Ucuz Bilgisayar Nereden Alınır? Nelere Dikkat Etmeli?

Ucuz Bilgisayar Nereden Alınır? Nelere Dikkat Etmeli?

Malumunuz Dolar kuru aldı başını gitti, bilgisayar fiyatları da birçok ithal ürün gibi Dolar’ın gözünün içine bakıyordu, onlarında fiyatlar tavan yaptı. Masaüstü alırsınız, diz üstü alırsınız bilemem, sonuçta her ikisininde parça fiyatı ve toplam fiyatı neredeyse 3’e katlandı. Yurt dışında adamlar 600 Dolar ödüyorken, bizler artık 2800 TL ödemek zorundayız. Bakın rakam neredeyse 5 katı! Peki bu dönemde yeni bir bilgisayar alınır mı?

Not: Yazıyı yayınladığım tarihte Dolar kuru; 1 $ > 4.70 TL idi.

Gerçekten bir bilgisayara ihtiyacınız varsa evet alınır! Hele ki Dolar kuru sürekli yukarıyı işaret ediyorken, ekonomik kriz kapıya dayanmış iken cazip bir fırsat bulduğunuz an değerlendirmelisiniz. Tabi öncesinde neye ihtiyacınız var ona karar vermelisiniz.

Eğer bilgisayarı kısıtlı geliriniz ile keyfi olarak alacaksanız aceleye getirmeyip iyice düşünmeli, araştırma yapmalısınız. Çünkü yukarıda da paylaştığım gibi; yurt dışında 2000 Dolar maaş alan adam yeni bir bilgisayara maaşının 3’de 1’ini veriyorken, bizler tam 2 asgari ücret veriyoruz.

Bilgisayarı Nereden Almalıyız?

Benim tavsiyem internet üzerinden güvenilir e-ticaret siteleri aracılığı ile almanız yönünde. Çünkü şube masrafları vb. giderler olmadığından, çok fazla personel çalıştırmadıklarından ve bankalarla anlaşmalı cazip fırsatlar sunabildiklerinden internetten bilgisayar almanın cebinize bırakacağı para en az 100-200 TL olacaktır.

Ancak; Teknosa, Vatan Bilgisayar, Media Markt ve Bimeks’in yerel şubeleri olduğundan ve çok fazla personel çalıştırdıklarından özel durumlar hariç fiyatları internette dahi uçuk olacaktır. Bu sebeple internetten alalım fakat fiyat farklarına dikkat edelim!

Eğer internetten görmeden alamıyorsak, önce bu mağazalara gidip ürünlere bakalım, sonrasında internetten aynı ürünleri araştırıp içimize hangisi siniyorsa onu alalım!

Düşündünüz taşındınız ve kararınızı verdiniz; yakın zamanda bilgisayar alacaksınız. Geçelim diğer sorulara..

Ofis İşi Mi? Oyun Bilgisayarı Mı? Olacak..

Bilgisayarı nerede ve hangi amaçla kullanacaksınız? Masaüstü bilgisayar mı yoksa diz üstü bilgisayar mı olacak?

Bu mevzular çok önemli..!

Eskiden masaüstü bilgisayarlar dizüstü bilgisayarlara göre daha ucuz olurlardı ama şimdi neredeyse kafa kafaya geldiler. Bu sebeple kullanım alanınız ve gezginlik durumunuza göre karar vermeniz gerekiyor. Taşıması kolay olsun diyorsanız, yer kaplamasın diyorsanız diz üstü bilgisayar gayet mantıklı bir seçim olur. Ofis işlerinde kullanacaksanız dahili ekran kartlı, düşük işlemcili modellere bakabilir, oyun odaklı kullanacaksanız yada sürekli sabit olacaksanız tabi ki fiyatın biraz daha uygun olması açısından masaüstü bilgisayarları tercih edebilirsiniz.

Dizüstü modelleri arasında da harika oyun bilgisayarları bulabilirsiniz ancak dizüstü bilgisayarların oyun için olan modelleri, masaüstü oyun bilgisayarlarına göre daha pahalı olacaktır.

Yine karar kısmını size bırakıyor ve bilgisayarın özellikleri ile fiyat ilişkisine geçiyorum..

