Bir önceki modemim Datron RTA 1030‘un mefta olması sebebiyle yeni bir modem satın almak zorunda kaldım. Ve bir sürü modem seçeneği arasından, yeni teknolojiye sahip olduğu, usb desteği sunduğu için TP-Link TD-W8968’i tercih ettim. Çok kolay bir kurulum aşaması geçirdiğim modemi kolayca kurdum ve sorunsuz kullanmaya başladım. E tabi daha sonra modemin nasıl kurulduğunu da bilmeyenler, acemiler için detaylandırmak istedim. Bakalım modemimiz nasıl kuruluyor?..
1. Öncelikle modemi kutusundan çıkarıp, gerekli kablo bağlantılarını gerçekleştiriyoruz. Özellikle modemi ethernet kablosu ile bilgisayarımıza bağlıyoruz. (İlk kurulum için ethernet kablosu şart. Daha sonra bu kabloyu söküp wifi ile internete bağlanabileceğiz.)
Kablo bağlantıları;
– Splitter aracılığı ile modemi telefon hattına bağlayın. – Adaptör ile tabiki de modemi prize bağlayın. – Ethernet kablosu ile modemi bilgisayara bağlayın.
2. Modemin kutusundan çıkan yardımcı kurulum cd’sini bilgisayara takıp hızlı kurulumu gerçekleştirin. (Yada benim yaptığım gibi detaylı kurulum için yazıyı okumaya devam edin..)
Detaylı Kurulum:
– Modemimiz bilgisayara bağlıysa ve ışıkları yanıyorsa, internet tarayıcınızı açıp adres satırına 192.168.1.1 yazıp enter’layın.
– Modem giriş paneli karşınıza geldiyse kullanıcı adı ve şifre kısmına admin / admin yazıp giriş yapın. (Modem giriş ekranı gelmiyorsa aygıt yöneticisi altından ethernet bağdaştırıcısının etkin olup olmadığını kontrol edin. Bu konuda yardım gerekirse yorum yazın.)
– Modem menüsüne giriş yaptıysanız hemen sol taraftan Quick Setup‘a tıklayın. Açılan ekranda Next‘e tıklayın.
– Yeni gelen ekranda size modemi nasıl kullanacağınız sorulur. İlk seçenek adsl modem, diğer seçenek 3g yönlendirici ve diğeri de wireless yönlendirici’dir. İlk seçeneği seçersek modeme giriş yapan internet bağlantısını wifi ile paylaştırmış, İkinci seçeneği seçersek modemin usb girişine takacağımız 3g internet modeminin bağlantısını wifi ile paylaştırmış, üçüncü seçeneği seçersek ise de başka bir modemden gelen interneti bu modemin kablosuz özelliği ile ortama dağıtmış oluruz.
Biz modemi, hattan gelen interneti dağıtmak için kullanacağımızdan ADSL Modem Router Mode‘u seçiyor, Next butonuna tıklıyoruz.
– Next butonu ile gelen yeni ekranda, hiçbirşeyi değiştirmiyor tekrar Next‘e tıklıyoruz.
– Ve yeni ekranda Adsl bağlantı tipi için PPPoE‘yi seçili bırakıp hemen Next diyoruz.
– Şimdi geldik asıl önemli kısıma.. Yeni ekranda karşımıza adsl bağlantı bilgilerini soran bir bölüm geliyor. Burada username ve password kısımlarına hatasız olarak internet bağlantı bilgilerinizi girmeniz gerekiyor. Eğer internet bağlantı bilgilerinizi bilmiyorsanız internet servis sağlayıcınızı (Ttnet, Smile, Superonline yada Doping neyse) aramanız ve bu bilgileri istemeniz gerekiyor.
Eğer kullanıcı adı ve şifrenizi biliyorsanız buraya doğru olarak yazıyor Next butonuna tıklıyorsunuz. Ttnet kullanıcılarında kullanıcı adı genelde @ttnet diye bitiyor ttnet’den sonra birşey yazmıyoruz, @ işaretinden öncede servis kullanıcı adımızı ekliyoruz.
