Kendisinden gayet memnun olduğum, Datron’a göre hiç ısınmıyor diyebileceğim modem TP-Link Td-W8968 için firmware güncellemesi, yani sistem yazılım güncellemesi nasıl yapılır? Faydası nelerdir? Birazdan anlatıcam ama önce ürünü methetmeliyim çünkü hak ediyor.
Modemimiz 2 antenli, çekiş kuvveti gayet iyi.. İki katlı evde full çekerken mahalle sonuna kadarda internetin çektiğini söyleyebilirim (yaklaşık 20 metre) ve usb + 3g desteği bulunan bir cihaz.. Fakat nedense Tp-link tarafından v1, v2 ayrımları yapılmakta. Halen farkını anlayamadığım mevzuda sanırım v1 versiyonunda 3g için bazı kısıtlamalar mevcut. (Ve bendeki de v1.)
Ürüne usb bellek yada taşınabilir disk bağlayarak içeriğini internet ağındaki cihazlara paylaştırabiliyoruz. Yani akıllı bir televizyonunuz varsa taşınabilir diski modem üzerinden görüp bağlanabiliyorsunuz, diğer taraftan cep telefonu, tablet, masaüstü bilgisayar vb. cihazlarda aynı ağ üstünden bu usb bellek ve taşınabilir diske erişebiliyorlar. 3g özelliğinde 3g modem bağlayarak mobil interneti kablosuz olarak dağıtabileceğimiz söyleniyor ancak deneme şansım hiç olmadı.
Gelelim asıl konumuza..
Yazılım güncellemesi nedir? Faydası nedir? Yeni nesil teknolojik cihaz üreticilerinin çoğu aktif olarak yazılım güncellemesi sunmaya başladılar, ancak birçoğumuz bu güncellemeleri gereksiz görüp yada nasıl yapıldığını bilmediğimizden konuya pek ilgi göstermiyoruz. Fakat bu yazılım güncellemeleri çoğu zaman teknolojik ürünümüzdeki (belki de çok sinir olduğumuz) hataları yada güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak için hazırlanıyor, paylaşılıyor.
Yüklemezseniz ne olur? Eğer kullandığınız üründe büyük bir açık veya hata yoksa hiçbir kötü etkisi olmaz. Hatta yazılım güncellemesi sunan firma işinde iyi değilse yeni güncelleme ile kullandığınız üründe yeni sorunlar çıkartabilir. Ama güncelleme sunan firma hem güvenilir hemde cihazınıza yeni özellikler katan bir yazılım güncellemesi sunduysa bu durumda karlı çıkan siz olabilirsiniz.
Yazılım güncellemesine geçmeden önce..
Kullandığınız cihazın aynı model ve sürüm olduğundan emin olun. Ürünün kutusunu saklıyorsanız yan tarafında model numarası ile donanım sürümünü göreceksiniz. Ver: 1.1 yazıyorsa bendensiniz, Ver: 2.x yazıyorsa 2. sürüm için olan güncellemeyi yükleyeceksiniz. Ve tabi yükleme işlemi için modemi bilgisayarınıza ethernet kablosu ile bağlamak zorundasınız bu nedenle 1 tane ethernet kablosu şart. (Ben hep wifi kullandığımdan ethernet kablosunu biraz aramam gerekti, neyse ki sonunda buldum.)
Yedekleme yapın..
Eğer kendinize güvenmiyorsanız önce modem arayüzüne girip firmware yedeği alın. Ama güncellemeden sonra geri yükleme oluyor mu pek bilgim yok.
Modem bilgileriniz..
Firmware yani yazılım güncellemesinden sonra modem kurulumunu tekrar yapacağımızdan servis sağlayıcı bilgilerinizin elinizde olduğundan emin olun. Güncelleme bitince internet bağlantınız kesilecek ve bu yazımda anlattığım gibi tekrar hızlı kurulum yapacaksınız. Bu aşamada ttnet, süperonline, doping vd. hangi internet servis sağlayıcı abonesi iseniz onun size verdiği internete erişim bilgilerini gerekli alanlara girecek sonrada internet bağlantınızı tekrar sağlamış olacaksınız.
Hazırsanız başlayalım..
Donanım sürümünüze göre aşağıdaki bağlantılardan birine gidip son yazılım güncellemesini indirin.
Versiyon 1 için burası:
http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TD-W8968&version=V1#tbl_j
Versiyon 2 için burası:
http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TD-W8968&version=V2#tbl_j
Son sürüm her zaman üstte oluyor ama siz “Published Date” yazan yerden tarihlere bakarak son yayınlanan sürüme bakabilirsiniz. Şuan için v1’in son sürümü 26 Aralık 2013 tarihli, v2’nin son sürümü 24 Aralık 2013 tarihli..
“Modifications and Bug Fixes” yazan yerde güncellemedeki yenilikler, geliştirmeler, hata düzeltmeleri anlatılıyor. Yani buradan bakarak da yüklesem mi yüklemesem mi kararını kendiniz verebilirsiniz. Ben her zaman son sürümü kullanma taraftarı olduğumdan tabi ki de tereddütsüz yükledim.
(İndirme bağlantıları sürüm bilgilerinin hemen solundaki model numarası da yazan metin bağlantıları oluyor. Onlara tıklayarak güncelleme dosyasını zip’li olarak indirebilirsiniz.)
Yazılımı yüklüyoruz..
