Smart Tv’ler ve Samsung Smart Tv Uygulamaları

Smart Tv'ler ve Samsung Smart Tv Uygulamaları

Sadece televizyon yayınlarını izleyebildiğimiz tüplü tv’lerden, yüksek çözünürlüklü, internete girebilen, akıllı tv’lere geçiş yaptık ama hala elimizdeki cihazın özelliklerini bilmiyor, kullanmıyoruz. Örneğin evimizde smart tv var fakat internet ile akıllı uygulama özellikleri, bunlarla neler yapılabileceği hakkında bilgimiz, merakımız yok. Anlayacağınız üzere bu yazımızın konusu; akıllı tv uygulamaları ve onlarla yapabileceklerimiz oluyor..

 Akıllı Tv’de İnternet ve Tv Uygulamaları

Bilinen smart tv markaları malumunuz; Samsung, Lg, Philips, Panasonic, Sharp, Sony, Vestel, Beko, Arçelik ve diğerleri.. Adı smart tv olan çoğu cihazda internete bağlanma ve tv uygulamaları mevcut. Fakat her markanın smart tv’sinin işletim sistemi diğerinden farklı olduğundan ve her markanın kendine özel uygulama mağazası olduğundan smart tv keyfi de bazı farklılıklar gösterebiliyor.

Örneğin bazısının internet tarayıcısından flash uygulama bulunan sayfalara girdiğinizde flash uygulamalarından faydalanamıyorsunuz. Yada bazısının uygulama mağazasında çok fazla size uyan uygulama bulamıyor, yani birinde Tuneİn uygulamasını kullanabilirken diğerinde bu uygulamayı kullanamıyorsunuz. Yada birinde Skype kullanabilirken diğerinde Skype uygulamasını (mağazada olmadığından bulamıyor) kullanamıyorsunuz. Bu nedenle de smart tv alırken markanın bilinirliği, uygulama mağazasının doluluğu ayrı bir önem arz ediyor.

Hangi Marka Daha İyi?

Smart tv kapışmasında şimdilik uygulama mağazası açısından LG, Samsung ve Philips önde görünüyor. Türk üreticilerden Vestel, Arçelik/Beko’dan daha iyi görünüyor. Vestel’de birçok yerli uygulamayı televizyonunuza kurabiliyorsunuz. Arçelik/Beko uygulamaları hakkında ise bilgim yok.

İnternet üzerinden uygulama mağazalarına genelde bakılamıyor. Bu nedenle hangi markanın daha fazla uygulaması var kestirmek zor. Fakat LG, Samsung ve Panasonic bu açıdan daha cesur görünüyor. LG, Samsung ve Panasonic’in smart tv uygulamalarının bazılarına aşağıdaki bağlantılardan bakabiliyorsunuz.

Samsung;

http://www.samsung.com/tr/tvapps/

LG;

http://tr.lgappstv.com/appspc/main/main/main.lge?lang=engu_TR

Uygulamaların Doyuruculuğu;

Smart tv uygulamalarının bir kısmı amatörce çıkabiliyor. Öylece yapılmış, mağazaya sunulmuş, kurup çalıştırdığınızda televizyonun kilitlenmesine sebep olanlar bile var.. (Örneğin hepsiburada uygulamasının ilk sürümü). Oyunların bir kısmı demo olabilir, beğenirseniz satın almanız gerekiyor yada akıllı kumanda ile oynamaktan keyif alamıyorsunuz.

Bazı resmi yapım uygulamalar ise gayet başarılı. (Örneğin Skype, Tunein, Facebook, Twitter..) Büyük tv üreticilerinin smart tv mağazalarının çoğunda bu uygulamaları bulabilirsiniz. Ancak diğer taraftan bazı yerli platform yada şirketlerinde hala marka ayrımı yaptığını görmek de mümkün. (Örneğin tvyo uygulaması bazı marka smart tv’ler için varken bazı markaların mağazalarında yok.)

Genel olarak smart tv’ler gayet başarılı cihazlar, fakat smart tv uygulamaları (belki de bu özellikleri çok kullanmadığımız için) yaygınlaşamıyor, birçok şirket smart tv’lere uygulama geliştirmiyor. Bu nedenle smart tv seçimini uygulama mağazasının doluluğu olumlu yönde etkiliyor.

Güncelleme 2020: İçinde bulunduğumuz tarihte akıllı tv’lerin geneli Android işletim sistemi kullanmaya başladı ve dolayısı ile akıllı tv’lerin de Google Play uygulama mağazasına erişim sağlama gibi bir imkanı doğdu. Bu nedenle yeni bir tv alırken televizyonun Android işletim sistemi kullanıyor olması büyük önem taşıyor! Android sistemli televizyon = kaliteli onlarca uygulama!