– Next dedikten sonra karşımıza benimde henüz tam çözemediğim bir seçenek geliyor. Seçenekte internet ayarlarını 3g ile yedekleme tarzı birşey soruluyor. Sistem nasıl işliyor bilmediğimden tik koymadan direk Next diyorum. Siz burada kafanıza göre davranabilirsiniz. :))
– Geldik Wireless ayarlarına.. Modemin kablosuz özelliğini kullanacaksak Enable seçeneğine tik koyuyor, Wireless network name kısmına wireless görünür ağ adımızı yazıyor, Region‘da Turkey seçiyor, Channel‘ı otomatik (auto) de bırakıyor, kablosuz modunu 11bgn mixed seçiyor ve güvenlik kısmında da ilk seçenek olan WPA-PSK/WPA2-PSK (Recomended)‘ı seçiyoruz.
Son seçim ile wifi ağımızı şifrelemeye açmış oluyoruz. (Aksi halde ağımıza çevremizdeki herkes bağlanabileceğinden bunu kesinlikle seçmemiz gerekiyor.) Ve tabiki bu seçeneği seçince alt tarafta bulunan password başlıklı kutuya da güvenli bir wifi ağ şifresi girmemiz gerekiyor. (Şifreyi bilenler ağınıza bağlanabileceğinden şifreyi önce not defterine not etmenizi ve şifrede &, *, = gibi karakterler kullanmanızı özellikle öneriyorum.)
Herşey tamam ise Next‘e tıklıyoruz.
– Ayarları neredeyse tamamladık. Karşınıza onay ekranı gelmiş olmalı. Bu ekranda gördüğünüz bilgileri onaylıyorsanız Save butonuna tıklayın.
– Save butonu ile bilgileri onayladıktan sonra karşınıza kurulum statüsünü gösteren ekran gelmiş olmalı. Bu ekrandaki seçeneklerin hepsinde Success yazıyorsa işlemler başarılı demektir. Finish butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.
(Eğer aşamalardan birinde hata mesajı varsa ayarları eksik veya hatalı yaptınız demektir. Baştan Quick Setup’a geçmeli, işlemleri doğru olarak tekrarlamalısınız.)
İşlem Tamam
Artık internetiniz aktif olmalı. İsterseniz yeni bir tarayıcı penceresinde Google sayfasını açmayı deneyebilir, interneti kontrol edebilirsiniz. Ve tabiki modemin Adsl ışığına bakarak da internetin geldiğini görebilirsiniz.
Aklınızda bulunsun!
– Modemi sürekli ethernet kablosu ile kullanacaksanız, wifi işinize yaramayacaksa modemin arkasındaki Wifi düğmesi ile wifi ağını kapatabilirsiniz. Böylelikle modem sadece kablolu modem işlevi görür.
Kullanım Modunu Değiştirme
– Modemi daha sonraları adsl paylaştırıcı olarak değil de 3g yönlendirici veya wireless yönlendirici olarak kullanmak isterseniz modem kurulum ekranında sol taraftan Operation Mode‘a tıklamalı ve oradan istediğiniz modu seçmelisiniz.
Modem Giriş Bilgilerini Değiştirme
– Modem kurulum menüsüne girmek için kullanılan şifre admin/admin’i değiştirmek, modem güvenliğini arttırmak istiyorsanız modem kurulum ekranında sol taraftan System Tools > Manage Control’a tıklamalı ve burada Account Management altından admin/admin kullanıcı adı ile şifresini değiştirmelisiniz.
Wireless Şifrelemesini Değiştirme
– Modem wifi ağ şifresini, şifreleme sistemini ve daha fazla detayı kontrol etmek istiyorsanız modem kurulum ekranında sol taraftan Wireless > Wireless Security‘e tıklamalı ve burada karşınıza çıkan seçeneklerden istediğiniz değişiklikleri yapmalısınız.
Unutmayın; Disable Wireless Security seçerseniz wifi ağı şifre korumasız herkese açık olur.
