Trafik Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama – Kaza Tespit Uygulaması

Trafik Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama - Kaza Tespit Uygulaması

Hazine Müsteşarlığı’nın 2007/27 sayılı genelgesi ile 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yalnızca “maddi hasar” ile sonuçlanan kazalarda, tarafların anlaşmalı olarak kendi aralarında tutanak tanzim etmeleri olanaklı hale gelmiştir. Konuya ilişkin belirlenmiş süreç adımlarının işletilmesi neticesinde bahsi geçen tutanaklar kullanılarak; kazaya karışan araç sürücülerinin kazanın meydana gelmesindeki kusur oranları belirlenmektedir.

Güncelleme: Örnek kaza tespit tutanaklarını ve formları yazının devamında bulabilirsiniz.

Kaza tespit tutanağınızı artık mobil cihazlarınızdan doldurabilirsiniz. Mobil kaza tutanağı için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi uygulaması Sigortam360’ı kullanabilirsiniz.

>> Google Play Bağlantısı 
>> Apple Store Bağlantısı

Kaza tespit tutanağı sorgulamak için SBM web sitesini kullanabilirsiniz.

>> SBM Web sitesi

Artık kaza tespit tutanakları e-devlet üstünden oluşturulabilecek.

Aşağıda belirtilen durumlardan biri veya bir kaçının mevcut olduğu koşullarda “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı” geçersiz olacağı için düzenlenmemeli ve zabıt düzenlenmesi için ilgili resmi mercilere (Polis, jandarma) başvurulması gerekmektedir.

– Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, – Sürücüde yaş küçüklüğü varsa, – Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, – Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, – Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, – Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, – Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, – Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı düzenlenirken şu hususlara dikkat edilmelidir.

– Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. – Kazaya karışan tüm araç sürücülerinin ıslak imzaları tutanakta bulunmalıdır. – Tutanakta bulunan tüm alanlar eksiksiz olarak doldurulmalıdır. – Kazanın oluş şekli, kazaya karışan kişilerin tamamınca okunaklı ve açıklayıcı bir şekilde yazılmalı ve kroki ile desteklenmelidir. – İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla form kullanılabilir. Form, fotokopi ile çoğaltılabilir. – Kazaya karışan araçlara ait ruhsat fotokopileri ile sürücülerin ehliyet fotokopileri temin edilmelidir. – Araçlara ait “Zorunlu Trafik Poliçesi” bilgilerinin tutanağa okunaklı bir biçimde eksiksiz olarak yazılması gerekmektedir. Yazılan bilgilerin trafik poliçesine ait olduğu, kasko vb. poliçelere ait bilgiler olmadığından emin olunmalıdır.

– Maddi hasarlı kazaya karışan araç sürücülerinin kazadaki kusur oranları, tutanağın ilgili sigorta şirketlerine ulaşması ve ilgili şirketlerce Tramer sistemine girişlerinin yapılmasını takip eden 3 gün içinde belirlenir. – Kusur oranları % 0, % 50 ve % 100 olup, bunların haricinde kusur oranı kullanılmamaktadır. – Kaza tespit tutanağı sorgulama ve itirazları aşağıdaki adresten yapılabilmektir.

>> Kaza Tespit Tutanağı Sorgula

Not: Yazıyı okuduğunuz tarihte bağlantılardan bir veya birkaçı pasif hale geçmiş yada dosyalar kaldırılmış olabilir. Gerekli ise yorum göndererek yazıda düzenleme yapılmasını talep edebilirsiniz.