Bağlantılar
Aynen dediklerini yaptım fakat bende yorumu yazıp gonder butonuna bastıgım zaman ‘Error: Please enter the anti-spam word.
Copy your comment in case this site forces a page reload whenever you press the Back button: ‘
diye hata alıyorum sebebini söylerseniz sevinirim kardeşim.
GD Library ve FreeType Library nedir bilmiyorum. Eger onlardan kaynaklanıyor ıse bana nasıl kurulacagını anlatmanız yeterlı.
şimdiden tesekkurler.
senin host sahibi ile görüşmen gerekiyor çünkü GD Library ve FreeType Library host sunucusunda kurulu değil bunlar olmazsa çalışmaması normaldir kurulumu zor olan bişey değil host firmana ticket aç host GD Library ve FreeType Library desteklemiyormuş lütfen ilgilenirmisiniz dersen sana yardım etmeleri gerekir…
Tmm ben hosta bi mail atıım bakalım ama worldpress de
‘GD library Yay! The GD library is installed.
This is the most important thing to be able to use this plugin.
You might still need to do some tweaking to the settings of course.
FreeType Yay! The FreeType library is installed.
The anti-spam image should display using the uploaded fonts.
get_option Yay!
The script should be able to automatically figure out your blog address.
bu yazılara gore yuklu gıbı değılmı libraryler.
o zaman hostta bunlar kurulu ama eklentinin kurulumunda bir hata var.. bende mileytr siteme kurarken bu sorunu yaşadım kelime kısmında hata mesajı vardı invalid yazıyordu.. ftpde words klasörüne baktım wp_cas_words.php dosyası yok dosyayı nays.tr dan alıp mileytr ye attım sonra custom spam ayarlarını düzenleyip kaydettim sorun kalmadı…
Kardeşim ilgin için teşekkür ederim yine olmadı :D
Neymiş bole.
ben mileytr de çalıştırdıysam sende çalıştırabilirsin sende verdiği hata ne ? kelime yerinde invalid yazısı çıkmıyormu..
Hepsını denedım olmadı.
Sen bana Ftp’deki ayarlı olan o dasyaları bana Klasor yollarını yazarak uploadlasan.
(wp-content/plungs/antispam….)
Bende aynı senın sıtendekı gıbı yerlestırsem olurmu ? ADMİN
/wp-content/plugins/fonts
/wp-content/plugins/sounds
/wp-content/plugins/translate
/wp-content/plugins/words
/wp-content/plugins/custom_anti_spam.php
invalid hatası varsa sorun kelimelerin girilememesinden kaynaklanır..
Ben klasor ıcınde atııo dum dosyalrı plungıs de bıde bole deneyelım. xD
bazı versiyonlarda klasör ile atınca çalışırken bazı versiyonlarda klasördekileri dışarı çıkarınca çalışıyo :)