Samsung Galaxy S5830i Hafıza Sorunu ve Çözümü

Samsung Galaxy S5830i Hafıza Sorunu ve Çözümü

Samsung’un, 2011 yılında satışa sunduğu ve benimde 2012 yılında satın aldığım uygun fiyatlı akıllı telefonu Galaxy S5830, hala yaşıyor! O telefonun ardından kaç telefon bozdum ama S5830’a bir şey olmadı. Tamam boyaları kazındı ve hafızası günümüz için yetersiz kaldı ama defalarca yüksekten düşmesine, kazalar geçirmesine rağmen donanımsal bir sorunu olmadı.

Güncelleme: Bu işlem sırasında hata yaparsanız ve telefon sürekli Samsung logosunda tekrar etmeye başlarsa aşağıdaki bağlantıda paylaşılan PDA.tar isimli 281 mb’lık dosyayı indirip, download moduna aldığınız telefona Odin 1.85 sürümü ile yükleyin. Telefon açılacak.

https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1552792

Boyasının kazınmasına çözüm olarak kenarlarında kalan tüm parlak kaplamayı bizzat ben kazıdım. Altında siyah renk bir kasa vardı, son haliyle hiç de kötü durmadı.

Hafıza sorunu içinde ufak bir değişiklik yaparak telefonun normal çalışması için içerisinde yer açtım. Telefon halen daha 2012 yılındaki gibi çalışıyor. Ama tabi biraz tavizler vermedim değil.

İşte bu yazımda sizlerle bu ufak değişikliği paylaşacağım. Belki sizde kenarda yatan telefonunuzu hayata döndürüp kullanması için ailenize, çocuğunuza verir yada ikinci telefon olarak kendiniz kullanırsınız.

Baştan net bir şekilde belirteyim bendeki telefon, Galaxy Ace’in S5830i modeli idi. Diğer eski telefonlardan farkı, root işleminde kullanılacak paket! Yani paylaştığım yöntemi eski telefonunuzda deneyecekseniz telefon marka ve modelinize uygun root paketini bulmanız şart. Benim paylaşacağım root paketini sadece S5830İ, S5830M, S5830C modellerinde kullanabilirsiniz. S5830, S5830L, S5830B, s5830T modelleri için farklı root dosyası kullanacaksınız. Diğer marka ve model telefonların root paketlerini ve root yöntemlerini de xda-developers.com sitesinde araştıracaksınız.

S5830i Hafıza Sorununa Çözüm

Yazımın başında da belirttiğim gibi telefon 6 seneyi doldurdu ancak başına gelen kazalara rağmen bozulmadı. En büyük sorunu hafıza doluluğu idi ve bu sebepten çok yavaş çalışıyor, hiç bir şey kurulamıyordu. Kenarda yatıp duracağına aktif çalışan bir telefon olması, arada müzik dinlenmesi, internete girilmesi ve Whatsapp çalıştırması için hafızada yer açmam gerekiyordu. Ancak kullanılabilir hafızası az olduğundan ve uygulamalar hafıza kartına kurulamadığından resmen çöp olmuştu.

Telefonu hayata döndürmek için önümde üç seçenek vardı;

  1. Telefonu rootlayıp, hafızadan temizlik yapacaktım,
  2. Telefonu rootlayıp, uygulamaları Link2Sd ile hafıza kartına taşıyacaktım,
  3. Telefonu rootlayıp, hafıza kartını dahili hafıza gibi gösterip uygulamaları hafıza kartına kuracaktım,
  4. Telefonu rootlayıp, xda-developers’dan telefona özel bir custom rom kuracaktım.

Hafıza kartını dahili hafıza gibi göstermek zahmetli ve sorunlu olduğundan, telefona kurulacak custom rom’un sorunlarıyla baş etmek de ayrı işkence olduğundan, bende en zararsız ilk iki yönteme yöneldim..

Zaten geçmişte telefona custom rom atmış, hafıza kartını dahili hafıza gibi göstermeyi denemiştim. Güzel yöntemler fakat illaki bir sorun çıkıyor ve orijinal roma dönmek şart oluyor.

Telefonu rootluyor, hafızadan kapsamlı temizlik yapıyoruz.

Normal şartlarda telefonu rootlamazsanız ve hafızadaki uygulamaların listesine bakarsanız orada silemediğiniz uygulamalar olduğunu, hatta silinse de otomatik geri yüklenen uygulamalar olduğunu keşfedeceksiniz.