Not: Youtuber olmak isteyenlerin performans açısından oyun bilgisayarlarına ve yüksek performans grafik kartlara yönelmesi gerekiyor. Mesela bir video render yapacaksınız, zaman önemli, upload süresi önemli. Zamandan kazanmak için render süresini kısaltmalı yani güçlü bir bilgisayar tercih etmelisiniz. Örneğin 2 gb yada 4 gb ekran kartı, 8 yada 16 gb ram olan bir bilgisayar..

İntel Mi? Amd Mi? 

Bilgisayarın masaüstü yada diz üstü olacağına karar verdiyseniz sıra geldi donanımsal özelliklere.. Biraz fiyat araştırması yaptığınızda belli markalarda pek çok seçenek olduğunu göreceksiniz. Masaüstü grubunda çok daha ucuz, tanınmamış markalar olduğunu ve genelinde AMD donanımlar olduğu da dikkatinizi çekecek. Peki nedir bu olay?

Genelde daha uygun fiyatlı olduğu için sistemlerde AMD işlemci ve AMD ekran kartları tercih edilir. Her ne kadar İntel ve Nvidia daha kaliteli ve performanslı olsa da aradaki fiyat farkı 400-500 TL’ye kadar çıkabildiğinden, müşterilerde tercihini AMD’den yana kullanırlar.

Burada önemli olan şu! Çok hızlı ve performanslı bir sistem mi olacak? Orta halli mi olacak? Ve aradaki fiyat farkına değer mi?

Bilgisayarda oyun oynayacaksanız, en ucuz donanımları seçmek sizin için pek hayırlı olmayacaktır. Fakat ofis veya genel eğlence amaçlı alacağınız bir bilgisayarda biraz daha düşük performans bir sistem toplamak ve bu arada cebinizde 400-500 TL bırakmak hiç de fena olmayacaktır.

Fiyatı-performans oranını iyi ayarlayın, fakat sırf parası içinde ihtiyaçlarınızdan taviz vermeyin.. 1000 TL’ye bir bilgisayar alabilirsiniz fakat 1300 TL vererek alacağınız bir başka bilgisayar size daha fazla performans sunabilir ve o ürünü diğerine göre daha uzun süre kullanma şansınız olabilir.

Yani özetle; ihtiyacınız olanı alın, içinize sineni alın, aceleye getirip fazla para ödemeyin ancak ilk bulduğunuz en ucuz ürünü de satın almayın. Şahsen ben size AMD yerine İntel ve Nvidia öneriyorum.

Şimdi örnek olması için bir kurgu oluşturacak ve size internetten en uygun fiyata bilgisayar almanın yollarını tarif edeceğim..

Satın almak istediğimiz ürün; i5 işlemcili, 2 gb Nvidia paylaşımsız ekran kartı, 8 gb ram’i, 500 gb harddisk’i olan bir dizüstü bilgisayar olsun. Genel fiyatlara bakacağız ama nerelere bakmamız lazım? Nereden başlayacağız?

Öncelikle marka kararı vermeniz lazım, sonra donanımlara karar vermeniz lazım. Amd işlemci, İntel işlemci, Amd ekran kartı, Nvidia ekran kartı yada dahili paylaşımlı ekran kartı.. Kafanızda bir fikir oluştuysa akakce.com, cimri.com, epey.com gibi sitelere gidip kafanıza uyan ürünlerin genel fiyatlarını incelemeye başlayabilirsiniz.

1) Fiyat Kıyaslama Siteleri:

İnternet üstünde birçok karşılaştırma sitesi var. Buralar otomatik olarak en uygun fiyatları bulur karşınıza sunarlar. Bu sayede hangi ürünü alacağınıza karar verdiyseniz en uygun fiyatı bulabilir yada en uygun fiyatlı ürünlere bakıp, aralarında en iyisi hangisi diye doğrudan ona odaklanabilirsiniz.

Akakce.com
Cimri.com
Epey.com

Mesela yukarıdaki sitelere girin, kategori seçiminden bilgisayar > markası > ekran kartı > işlemcisi gibi seçimler yapın ve eldeki sonuçlar karşınıza listelensin.

