Yeni Windows 8’de pratik ve gerçekten işizi kolaylaştıran kısayol tuşları bulunuyor ve Windows 8 aldığımın 2. gününde sıkça kısayol tuşlarını kullanmaya başladım. Tabi ki eski Windows versiyonlarında da kısayol tuşları vardı, Twitter’da bile kısayol tuşları var ama Windows 8’de kısayol tuşları bana daha sıcak geldi.
>> Windows 10’un Pratik Kısayol Tuşları
Windows 8’in kısayol tuşları şunlar;
- Windows tuşuna basmak: Her iki ekran (Başlangıç ve Masaüstü) arasında geçiş yapmayı sağlar.
- Windows tuşunu basılı tutarken “C” tuşuna basmak: Her iki ekranda (Başlangıç ve Masaüstü) sağ gizli menüyü açar/kapar.
- Windows tuşunu basılı tutarken “F” tuşuna basmak: Her iki ekranda sağ gizli menüdeki Arama menüsünü aktif eder.
- Windows tuşunu basılı tutarken “I” tuşuna basmak: Her iki ekranda sağ gizli menüdeki Ayarlar menüsünü aktif eder.
- Windows tuşunu basılı tutarken “K” tuşuna basmak: Her iki ekranda sağ gizli menüdeki Cihazlar menüsünü aktif eder.
- Windows tuşunu basılı tutarken “P” tuşuna basmak: Her iki ekranda sağ gizli menüdeki ikinci ekran seçeneklerini açar.
- Windows tuşunu basılı tutarken “Q” tuşuna basmak: Her iki ekranda Uygulamalar/Yazılımlar menüsünü açar.
- Windows tuşunu basılı tutarken “X” tuşuna basmak: Her iki ekranda sade görünümlü sol alt menüyü açar. (Menü size Windows 95 Başlat menüsünü hatırlatabilir.)
- Windows tuşunu basılı tutarken “M” tuşuna basmak: Masaüstü ekranında o anda açık olan uygulamaları minimize eder.
- Windows tuşunu basılı tutarken “, (virgül)” tuşuna basmak: Her iki ekranda masaüstünü görmenizi sağlar. Tuşları bıraktığınızda ekran eski haline döner.
- Windows tuşunu basılı tutarken “T” tuşuna basmak: Masaüstü ekranında görev çubuğu uygulamalarında gezinmenizi sağlar. (Açmak istediğiniz uygulamaya gelmek için Windows tuşu basılı iken T tuşuna peş peşe basmanız gerekir. Açacağınız uygulamanın üstüne geldiğinizde de bu tuşları bırakıp Space tuşuna basmalısınız.)
- Windows tuşunu basılı tutarken “Z” tuşuna basmak: Başlangıç ekranında uygulama açıkken sağ tık görevi görür. Uygulamanın ayarlarını ekrana açar/kapar.
- Windows tuşunu basılı tutarken “Tab” tuşunu basılı tutmak: Solda gizlenen açık uygulamalar listesini açar. Tab tuşuna her basışta uygulamalar üstünde gezer ve hangisinin üstünde tuşları bırakırsanız ona geçiş yapar.
- Windows tuşunu ve Shift tuşunu basılı tutarken “. (nokta)” tuşuna basmak: Masaüstü ekranında açık uygulamayı sola dayar. (Nokta tuşuna her basmanız da önce sola dayar, sonra sağa dayar ve sonra eski haline getirir.)
- Windows tuşunu basılı tutarken “. (nokta)” tuşuna basmak: Masaüstü ekranında açık uygulamayı sağa dayar. (Nokta tuşuna her basmanız da önce sağa dayar, sonra sola dayar ve sonra eski haline getirir.)
- Windows tuşunu basılı tutarken “PrintScreen (PrtSc)” tuşuna basmak: Resimlerim klasörüne o anki ekran görüntüsünü Png formatında kayıt eder.
- Windows tuşunu basılı tutarken “Pause” tuşuna basmak: Bilgisayar sistem sayfası açılır. Kolayca bilgisayarınızla ilgili temel bilgilere ulaşabilirsiniz.
- CTRL tuşunu basılı tutarken “–” tuşuna basmak: Başlangıç ekranı kutucuklarını küçültür. (CTRL basılı iken Mouse topunu yuvarlamakta aynı işi görür.)
- CTRL tuşunu basılı tutarken “+” tuşuna basmak: Başlangıç ekranı kutucuklarını büyütür. (CTRL basılı iken Mouse topunu yuvarlamakta aynı işi görür.)
- ALT tuşunu basılı tutarken “F4” tuşuna basmak: O an ekranda açık olan uygulamayı kapatır. Masaüstü açıkken yapılırsa bilgisayarı kapat/yeniden başlat modunu aktif eder.
- ALT tuşunu basılı tutarken “Tab” tuşunu basılı tutmak: Açık uygulamalar listesini açar. Tab tuşuna her basışta uygulamalar üstünde gezer ve hangisinin üstünde tuşları bırakırsanız ona geçiş yapar.
Windows tuşu () klavyede sol altta, ALT tuşunun solunda yer almaktadır.
Yorum Yaz