WPA/WPA2 – Personal (Recommended) bizim için en makul seçenektir. Bu seçenek altında da kablosuz bağlantı sorunları yaşamamak için WPA2-PSK ve AES seçili olmalıdır. AES seçtiğinizde de modeme bağlanacak cihazın kablosuz ayarlarından AES’in seçili olması yararınıza olur.
Wireless Password kısmına yeni bir şifre yazarak wifi ağ şifrenizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Modemin daha pek çok özelliği var fakat hepsini henüz keşfedemedim. Özellikleri keşfettikçe sitemde paylaşmayı düşünüyorum. Eğer takıldığınız konu olursa veya modemin özellikleri ile ilgili paylaşmak istedikleriniz, yorum kısmından gönderebilirsiniz.
>> TP-Link TD-W8968 Kablosuz Modem Yazılım Güncelleme
Merhaba.
Modem kurulum aşamasında iSS’nın vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifresi isteniyormuş. SMS atarak ADSL kullancı adı ve şifremi öğrendim fakat kullanıcı adının sonu @ttnet ile bitmiyor, @ttnet ile bitmesi zorunlu mu?
@bosbos; Merhaba. Öyle bir mecburiyet yok. Yazıyı yayınladığım sıralar şirketin adı Ttnet idi, şimdi Türk Telekom’a bağlandı. Ayrıca rakip şirketlerde var. Size iletilen neyse onu yazın.
Anladım. Son olarak İnternet bazı günlerde inanılmaz yavaşlıyor, öyle ki Twitter’daki fotoğraflar bile çok geç açılıyor, Chrome’dan dosyalar çok düşük kb ile iniyor. Fakat bu her gün olmuyor. Torrent programından kaynaklandığını düşündüm 1 ay programı açmadım ama yine de arada bu oluyor. Sırf bunun için modem resetlemeyi düşünüyorum internete bir faydası olur mu bu işin? Teşekkürler.
@bosbos; İnternetin yavaşlaması bir çok sebebe bağlı olabilir. İnternet bağlantısında sorunlar olabilir, interneti kullanan cihazlardan birisi upload yapıyor olabilir (mesela torrent upload açıksa arkaplanda dosyalarınız başkalarıyla paylaşılır), bulunduğunuz bölgede yada apartmanda sizin haricinizde internet bağlantısı olanlar hattı yavaşlatıyor olabilir.
Son söylediğim durumu belli zamanlarda bende yaşıyorum. Komşuların interneti yoğun kullandığı zamanlar hız epey düşüyor.
Modem resetlemenin çözüm olacağını sanmam.
Aynı modeme bağlı olmayan kişilerin benim interneti yavaşlatması kulağa çok saçma geliyor. İnterneti kullanan cihazlar kapalı olduğunda da yavaşlık oluyor, torrent de kapalı daha önce dediğim gibi.
Benim resetlemek için sebeplerimden biri de modemin arayüz şifresini değişip daha sonra unutmam oldu, haliyle arayüze ulaşamıyorum. Forumlarda okuduğum kadarıyla modem arayüze ulaşamayınca ip ile ilgili birtakım sorunlar olabiliyormuş. Böyle birşey var mı?
@bosbos; Neden saçma geliyor? Eğer pahalı bir fiber bağlantınız yoksa, çevredeki çoğu internet kullanıcısı aynı sağlayıcıdan hizmet alıyorlarsa yeri geldiğinde size gelen internetin hızı 16 mbit, yeri geldiğinde 3-8 mbit’e kadar düşer. Zaten internet servis sağlayıcıların standart ucuz paketlerinde de “16 mbit’e kadar, 24 mbit’e kadar” diye belirtilmiştir. Yani her daim herkese 16-24 mbit garanti etmezler.
Modem şifresini unutunca yada arayüze giremeyince ip vs sorunu olmaz. Modem ip alamıyorsa fişini çeker yada kapatıp açarsınız. Olmadı servis sağlayıcıyı ararsınız yeniden ip gönderirler. Diğer tarafta cihazınız modemden ip alamıyorsa telefondan, bilgisayar üstünden el ile ip girersiniz, sorun çözülür.
Ama illaki arayüze girmek istiyorsanız sıfırlayın tabi ki.