Onun haricinde bazı uygulamaların önbelleklerini silerek yer açabileceksiniz. Ancak sonrasında tekrar önbellek yapacaklar ve tekrar tekrar dolu hafıza sorunu yaratacaklar. Dolu hafıza telefonun hızlı çalışması için bir engel yarattığı içinde yine istediğiniz sonucu alamayacaksınız.

Silinmeyen uygulamalar belki 20-30 mb yer kaplıyorsa, silindiği halde otomatik tekrar yüklenen bir uygulama 100 mb civarı yer kaplıyor. O uygulamanın adı “Google Play Hizmetleri“..

Bu uygulama, Google Play tarafından otomatik indiriliyor. Eskiden böyle bir şey yoktu ve bu sebeple eski telefonları kullandığımız zamanlar bu kadar hafıza sorunu yaşanmıyordu. Sonradan Google Play Hizmetlerinin işe karışması ile eski telefonların neredeyse hepsi hafıza sorunu yaşamaya başladı.

Uygulamayı elle kaldır diyerek telefonunuzdan silebiliyorsunuz, geçici olarak bir rahatlama oluyor fakat internetiniz aktif olduğu an Google Play tarafından tekrar indiriliyor. Yine hafızanızda 90-100 mb yer doluyor.

Bu sorunu çözmek için telefonu rootluyor ve Google Play’i, Google Play Hizmetleri uygulamasını hafıza kartına taşıyor yada ikisini de telefondan tamamen kaldırıyoruz.

Google Play’i hallettiğimizde hem Google Play’in kapladığı yer, hemde Google Play Hizmetlerinin kapladığı yer bize kalmış oluyor. Burada seçeceğiniz yöntem size kalmış. İsterseniz hafıza kartına taşıyın, isterseniz benim gibi tamamen silin.

Google Play’i tamamen silince tabi uygulama yüklemek zorlaşıyor fakat telefon kenarda çöp gibi yattığından benim için önemli olan yer açmaktı.

Amacımız telefonu normal bir telefon gibi çalışır hale getirmek, hafıza sorunundan kurtulmak ve belki ufak tefek uygulamalarda kurup kullanmak ise devam edelim.

Samsung Galaxy Ace S5830i’yi Rootlama

Yukarıda bir yerde uyarmıştım, bendeki model S5830i. Sizdeki telefon farklı marka ve model ise yada S5830’un farklı bir modeli ise size özel root dosyasını bulup kullanacaksınız.

Eğer niyetiniz telefonu rootlayıp kaldırılamayan uygulamalardan kurtulmaksa işlem gayet basit. Aşağıdaki bağlantılardan uygun root paketini bulup, telefonunuza indirin veya telefonunuza yükleyin. Sonrasında telefonu kurtarma modunda açıp söylediğim şekilde root işlemini gerçekleştirin.

>> Galaxy Ace S5830i/C/M Root Paketi

>> Galaxy Ace S5830/L/B/T Root Paketi

>> Diğer Marka ve Modeller İçin Bakınız

İlk bağlantıda Galaxy Ace S5830i, S5830C ve S5830M için geliştirilen root paketi mevcut. Ayrıca rootu geri çekmek için unroot paketi de var. Fakat dosyaları bulmakta zorlananlar olursa aşağıda da tek link olarak paylaşıyorum. Bahsi geçen İ/C/M modellerinden birine sahipseniz hemen aşağıdaki dosyayı indirin.

>> S5830i,C,M Root ve Unroot

Eğer elinizdeki model S5830, S5830L, S5830B yada S5830T ise, yukarıdaki ikinci bağlantıya gidip, ilgili sayfadaki konuda altlarda yer alan “How to ROOT your Galaxy Ace?” yazısını bulun. O yazının altındaki butona tıkladığınızda karşınıza Root Cooper isimli bir dosya çıkacak. İşte o dosya sizin root paketiniz.

Root paketinizi indirip telefonunuzun hafızasına aktarın. Telefonu kurtarma moduna geçirip aşağıda anlatacağım şekilde yüklemesini yapın.

Eğer elinizdeki telefon marka ve modeli Galaxy Ace S5830 değilse, yukarıda paylaştığım üçüncü bağlantıdan xda-developers’a gidip sitede sağ üstte yer alan arama formundan telefonunuzun marka modelini aratın. Sizin telefonunuzla alakalı forumu bulup, yine forum altında telefonunuza özel root yönteminin anlatıldığı başlığı bulun. Sonrasında da size özel root paketini indirip telefonunuza aktarın.