Samsung Smart Tv Uygulamaları;

Geldik yazının son kısmına.. Bizzat Samsung Smart tv kullanıcısı olduğum ve Samsung Smart tv uygulamalarına erişip deneyimleyebildiğim için yazının sonunda birazda kaynak olması için Samsung Smart tv uygulamalarından bahsetmek istiyorum. Tabi uygulamalarla ilgili deneyim ve gözlemlerimi de sizlerle paylaşıcam..

Samsung smart tv uygulama mağazasında şuan için toplam 523 uygulama var. Bunların bir çoğu yabancı kaynaklı ve işimize pek yaramayacak uygulamalar. Çoğu Samsung smart tv ile uyumlu bu uygulamalardan istediğimizi uygulama mağazasında bulup televizyonumuzun dahili belleğine (bende dahili bellek 1.5 gb) kurduruyoruz. (Kurulum kendisi yapıyor Android uygulamaların kurulumu gibi..)

Televizyonunuzda ne kadar dahili bellek varsa o kadar uygulama kurabiliyorsunuz. Eğer bellekte yer kalmadıysa bazı uygulamaları basitçe televizyonumuzdan kaldırabiliyor, sonra istersek tekrar kurabiliyoruz ve uygulamaların geneli 5/30 mb aralığında değişen boyutlara sahipler.

Popüler Uygulamalar;

Samsung smart tv uygulama mağazasında en çok bilinen ve kullanılan hizmetler olan Twitter, Facebook, VK.com, Skype, Youtube, Vimeo, Dailymotion, Tunein, Spotify, Deezer ve Picasa‘nın uygulamaları yerini almış durumda. Bunun haricinde Pinterest, İnstagram gibi popüler diğer hizmetler henüz mağazada yer almıyorlar fakat isterseniz dahili web browser üzerinden buralara giriş yapıp, bilgisayarda gezinir gibi bu hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz.

Yerli Yapım Uygulamalar;

Samsung smart tv uygulama mağazasına göz attığımızda yerli yapım uygulamalar olarak şunları görüyoruz; Karnaval, Hepsiburada, Kanal D, KanalTürk, Samanyolu, TRT, Radyo D, Radyo SlowTürk, Radyo SlowTime, Radyospor, İPower, Radyo Tatlıses, Tivibu, Samsung Sinema, Teknosa Film, Milliyet, Hürriyet, Hürriyet Tv, Ntvmsnbc, Ntvspor, Ntv Hava, Vatan gazetesi, Fanatik, Garanti Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası, AudiTürkiye, Shifdelete.net, Son depremler.

Yabancı Yapım Uygulamalar; 

Samsung smart tv uygulama mağazasının genel ağırlığı yabancı yapım uygulamalardan oluşuyor fakat bu uygulamaların bir çoğunu tanımıyoruz. Ben sizlere tanıdık gelebilecekleri paylaşıyorum; Ustream, Techcrunch, TED, TMZ, Plex, RT, AL Jazeera, Viki, Bbc News, Audi tv, Porsche tv, Fashion tv, Press tv, Euro News, AccuWeather, Usa Today, Financial Times, Makemusic tv, Filmbox live, Docubox live, Fightbox live, Arirang tv.

Samsung Smart tv’ye Özel Oyunlar; 

Smart tv uygulamaları arasında oyunlarda bulunuyor fakat televizyon işlemcisinin, akıllı kumandanın ve klavyenin el verdiği kadar oynayabildiğiniz oyunlar için öyle bilgisayarda oynadığınız gibi yüksek grafikler, aksiyonlar hiç beklemeyin.

Basitinden bir kağıt falı, yılan oyunu, tictoc, sudoku, mayın tarlası ve satranç gibi oyunları seviyorsanız seçenekler şunlar; Galactians (Space İnvaders tarzı bir oyun), Alien blockade, PangPang tv (demo paralı oyun), TicTacToe, Solitaire, Easy Pool (Bilardo), Tank on desert, Darts, Chess (Satranç), Bric-A-Bloc, Robot’s Escape, Homerun Battle 3D, Snake (Yılan), Sudoku, Rockswap, FlyTrap (Mayın tarlası), Moodies (Balon patlatma), Tetrisoo, Best arcade games: Brick Breaker, Best board games: Solitaire.

(Mağazada Angry Birds oyunu da vardı fakat sanırım tv’niz belli modeller arasında değilse oyuna mağazadan erişemiyorsunuz.)

Gördüğünüz gibi smart tv uygulama mağazası henüz yeterli değil. Özellikle yerli platformlar Digitürk, Dsmart ve Lig tv, Netd, Tvyo gibi uygulamaların mağazada olması gerekirdi. Bunun haricinde tv kanallarını zaten tv’den izleyebildiğimizden ve ayrıca web tarayıcı üzerinden tv kanallarının web sayfalarına girip flash player ile internet yayınlarınada sorunsuz erişebildiğimizden insan bazılarına “olmasada olur” da diyebiliyor.

Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.