Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Tahmini 7-8 senelik bir geçmişi olan Cyanogenmod ekibi, 2016 yılı sonunda projelerini sonlandırdıklarını duyurmuş, hemen arkasından aynı Cyanogenmod ekibinden Lineage OS isimli yeni bir proje duyurusu gelmişti. Önce üzüldük, sonrasında sevindik ve nihayet ekibin ilk çalışması Lineage OS 14.1’de, birçok model akıllı telefon için lineageos.org web sitesinde yayınlandı. Bende tabiki yerimde duramadım ve hemen Samsung Galaxy S3 telefonuma yükledim, test ettim. Sıra geldi deneyimlerimi ve sistemi nasıl yüklediğimi anlatmaya..

Öncelikle eski Galaxy S3 yazılarımın linklerini paylaşayım. Macera arıyor ve korkuyorsanız yada Lineage os 14.1 yükleyip pişman olursanız işiniz kolay olsun.

>> Samsung Galaxy S3 i9300 için S6 Port Rom
>> Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12.1

Deneyimlerim ve Uyarılarım;

  • Daha önce cyanogenmod yüklediyseniz yabancılık çekmeyeceksiniz. Sistem %90 aynı. Rom’da Türkçe dil desteği var. Android 7’ye özgü yeniliklerle sistem harika. Fakat daha yeni olduğundan bazı hatalar, sorunlar var. Şuan gördüğüm ilk sorun root yok. Rom’da root yetkisi var ancak sadece adb düzeyinde. Uygulamalar için root izinlerinin sonradan sağlanacağı söyleniyor. Yani güncellemeleri takip etmeliyiz. Kurtarma modundan root yüklemeye kalktığımızda hata veriyor ve rom yüklemeniz de yarıda kesiliyor. Bu sebeple bir süre böyle kullanmanız gerekiyor.
  • Bir CM klasiği, sim kartı kullanamıyoruz, rehber için Google hesabınızdaki rehberi kullanacaksınız.
  • Root izinlerini alamadığımızdan dosya yöneticisi hafıza kartını gösteremiyor fakat Google Play’den Asus’un dosya yöneticisini kurar ve izinleri sağlarsak hafıza kartına oradan erişebiliyoruz.
  • Kamera hem resim çekimi hemde video çekiminde başarılı sorunla karşılaşmadım.
  • İlk kurulumdaki hali ile ram kullanımı iyi sayılır. Boşta 350 mb kadar ram var. Sonradan yüklenme yaptığımızda ram sorunu çıkıp çıkmayacağını zamanla görücez.
  • Android 7’nin en sevdiğim yanı uygulama izinleri. Her uygulamanın izinlerini tek tek düzenleyebiliyoruz.
  • Mobil ağ, mobil internet, wifi, bluetooth, müzik çalar düzgün olarak çalışıyor. Bazı yerlerde görüşmeler için robotik ses denilmiş ancak bana henüz denk gelmedi. Belkide böyle bir sorun vardır.
  • Bazı uygulamalar ilk açılışta yada arada sırada kapanabiliyor. Sonrasında yeniden başlatınca düzgün çalışıyorlar. Örneğin rehber, müzik çalar.
  • İlk kurulumdan sonra hafıza kartı için karşınıza iki seçenek sunuyor. Seçenekleri iyi okuyun yoksa hafıza kartınıza yanlışlıkla format atabilirsiniz.
  • Uygulama listesi yukarıdan aşağı sıralı olarak geliyor. Ekran görüntülerinde paylaştığım gibi (yazının sonunda var) düzenli hale getirmek istiyorsanız; ana ekranda boş bir yerde parmağınızı basılı tutun ve alt menüden Ayarlara girin. Burada Çekmece Stili > Kompakt olarak ayarlayın.
  • Ekran sarımtrak bir renkte açılacak. Ayarlar > Gelişmiş Ekran altından Ekran modu > Video soğuk seçerek beyazlatabilirsiniz.
  • Gündelik kullanım için biraz riskli olduğunu düşünüyorum fakat şuan yüklediğim sürüm 25 Ocak 2017 tarihli sürüm. Zamanla daha risksiz olacağı kesin. Hele ki root mevzusu çözüldüğünde. Riske girmek istemiyorsanız tavsiyem tabiki S6 Port Rom.

…Zamanla deneyimlerime eklemeler yapacağım..

Şimdi Sıra Yüklemede; Nasıl Yüklüyoruz? 

