Genellikle sizlere güvenilir e-ticaret sitelerini paylaşıyorum fakat atladığım bir detay olduğunu fark ettim; Sanal pazarlar n11.com, gittigidiyor.com, epttavm.com, hepsiburada.com, sanalpazar.com, sahibinden.com ve letgo.com’da satış yapan mağazalar ile bireysel satıcılar.. Tamam bu web siteleri güvenilirler ancak o sitedeki satıcıların hepsi öyle mi? Tabi ki değil. Örneğin letgo.com’da çalıntı ürünleri kendi ürünü gibi satan var, n11.com’da korsan yazılım yada hasarlı ürün satanlar, gittigidiyor.com’da hasarlı ürün satanlar, ayrıca %100 orijinal logosu ile sahte parfüm satanlar, açık parfüm satanlar vb. vb.
Site yöneticileri bu tarz şeyleri kontrol altında tutmak zorundalar ama sanal pazarların büyüklüğünden ötürü tam kontrol sağlayamıyorlar sanırım.. Mesela birkaç ay evvel n11.com üzerinde satışı yapılan bir korsan yazılım için tam 3 kez şikayette bulunmamıza rağmen bu yazılım 2-3 hafta daha satışta kaldı. Ucuza yazılım alıyorsunuz ama size crack dosyası ile korsan yazılım yolluyorlar.
Benzer şekilde orijinal sanarak, ucuza buldum diyerek parfüm alıyorsunuz ama açıklamada adam yazmış “açık parfüm”.. Kargo geldiğinde anlıyorsunuz.
Peki Ne Yapmamız Gerek?
Tabi ki sanal pazarlardan alışveriş yaparken çok dikkatli olacaksınız. Açıklama kısmını iyi okuyacaksınız. Satıcı ile iletişime girecek, satıcıyı sıkıştıracak, önceden uyaracaksınız.
Mesela bir keresinde kedi maması alırken satıcıya yazmadığım için bana tarihi geçmiş mama yollamışlardı. Sonrasında akıllandım ve satıcıya özellikle son kullanma tarihini sormaya başladım. “Eğer geçmiş tarihli, hasarlı ürün gelirse geri yollarım” diye de belirtmeye başladım. Kim ister ki geri iade gelsin? Ayrıca bu satıcılara sonradan puan veriyoruz.
Birazdan size bu e-pazarlardan bizzat kayıt altına aldığım ilginç örnekleri paylaşacağım. Ama öncesinde tekrar dikkat edilecek detayları belirtmek istiyorum..
1) Ürünün satıcısına dikkat edin. Puanına dikkat edin fakat puan her zaman doğru yönlendirici olmayabiliyor. Yorumlar olumlu mu? Yorumlara da bakın.
2) Ürünün açıklama kısmına dikkat edin. Satıcı oraya ne yazmış?
3) Açıklama yok yada sizi tatmin etmiyorsa satıcı ile iletişime geçin.
4) Ürün satın aldıktan sonra onaylama ve puanlama sistemi varsa ürünü inceledikten sonra acele etmeden onayı verin, puanlamanızı yapın. Hatta kargo geldiğinde ürünü elemanın yanında açın, sorun varsa anında iade yapın.
5) Sanal pazar satıcısı hakkında halen karar veremediyseniz satıcının resmi e-ticaret sitesi var mı? Başka yerlerde (örneğin Hepsiburada.com’da, epttavm.com’da, sanalpazar.com’da) satış yapıyor mu? Araştırın. Belki diğer e-pazarlarda aynı ürünü daha ucuza satıyor olabilir.
Eğer dikkatli olmazsanız sizde her an aşağıdaki ürünlerden birini satın alabilir, sonrasında çıkacak sıkıntılar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
N11.com’da ücretli korsan yazılım.
Gittigidiyor.com’da ücretli korsan oyun.
Hasarlı bilgisayar.
Açık parfüm.
Çalınan ve sonra Letgo’da satışa konulan bisiklet.
Tabi ki bu örneklerle genelleme yapamayız. Zaten daha önceki yazılarımda bu e-pazarların güvenilir olduklarını yazmıştım. Ancak denetleme mekanizması tam kapsamlı olmadığı için belki yada satıcılara karşı yaptırımlar gevşek kaldığından bu tarz örnekler olabiliyor. Mesela hepsiburada.com’un sistemi daha başarılı ve bu sebeple çok fazla sorun yaşanmıyor yada sorun olsa da satıcı hemen HB açık pazarından uzaklaştırılıyor.
Benzer tecrübeleriniz, uyarılarınız olursa konu altından yazabilirsiniz.
>> İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?
>> Tüm Market Broşürleri, İndirim Katalogları Tek Bir Yerde!
>> Güvenilir Online Alışveriş Siteleri
Yorum Yaz