2) Güvenilir Online Alışveriş Siteleri: 

Bu siteler genelde en çok bilgisayar satışı yapan, en uygun fiyatı sunabilen ve güvenilir olanlar. Bunların haricinde de birçok site var fakat onları sizin bulmanız gerekecek. Ben sadece deneyimim olanları paylaşıyorum.

Hepsiburada.com
İncehesap.com
N11.com
Gittigidiyor.com

Mesela Hepsiburada.com’a gidin ve Bilgisayar kategorisi altından kafanızda belirlediğiniz özellikleri seçin tek tek.. İşlemci i5, ekran kartı Nvidia vs vs.. Baktınız fiyatlar size uymuyor, i3 işlemci yada AMD işlemcili ürünlere bakın. Ürünleri fiyata göre artan şekilde dizin, yorumlara bakarak kötü yorum alanları işaretleyin…

3) Kampanyalar:

Yukarıda saydığım siteler başta olmak üzere birçok e-ticaret sitesinde özel kampanyalar oluyor. O siteleri takibe alabilirsiniz. Mesela N11.com‘da belli zamanlarda indirim kuponları paylaşılıyor. Kuponu hesabınıza eklerseniz alışveriş sırasında sepetinize 100-200 TL civarı indirim uygulanır.

Gittigidiyor.com‘da Kazananlar Kulubü oluyor, geçmiş alışverişlerinize bağlı olarak bu kulübe dahil olduysanız yine ekstra indirimler kazanıyorsunuz. Ayrıca N11 veya Gittigidiyor bankalarla, bkmexpress ile yada gsm operatörleri ile anlaşma yaptıysa puanlar veya indirimler kazanıyorsunuz.

Hepsiburada.com, genelde belli zamanlarda ama nadiren KDV indirimleri yapıyor. KDV direk hepsiburada’ya ait olduğundan bir bilgisayarda 400-500 TL indirim alabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde bu indirimin yanına birde banka puanı yakalarsanız 75-100 TL indirimde oradan sağlamış oluyorsunuz. (En yakın KDV indirimi yazıyı yayınladığımdan 6 gün önce 20 Haziran’da olmuş ve 24 saat sürmüştü. Satıcısı Hepsiburada olan tüm bilgisayarlar %18 indirim almıştı.)

İncehesap.com, pek fazla kampanya yapmaz ancak bilgisayarları uygun fiyattan satar ayrıca ellerinde epey seçenek, ürünlerininde genelinde yorumlar olur. Bu sebeple fiyat karşılaştırmasında iyi bir ürüne denk gelirseniz korkmadan satın alabilirsiniz.

Bkmexpress.com.tr, bankalar arası kart merkezine ait bir site. Tamamen güvenlidir ve sanal kartınızı ekleyip alışverişlerinizde kart yerine bkmexpress üyeliğiniz ile alışveriş yapmanızı sağlar. İşte bu sisteminde cazip fırsatları var. Örneğin benim yazımı yazdığım tarihte Gittigidiyor.com’da Bkmexpress’e özel 250 TL alışverişe 25 TL anında indirim hakkı vardı. 25 TL belki az gelmiş olabilir fakat e-ticarette bazen 5 TL kargoyu bile hesapladığımız olmaz mı?..

Picodi.com/tr/, belli aralıklarla baktığım bir kupon ve kampanya paylaşım sitesi. Sürekli siteyi güncel tutarlar ve N11, Gittigidiyor, Hepsiburada dahil birçok e-ticaret sitesinde ne zaman ne kadar indirim varsa toplu olarak oradan takip edebilirsiniz. Diyelim ki N11’de görmediğiniz bir kampanya var, Picodi üstünden yakalayıp hemen fırsatı değerlendirebilirsiniz. Bunun haricinde Picodi üyelerine özel kuponlar varsa onlardan da yararlanabilirsiniz.

4) Performans Karşılaştırma Siteleri:

Bilgisayarı uygun fiyata getireceksiniz ancak arada kaldığınız üç üründen hangisini alacaksınız? Bilgisayar donanımlarından da anlamıyorsunuz? Ne olacak? Aşağıdaki sitelere giderek ilgilendiğiniz ürünlerin donanımlarını karşılaştıracaksınız. Hangisi daha performanslı? Aradaki fiyat farkına değer mi vb..

http://gpu.userbenchmark.com/
https://versus.com/tr
https://www.notebookcheck.net/

Not: Mesela iki bilgisayar arasında kaldınız; birisinde Nvidia gt940mx, diğerinde Nvidia mx150 ekran kartı veya Amd Radeon 530 ekran kartı var. Hangi kart daha performans verir öğrenmek için notebookcheck’de kartları karşılaştırın.

