Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Daha önce bu yazımda i9300 için üç geliştiricinin özelleştirilmiş Android L 5.0 rom’ları olduğunu yazmış ve bu rom’lar hakkında bazı bilgiler paylaşmıştım. Fakat rom’lar Alpha veya Beta başlangıç olduğundan nasıl yükleneceklerinin detayına girmemiştim. Nihayet bu üç romdan JustArchi’nin ki, Beta aşamasının sonuna geldi. Yani rom’un bilinen çoğu sorunu ortadan kalktı. Artık sıra geldi bizzat yükleyip test ettiğim bu rom’un nasıl yükleneceğini anlatmaya..

Yazı 2 Nisan 2015 Tarihinde Güncellendi.

>> Galaxy S3 i9300 için S6 Port Rom (Android 5.0.1)

>> Galaxy S3 İçin Lineage OS 14.1 (Android N 7.1.1)

Öncelikle rom hakkında bazı bilgiler; 

Rom’u yüklemeye geçmeden önce onun hakkında bazı detaylar paylaşmak istiyorum ki rom’u yüklemek istemeyeceğiniz bir durum varsa en başından sizi yormayalım.

– JustArchi’nin Android L 5.0 rom’u şuanda Beta’yı aştı ve haftalık ufak güncelleme adımlarına geçildi. Yani romu kurduğunuzda çok fazla sorun yaşıyorsanız sebebi ya harici uygulamalar yada farklı bir kernel kurmanızdır. Fakat buna rağmen minik hatalarda olabilir, bunların hepsi Xda’daki konu altından JustArchi’ye iletiliyor ve haftalık güncellemelerde gerekli düzeltmeleri sağlanıyor.

Rom’un şuan benim açımdan iki önemli sorunu var; Rehber uygulamasında sim kart desteklenmiyor. Yani rehbere ulaşmak için sim kartı telefon hafızasına yada Google hesabımıza aktarmamız gerekiyor. Wifi direct çalışmıyor.

Rom’un şuan için sevdiğim özellikleri; Hızlı çalışıyor, pil ve ram kullanımı fazla değil, kamera çekim hızı gayet güzel, Android 5’in orijinal bildirim ve ayarlar ekranının aynen korunmuş (bozabilirlerdi), ekran görüntüsü çekimi için güç menüsü kullanılabiliyor, ekranı uyku moduna almak için üst bildirim çubuğuna peşpeşe iki kere dokunmamız yeterli, kilit ekranı kısayoluna istediğimiz uygulamayı seçebiliyoruz, güvenlik için 30 dakikaya x sayıda sms limiti konulabiliyor, Android 5’e özgü material design uygulamalar gayet havalı, Aosp klavyede renkli emojiler var, Led bildirim ışıkları çalışıyor, Google Play’den farklı cm12 temaları kurabiliyoruz.. (Daha fazla yenilik keşfedersem güncelleyeceğim.)

Rom’un şuan için sevmediğim yanları; Doğrudan sim kartı kullanamıyoruz (çok sorun değil), Samsung smart view, Allshare, Screen mirroring özelliklerinden yararlanamıyoruz (Ama allshare ve smart view’in alternatifi var), Samsung’a özel hareket işlevleri yok (henüz alternatif bulamadım), uygulama listesi ekranı çok basit, dahili fm radyo yok (Spirit fm kurulabilir), 3G görüntülü arama yok (çoğu custom rom’da yok ama Viber, Skype vs çalışıyor), Şarj daha %100 olmadan %90 gibi yeşil şarj oldu ledi yanıyor (Weekly 9’da henüz kontrol edemedim), Wifi Direct cihazları bulamıyor.. (Daha fazla eksi yön keşfedersem güncelleyeceğim.)

– Oyun Performansı: Yorumlarda gelen sorular üzerine telefona Asphalt 8 Airborne yükleyerek oyun performansına göz attım. Oyunda kasma olmadı rahat bir şekilde 1 tur yarış bitirdim. Belirtebileceğim tek sorun telefon biraz ısındı ama sebebi oyun mudur yoksa romla mı alakalı bilemiyorum. Ayrıca öncesinde Minecraft, Mahjong, Backyard parking gibi oyunlarıda denemiş, kasma veya oyundan atma gibi bir sorunla karşılaşmamıştım.

– İmei Kayıt Durumu: Yükleme işleminden önce E-Turkiye sitesinden imei numaranızı sorgulatın (İmei görmek için *#06#). Eğer telefonunuz kaçak ve sahte imei yüklü ise (marka/model S3 yerine Nokia, Sony vb ise) rom yüklemesinden sonra şebeke sorunu yaşayabilirsiniz.