Telefonumuzu Nasıl Rootluyoruz?

Öncelikle root nedir kısaca ona değineyim.. Root, ana dizine ve telefonun sistem dosyalarına erişim hakkı almamızı sağlayan yöntemin kendisidir. Bu sayede sistem dosyalarında yönetici olarak büyük değişiklikler yapabiliriz.

Root işlemini düzgün yaparsanız telefonunuza bir şey olmaz. Hatta sonrasında unroot paketiniz varsa root erişimini kaldırabilirsiniz. Yada bir adım öteye geçip telefonunuza cwm, twrp kurar, custom romlar yüklersiniz. Ancak bu daha teknik bilgi ister. Telefonunuzu daha büyük riske atarsınız.

Anlayacağınız üzere biz sadece telefonda root erişimi sağlayacağız, sistem uygulamalarını taşıyacak yada kaldıracağız.

Telefonunuz için doğru root paketini indirip, zip’li olarak telefon hafızasına aktardıysanız, telefonu kapatıp kurtarma modunda açın.

Her Android telefonun kurtarma modu, kendine ait bir tuş kombinasyonuna sahip olabilir. Bazısında iki tuşu birden basılı tutarsınız, bazısında 3 tuşu.. Siz kendi marka modelinize uygun kurtarma modu tuş kombinasyonunu bulun bende Galaxy Ace S5830i için olan yöntemi aktarayım.

Galaxy Ace S5830i’de kurtarma moduna girmek için; Ses yükseltme, Açma kapama ve alt fiziksel orta (Home) tuşu nu aynı anda basın ve Samsung logosu ekrana gelene kadar tuşları basılı tutun. Sonrasında kurtarma modu açılacaktır.

Herhangi bir marka, modelin kurtarma moduna giriş yöntemini bulmak için Youtube’da “marka model adı boşluk recovery mode” araması yapabilirsiniz. Neredeyse çoğu model için videolu anlatımlar hazırda var. Hatta “marka model adı boşluk root” araması yaparak da root yöntemini bulma ihtimaliniz var ancak root paketlerine dikkat edin, yanlış dosyaları yüklemeyin.

Root dosyası ve kurtarma modu hazırsa; Kurtarma modu ekranında göreceğiniz “Apply Update From Sdcard” seçeneğine inerek, ardından orta tuş ile seçim yapın. Sonrasında telefonunuzdan root paketini bulup orta tuş ile yine seçim yapın. Yükleme için onay istenirse, ses kısma tuşu ile Yes seçeneğine gelin ve fiziksel orta tuş ile yine onay verin.

Root işlemi bittiğinde, kurtarma ekranı seçenekleri gelecek karşınıza. “Reboot System Now” seçeneğine gelip orta tuş ile onay verin. Telefonunuz yeniden açıldığında root işlemi tamamlanmış olacak.

Artık telefonunuz rootlu. Kurtulamadığınız uygulamaları taşımaya yada silmeye başlamak için son adıma geçebilirsiniz.

>> Link2SD

>> System App Remover

Amacınız silinmeyen uygulamaları harici hafızaya taşımak ise root şartı koşan Link2SD uygulamasını telefonunuza kurun ve uygulama içinden yer açabileceğiniz uygulamaları hafıza kartına taşıyın. Belki bazı uygulamalar yine kıllık yapacaktır veya düzgün çalışamayacaktır. Bu durumda silme yöntemine geçin.

Amacınız silinmeyen uygulamaları dahili hafızadan silmek ise yukarıdaki uygulamayı telefonunuza kurun, aşağıdaki listede paylaştığım uygulamaları bularak silin.

Eğer kalmasını istedikleriniz varsa tabiki seçim sizin. Ben hepsini sildim. Örneğin Google Play’i sildiğimde Google Play Hizmetleri uygulamasından da tamamen kurtuldum. Ancak telefona uygulama kurmak istersem internette apk dosyasını aramam gerekiyor.