5) Yabancı Alışveriş Siteleri: 

Son olarak Dolar kurundan kaynaklı ne kadar fark ödediğinizi hesaplayabilmek için aşağıdaki sitelere göz atabilirsiniz. Almak istediğiniz ürün yurt dışında TR gümrük vergisi dahil ne kadara mal oluyor? TR’de en ucuz ne kadara satılıyor?..

Amazon.de
Ebay.com
Aliexpress.com

SON UYARILAR!

Tamam ucuza bilgisayar alacağız ama kazıklanmayalım da değil mi? N11.com ve Gittigidiyor dahil birçok e-ticaret sitesinde outlet yada teşhir ürünler satışta olabilir. Bu ürünler diğerlerine göre daha ucuz oluyorlar fakat teşhirde durduklarından, hasarlı olabiliyor, kirli, kutusuz, aksesuarı eksik yada garantisi bitmiş olabiliyor..

Eğer böyle bir ürüne denk gelirseniz muhtemelen açıklama kısmında yada ürün başlığında yazmış olabilirler. Outlet yada Teşhir yazısına dikkat edin! Eğer fiyat çok uygunsa ve teşhir olmasına rağmen almak istiyorsanız, önce satıcıya yada ilgili e-ticaret sitesine mesaj göndererek ürünün durumunu sorun.. Hasar var mı? Kutu ve aksesuarlar tam mı? Garantisi ne durumda?..

Teşhir yada Outlet ile işiniz yoksa başka ürünler bakmaya devam edin ve aşağıdaki uyarılarımı aklınızdan çıkarmayın;

Ürün yorumlarına bakın, kargo ücretini öğrenin, hediye çeki veriyorlarsa hediye çekinin harcama limiti var mı kontrol edin, ürünün işlemcisi kaçıncı nesil? araştırın, Youtube’da ekran kartı kıyaslamalarına bakın, Windows işletim sistemi yüklü ürünler biraz daha pahalı olur bu sebeple baktığınız ürünlerin hangisinde Windows var? Hangisi Freedos dikkat edin!

Freedos bir bilgisayar alırsanız Windows’u siz yükleyeceksiniz. Parayla Windows satın alacak yada korsan yolları deneyeceksiniz. Ancak Windows yüklü uygun fiyatlı bir ürün bulduysanız öyle bir sorununuz olmayacak.

Birleşik kampanyalara dikkat edin! Hepsiburada.com’da mesela bilgisayarı alırken, laptop çantası yada kulaklık ürününü de sepete atmanız halinde %25 gibi bir indirim olabilir. Zaten sonradan laptop çantası alacaksanız tam o sırada karşınıza çıkacak %25 indirimle çanta alma şansını kaçırmayın!

Mobil uygulamaya özel indirim! gibi kampanyaları takip edin. Bazı ürünlerin fiyatları sadece mobil uygulamada inebiliyor veya mobil uygulamada kargo bedava olabiliyor. Bir keresinde satın aldığım bilgisayara 30 TL kargo ödemem gerekmişti. Neyseki şimdilerde kargo fiyatları daha makul..

Teknosa, Vatan Bilgisayar, MediaMarkt ve Bimeks’in bindirme fiyatlarına dikkat edin! Bu firmalar web sitelerinde genelde ürünleri 2 kat pahalı satıp belli zamanlarda normal fiyatlara inerek  bu durumu indirim kampanyası olarak duyururlar. İndirim diyorlarsa iki kez düşünün. ve fiyatları diğer e-ticaret siteleri ile karşılaştırın!

Konuyla alakalı şimdilik paylaşacaklarım bunlar fakat gerekli olduğunda yeni güncellemeler yapabilirim. Ve tabiki sizinde aklınıza gelen öneriler, tecrübeleriniz varsa yazı altından yazabilirsiniz.

Kazançlı alışverişler!