Yukarıda yazdıklarıma bakarak kararınızı verin. Eğer Android L 5.0.2 rom’unu yüklemek istiyorsanız okumaya devam..

Android L 5.0.2 Yükleme Adımları;

Kafa karışıklığı veya yüklemede hata olmaması için her zaman yaptığımı yapıcam ve adımları rakamlarla tek tek anlatıcam. Sorularınız, takıldığınız noktalar olursa yorum olarak konu altından gönderebilirsiniz.

1. Önce telefonumuzu rootlayalım;

>> Galaxy S3 GT-i9300 Nasıl Root Edilir?

Telefonunuz root’lu ise bu adımı atlayabilirsiniz. Ama özel rom yüklemek için root şart, unutmayın.

2. Sonra telefonumuza TWRP recovery kuralım;

>> Galaxy S3 GT-i9300’e Odin ile TWRP Yükleme

Telefonunuza önceden Cwm veya Philz Touch kurduysanız Twrp’ye geçmenizi öneririm. Eğer Cwm veya Philz’de sorun yaşarsanız yardımcı olamam. Rom geliştiricisi JustArchi’de bu tweetinde gelen soruya cevap olarak Cwm kullanmamasını önermişti.

3. Rom ve Gapps paketini indirip telefonumuzun harici hafızasına yükleyelim.

>> Android L Weekly9 + Gapps Tek Link

>> Google Play Uygulamaları GAPPS

(Mega download linki mobilde sadece uygulama üzerinden çalışır. Chrome tarayıcısı indirme işlemini engeller ise farklı bir tarayıcı ile deneyin. // Rom’un haftalık güncellemeleri bittiğinde alternatif tek link paylaşacağım. // Gapps linki açıldığında 10-15 saniye bekleyin sonra ekranda belirecek DOWNLOAD FILE butonuna tıklayın.)

Weekly 9: Cm kaynak güncellemesi, gps için düzeltme, güncelleme ve sanırım kapalı şarj için pil yüzdesi görünürlüğü eklenmiş.

Weekly 10: Geliştirici bize 1 Nisan şakası hazırlamış. Weekly 10’a “Powered by Microsoft” yazısı ve “Windows” logosu eklenmiş. Muhtemelen Weekly 11’de kaldırılacak. Bunun haricinde görünürde bir değişiklik yok. Alt yapıda ise CM ve selinux güncellemeleri var. Ve ne yazık ki hala İnstagram ve Twitter’dan video yüklemede sorunlar devam ediyor.

Artık güncelleme gelmeyecek! Seçim sizin; Android 5.1 yükleyebilir yada Weekly9 sürümünde kalabilirsiniz.

4. Telefonumuzu kurtarma modunda açalım ve sırayla aşağıdaki adımları uygulayalım..

Galaxy S3 için Kurtarma Modu; 

Kurtarma modu açmak için Ses yükseltme (üst) + Home (orta tuş) ve Power (aç/kapa) tuşlarına aynı anda basmalı, Samsung logosu göründükten sonra 3 saniye sayıp tuşları bırakmalıyız. (Aksi halde kurtarma modu yerine telefon normal olarak açılacak.)

Kurtarma modunda; 

– wipe > advanced wipe > system + data + internal storage tikleyip “swipe to wipe” sürükleyin..

– “wipe complete” (yazınca) “BACK” butonuna dokunun.

– Sonra geri tuşu ile Twrp ana ekrana gidin. – install’a dokunun..

– “level a” (klasör ismi görünüyorda olabilir) dokunarak external_sd yi bulun..

– Rom dosyasını (cm-12-WEEKLY-April-Fools-Edition-i9300.zip) seçip “swipe to confirm flash” butonunu sağa sürükleyin..

– Yükleme ekranında bikaç mesaj görünür nihayetinde “….done” yazınca işlem tamam.

Şimdi geri tuşu ile geri dönün.

– Klasörlerden (external_sd’den) Gapps paketini (gapps-lp-20141109-signed.zip) seçin..

– “…done” yazınca “Reboot system” butonu ile telefonu yeniden başlatın.

2 dakika gibi bir süre ekranda CM’nin logosu böcek olacak daha sonra telefon “android is upgrading” aşamasına geçip uygulamaları yükseltecek.

Tüm uygulamalar yükseltiğinde dil seçim ekranı karşınızda olacak.