Yukarıda paylaştığım deneyimlerime bakarak rom’u yüklemeye karar verdiyseniz kısaca yükleme adımlarını paylaşayım.

  • Öncelikle stock rom kullananların root ve twrp kurması gerekiyor. Rom’u yüklemek için Twrp’nin eski 2.8.4.0 sürümünü kullandım sorun çıkmadı. Root ve Twrp için aşağıdaki yazılarıma bakabilirsiniz.

>> Samsung Galaxy S3 GT-i9300 Nasıl Root Edilir?
>> Samsung Galaxy S3 GT-i9300’e Odin ile TWRP Yükleme

  • Daha önceden Root ve Cwm yüklü ise, Cwm’yi Twrp’ye yükseltmenizi öneririm. Belki Cwm’de de sorun çıkmaz ancak geliştirici ekip Twrp öneriyor. Daha önceden Root + Twrp varsa ve custom rom kullanıyorsanız doğrudan yükleme adımlarına geçebilirsiniz. Ben geçmişte tanıttığım Galaxy S6 Port rom‘dan geçiş yaptım.
  • Dahili hafızada resim, uygulama, sms, rehber yedeklenecek neyiniz varsa yedeklemenizi yapın.
  • Telefonunuz dışarıdan paralel ithalat yolu ile geldiyse imei kaydını kontrol edin. Sahte veya kopya imei kullanıyorsanız imei verisi silinir, mobil şebekeden düşebilirsiniz.

Herşey tamam ise aşağıdaki bağlantılardan Galaxy S3 için Lineage OS 14.1 güncel sürümünü, Android 7.1.1 için arm nano Gapps paketini indirin ve hafıza kartınıza kopyalayın. (Experimental sürümü deneysel sürüm oluyor. Tavsiye etmem.)

GÜNCELLEME!

Lineage OS geliştiricileri Galaxy S3 için artık destek vermeyeceklerini açıkladılar ve bu sebeple Lineage os web sitesi altındaki Galaxy S3 kategorisi boşaltıldı. Artık telefonunuzda Lineage os kullanmak istiyorsanız resmi olmayan geliştiricilerin rom’larını yüklemeniz gerekiyor. Örneğin ChronoMonochrome nickli geliştiricinin Android 9.0 Lineage OS 16.0 romunu deneyebilirsiniz. Yada bu yazımda paylaştığım Lineage os 14.1’in resmi olmayan güncel sürümünü yükleyebilirsiniz.

>> Lineage OS 14.1 Güncel Sürüm

>> Alternatif İndirme Linki

>> Android 7.1.1 için Arm Nano Gapps İndir

  • Dosyalar hafıza kartında ise; Telefonu kurtarma modunda açın.

Kurtarma modu için telefonu kapatıp, sonrasında ses yükseltme + home + power tuşlarını basarak yeniden başlatmalısınız. Samsung logosu göründüğünde içinizden 3-4 saniye sayıp, sonra tuşları aynı anda bırakın. TeamWin TWRP kurtarma modunun açılmış olması gerek.

  • Kurtarma moduna girdiyseniz, Wipe > Swipe adımı ile factory reset uygulayın. (Gelişmiş seçeneklere gerek olmadığını söylemişler.) Wipe adımı kısa sürer.
  • Geri giderek İnstall > lineage-14.1-20190518-UNOFFICIAL-i9300.zip seçin. Swipe butonunu sürükleyin. Rom yüklemesi 5 dakikaya kadar sürebilir.
  • Gapps yüklemesi için İnstall > open_gapps-arm-7.1-nano-20190603.zip seçin. Swipe butonunu sürükleyin. Gapps yüklemesi 3-4 dakikaya biter.
  • Wipe & cache dalvik uygulayıp, sonrasında Reboot system komutu ile telefonu yeniden başlatın.
  • Karşınıza İnstall supersu başlıklı bir ekran gelecek. Do not install butonuna basarak root adımını atlayın. Root yükle derseniz bende olduğu gibi telefon hiç açılmadığı bir kısır döngüye girebilir.

Eğer 6 Şubat 2017 sonrası bir sürüm yüklüyorsanız belki root sorunu çözülmüş olabilir. Bu durumda karşınıza bir uyarı gelmez yada root yüklemek sorun çıkarmayabilir. 