Sildiğim Uygulamalar: eposta, talkback, google arama, ses ile arama, sokak görünümü, google haritalar, google talk, social hub, haberler ve hava durumu, thinkfree office, swype, ses kaydedici, samsung apps, yahoo finance, google play (play hizmetleri), sim araç kiti

Telefonu aktif kullanmayacağım için benim için önemli olan şeyler; müzik çalması, internete girmesi, whatsapp çalıştırması, hafıza uyarısı vermemesi ve hızlı olması idi. Bu sebeple yukarıdaki uygulamaları rahatlıkla sildim.

Eğer sonradan telefona farklı uygulamalar kurmak isterseniz bazıları Google Play Hizmetleri uygulamasını mecbur kılacağından o uygulamalarda sorun yaşama ihtimaliniz var. Whatsapp böyle bir şey istemiyor ve kendi web sitesinden telefonunuza uyan sürümünü indirip, yükleyip kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

>> Uyumlu Whatsapp İndir

Yukarıdaki listede yer alan uygulamalar 200 mb civarı yer kaplıyordu ve hepsini silince telefondaki hafıza uyarısı gitti, telefon hafızası dolu olmadığından ve arkada gereksiz şeyler çalışmadığından daha tutarlı tepki vermeye başladı. Ama tabi ki 2011 yılında satışa çıkan bir telefon için Galaxy S8 performansı beklemeyin.

Amacımız telefonun kenarda ceset gibi yatması yerine normal bir telefon gibi kullanılabilmesi.

Gelebilecek Sorular: 

Ben şimdiden gelebilecek soruları cevaplayayım.. Ekstra sorularınız olursa yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.

  1. Yanlış root paketi yüklersek ne olur? – Telefon bozulur. Odin ile stock rom yükleyerek sıfırlamanız gerekir. Zahmetli iş.
  2. Root yüklediğimizde başımıza bi iş gelir mi? – Xda-developers gibi güvenilir yerlerden indirdiğiniz root paketleri sorun çıkarmaz. Telefonunuza özel bir şeyler eklemez, zarar vermez.
  3. Root geri almak istersek ne yapıcaz? – Yine xda-developers gibi sitelerden unroot paketlerine bakacaksınız. Unroot paketini tıpkı root paketi gibi kurtarma modundan telefona yükleteceksiniz. Eğer unroot paketi bulamıyorsanız telefona Odin ile stock rom (Telefonun Resmi Android romunu) yükleyeceksiniz. Zahmetli iş.
  4. Link2SD olayı nedir? – Bu uygulama rootlu cihazlarda normalde taşınamayan uygulamaları hafıza kartına taşınmaya zorluyor. Çoğu uygulamada güzel sonuç veriyor ama bazı uygulamalarda dengesizliklere sebep olabiliyor. Dahili uygulamaları silmeden önce bu yöntemi deneyebilir, güzel sonuç alamazsanız diğer yönteme geçebilirsiniz. Sonuçta her ikisi de sadece root istiyorlar.
  5. Yanlış uygulamayı taşırsak/silersek ne olur? – Yanlış uygulamayı taşırsanız tekrar geri taşıyabilirsiniz. Sorun olmayacaktır. Ancak telefonun özelliklerinden birinin ihtiyacı olan uygulamayı sildiyseniz; System App Remover’ın yedeğinden geri kurtarmayı denemeli, internette uygulamanın apk dosyasını bulup kurmayı denemeli, yada Odin ile stock rom yüklemelisiniz.
  6.  Başka yolu yok mu? – Telefonda hafıza sorununa root’suz çözüm arıyorsanız silinebilen uygulamaları silin, dahili hafızadaki gereksiz dosyaları, resimleri vb. şeyleri silin. Ancak s5830i gibi çok eski bir telefonunuz varsa silinemeyen uygulamaları taşımak yada silmek zorundasınız. Bunun içinde root şart.
  7. Custom rom olayı nedir? – Custom rom’lar telefon marka ve modellerine özel, xda-developers gibi sitelerde paylaşılan geliştirici romlarıdır. Genelinde sorunlar olabiliyor. Yani orijinal sisteminiz gibi tutarlı olmayabiliyorlar. Ama mecbur kalınca tabi ki deniyoruz, yüklüyoruz. Memnun kalmazsak yine eski haline çeviriyoruz. Teknik bilginiz varsa sizde yapabilirsiniz, teknik bilginiz yoksa bulaşmayın, telefonunuzu tamamen bozabilirsiniz.

Benden şimdilik bu kadar. İnşallah telefonunuz istediğiniz gibi olmuştur.

>> S.Galaxy Ace S5830i’ye Orijinal Rom Yükleme