Yazılımı indirdikten sonra zip içerisindeki dosyaları masa üstüne çıkarıyoruz. Bir klasör içinde bin uzantılı bir dosya ile pdf uzantılı bir dosya bizi karşılıyor. Biz yükleme için bin uzantılı dosyayı kullanıyoruz.
(Örn: v1 için TD-W8968v1_0.6.0_1.3_up_boot(131226)_2013-12-27_10.37.56.bin)
Yükleme işlemi için modemi bilgisayarımıza ethernet kablosu ile bağlıyoruz. İnternet tarayıcılarından birini (Chrome, Firefox, İnternet Explorer..) açıyor ve adres satırına 192.168.1.1 yazıp enter’lıyoruz. Karşımıza modem giriş ekranı geliyor. Eğer daha önce modem giriş panel bilgilerini değiştirdiyseniz o bilgileri kullanıyor, yok burayı ellemediyseniz kullanıcı adına “admin” (tırnaksız), şifreye de “admin” (tırnaksız) yazarak modem arayüzüne giriyoruz.
Modem arayüzü İngilizce. Ne yazık ki başka dil desteği yok. Bizde hemen sol taraftan System Tools‘a sonrada Firmware Upgrade‘a tıklıyoruz.
Karşımıza yazılım güncelleme ekranı geldi. Burada yazan bilgilerden modemde şuan yüklü olan sürüme bakabiliriz. Bende 17 Şubat 2013 yazılım sürümü yüklüydü bu nedenle böyle görünüyordu..
Son sürümü yüklemek için Dosya seç butonuna basıyor ve masaüstüne çıkarttığımız bin uzantılı dosyayı seçiyoruz. Daha sonrada Upgrade butonuna tıklıyoruz. Yükleme işlemi kısa sürede bitiyor ve modem baştan başlıyor. (Yazılım güncellemesi 7 mb gibi bir dosya olduğundan çabucak tamamlanıyor.)
Modemimiz yeniden başladığında modem arayüzü yeniden başlayacak ve bize modem giriş bilgilerini soracak. Eğer daha önce bilgileri değiştirdiyseniz bile güncelleme ile bu bilgiler sıfırlandığından admin/admin yazmanız gerekecek. (Kullanıcı adı admin/ şifre admin)
Yazılım güncellemesi tamamlandı. Şimdi geriye hızlı internet ayarlarını yapmak kalıyor. Aşağıdaki bağlantıdan modem hızlı kurulumuna göz atarak modeminizin internet bağlantısını tekrar kurabilir ve isterseniz modem giriş arayüz bilgilerini de (admin/admin olanı) değiştirebilirsiniz.
>> TP-Link TD-W8968 Kablosuz Modem Kurulum
Yazı 9 Mart 2014 tarihlidir. Siz bu yazıyı okuduğunuzda daha yeni bir sürüm yayınlanmış da olabilir. Konuyu bu açıdan değerlendirerek en son sürüm neyse onu yüklemelisiniz. Konuyla ilgili takıldığınız yerler olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.
bende Firmware Upgrade seçeneği yok
@beco; System tools menüsü altında hangi seçenekler var? Türkçe ise farklı bir şey yazıyor olabilir. Yada sadece Update, Upgrade yazıyor olabilir.
bende de firmwaare yok tplink ve telekom yardımcı olmuyor modemi istiyor ama yedek modem göndermiyom bende yedekle geri al var modemi istiyolar 20 gün süre icinde yapılandırıp tekrar gönderceklermis ve bu süre icinde tivibu dahil internet kullanmadıgım halde para ödücem sacmalık
@serhat; Türk Telekom tarafından temin edilen modem ise sırf ayarları ile oynayıp bozmayın diye yada Türk Telekom’un özel ayarları için tasarlanmış bir arayüz mevcut olabilir. Bu durumda güncellemeleri siz yapamazsınız. Zaten arayüzde günceldir. Sorun yoksa bırakın öyle kalsın.
ama soyle bır durum var belkı benım durumumda olan varsa bu konu yardımcı olabılır benım modemım arayuzu guncellemesı 17. kusurle baslıyor sanırım bu surum en son guncel surum baglantı kopuklugum vardı oyunlarda pıng sorunu yasıyordum son 2 haftadır ve bana guncellemeden dolayı olacagını soyledıler guncellendıkten sonra problem kalkıcak dedıler tplınk musterı hızmetlerı ama bende fırmware olmadıgı ıcın guncelleyemedım fakat 2 kez aradıgım da ıse gerı al yedekle dende guncelleme yapabılcegım soylendı modemı kapattım tplınkın gonderdıgı guncelleme dosyasını ındırdım ve gerı al yukleden dosyayı bulup yuklettım sonra modemı acıp rest attım ve devam ettım ama sorunum cozulmedı hala ara ara baglantım kopuyor kullandıgım ınternet 50mbs 200gb akn hıper net ve daha kota 23 mbs de dusunun gerısını sız belkı 8 mbs ınternet hızı anca alıyorumdur yerı geldıgınde cozemedım bu durumu
bu arada modem tuktelekom logolu tplınk hıper net modemı td 9970 modemi
@serhat; Paylaşımınız için teşekkür ederim. Sizin sorun muhtemelen yüksek hızdan kaynaklanıyor. Hızınızda düşürme yaparlarsa kopmalar son bulur. Modem ile alakalı değil.