Herşey yolunda gittiyse 4-5 dakika gibi bir sürede Lineage OS kurulum ince ayarlar ekranı karşınıza gelecek. Eğer 15-20 dakika geçmesine rağmen ekran sürekli Lineage OS logosunda tekrar ederse sorun çıkmış olabilir. Telefonu kurtarma moduna alıp baştan başlayın veya başka bir custom rom’a yada Odin ile stock rom’a dönüş yapın.

Bende root yüklemeye kalkıştığım denemem hariç 4 dakikada işlem tamamlandı. İnce ayarlardan dil seçimi, wifi kurulumu, gmail kurulumu vb. işlemleri tamamladığımda telefon kullanıma hazırdı.

Yukarıda deneyimlerimde aktardığım gibi, rom henüz yeni yayınlandı. Sorunu olmadığını dile getirmişler fakat ufak tefek sorunlar çıkıyor, telefon Samsung logosunda takılıp kalabiliyor. Macera seviyorsanız, risk seviyorsanız yükleyebilirsiniz.

GÜNCELLEMELER!

Yeni sürümleri doğrudan telefondan wifi yolu ile alıp otomatik yüklemek için TWRP sürümünüzün güncel sürümlerden biri olması gerekiyor. Eğer güncel bir TWRP sürümünüz yoksa güncel rom paketi telefonunuza iner, install butonuna basarsınız ve telefon TWRP ekranında açılıp öylece kalır.

Güncellemelerin kendiliğinden yüklenmesi için aşağıdaki siteden güncel TWRP paketini indirip, Odin ile Download modundan yüklemeniz gerekiyor.

TWRP indir: https://dl.twrp.me/i9300/ 
Güncel sürüm twrp-3.2.0-0-i9300.img.tar

Sadece tar uzantılı 6.55 mb’lık paketi indirin, Odin’in 3.09 sürümünde AP butonundan seçip, Start butonu ile yükletin. Yükleme 3-4 saniyede bitecek ve sonrasında telefon açılacak. Ayarlar > Telefon Hakkında > LineageOS Güncellemeleri yolundan güncel sürüm için yükleme başlatın. Artık yeni TWRP sürümü güncelleme paketini kendiliğinden yükleyecek.

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Eğer TWRP güncellemek ile uğraşamam diyorsanız bu bağlantıdan en güncel sürümleri indirip, telefona atıp, kurtarma modundan yüklemelisiniz.

DİKKAT: Rom’u yükledikten sonra kullanırken kendi kendine Samsung açılış ekranına atar ve bu ekranda tekrar etmeye başlarsa pili çıkarıp, geri takıp, Samsung logosu görünmeden (hızlıca) Ses yükseltme + Home + Power tuşlarını basılı tutmalısınız. (Zamanlamayı tutturamazsanız kurtarma moduna giremeyebilirsiniz.) Kurtarma modunda Wipe > Advanced Cache > Cache + Dalvik > Swipe. Sadece bunları uygulayıp telefonu yeniden başlatın.

Fırsat buldukça yeni sürümleri yükleyecek, yazımda güncellemeler yapacağım.

UYGULAMA BAZINDA ROOT İÇİN:

Yorum yazarı Erdi’nin katkısı; romun sayfasında en altta extralar diye bir bölüm var ordan root dosyasını indirip twrp de flash layıp telefonu açınca geliştirici seçeneklerinde uygulamalar ve adb bazında root yetkisi verebilirsiniz.

(Bu sayfadan Lineage os 14.1 için ilk sıradaki addonsu-arm-signed.zip isimli dosyayı indirmelisiniz. Henüz denemesini yapmadım.)

Lineage OS 14.1 Android 7.1.1‘e ait ekran görüntülerimi aşağıda bulabilirsiniz.

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Samsung Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Mobil ağ sorunu yaşarsanız..

Yorum yazarı ugur‘un katkısı:

Arkadaşlar vodafone için cm yüklediğimde hx yada hiç internet erişimi gelmiyordu. ben bu durumda arkadaşımın stok romlu ve vodafonlu androidini aldım hücresel ağlara girip onda hangisi işaretliyse onu işaretledim onda ne yazdıysa aynısını yaptım düzeldi. vodafoneun göndermiş olduğu hücresel ağ ayarları bi işe yaramıyor bu durumda haberiniz olsun

Yorum yazarı Halim‘in katkısı:

Hücresel ağlarda Erişim Noktası Adları>> oradan VodofonTR’yi açıp oradaki altlarda Kimlik doğrulama türü PAP ve APN Protokollerinin ikisinide IPv4 yapıp kaydettikten sonra telefonu resetledim mobil internete girmeye başladı sorun düzeldi