Artık kalan ayarlamaları yapıp Android L 5.0.2 rom’unuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sadece Güncelleme Yapacaklar!

Daha önce Weekly sürümlerinden birini yüklediyseniz ve “sadece güncelleme yapacağım tüm ayarlar sıfırlanmasın” diyenler;

Kurtarma modundan İnstall > External_sd > Rom paketini seçin.

Yükleme işlemi bittiğinde soldaki Wipe cache/dalvik butonu ile cache temizleyin.

Telefonu yeniden başlatın.

(Factory reset gerekmez, Gapps yüklemeniz gerekmez. Mevcut hiçbir ayar değişmez ve uygulamalarınız silinmez. Karşılaşabileceğiniz tek sorun ilk başta Launcher hata verip kapanabilir ama sonra düzeliyor. Ayrıca sistem harici temalarda ilk açılışta yavaşlamalara sebep olabiliyor.)

Ufak Tüyolar; 

– Telefonun ilk açılışında mobil data açık oluyor ve wifi ayarlarını yapana kadar veri aktarımı mobilden yapılıyor. Eğer mobil internet paketiniz yoksa rom kurulumu öncesi sim kartı çıkartın.

– Ana ekrandaki Google arama çubuğundan kurtulmak istiyorsanız ana ekranda iken fiziksel menü butonuna basıp sonrasında açılan 4 seçenekli ekranı yukarıya sürükleyin. Karşınıza tam ekran ana ekran ayarları gelecek. Burada Arama çubuğu’nu KAPALI yaparsanız arama çubuğu kaybolur.

– Power menüsüne Screenshot özelliğini eklemek için Ayarlar > Tuşlar > Güç menüsü yolunu takip edin. Burada “Ekran görüntüsü” seçeneğine tik koymanız yeterli.

– Sim kartı kullanamadığımızı söylemiştim. Sim kartı Google hesabına yada telefon hafızasına aktarmak için Rehber‘e girip fiziksel menü tuşuna dokunun, “İçe/Dışa aktar” seçeneğine dokunup “SIM karttan içe aktar” diyin. Local seçeneğinde sim numaraları telefon hafızasına geçer ben Google hesabı kullanmanızı öneririm. Google seçtikten sonra beyaz ekran biraz takılabilir panik yapmayın karşınıza numaralar çıkınca hepsini (sağ üstten) seçerek yine aynı yerdeki tik (okey) seçeneği ile aktarımı onaylayın. Yoksa numaraların aktarımı başlamaz.

– Aosp klavyedeki popup harfler ve düzeltme önerileri hoşunuza gitmezse Ayarlar > Dil ve giriş > Android Klavye (AOSP) yolunu takip edin. Tercihler menüsü altından “Tuşa basıldığında pop-up aç” seçeneğini kapatın. Geri gidip “Metin Düzeltme” menüsü altındanda “Otomatik düzeltme, Düzeltme önerileri göster, Kişisel öneriler, Kişi adları öner” seçeneklerini kapatın.

– Mobil interneti nasıl kapatacağınızı bulamazsanız; Ayarlar > Veri kullanımı > Hücresel veri seçeneğine dokunun. (Yada bildirim çekmecesinde mobil şebeke simgesine tıklayın.)

– Ramde yer açmak istiyorsanız Ayarlar > Uygulamalar altından Google Arama, Google metin-konuşma motoru, Google play oyunlar, Google+, Hangoust, Müzik, Ses kaydedici uygulamalarını devre dışı bırakın ve telefonunuza Facebook uygulamaları kurmayın. (Ayar sonrası boşta ram miktarım 380 mb ve üzeri.)

– Pil tasarruf modunu açmak isterseniz; Ayarlar > Pil > (İlk seçenek) Profil: Güç tasarrufu

– Telefona harici zil sesi ayarlamak isterseniz; Mp3 dosyasını dahili hafızadaki Ringtones klasörüne kopyalayıp, Ayarlar > Sesler konumunda Telefon zil sesi‘nden seçin.

– Video, ses ve resim dosyalarını smart tv’nize yansıtmak için Allshare sizin için önemliyse alternatif olarak AllConnect uygulamasını kullanabilirsiniz. Denedim gayet başarılı.

– Screen mirroring için Screen Stream Mirroring uygulamasını kullanabilirsiniz. Telefon ekranını televizyona yansıtmak için televizyonun web tarayıcısından uygulamanın verdiği ip/port adresine gitmelisiniz. (Galaxy S3 ile Samsung Smart tv arasında çalıştı. Fakat ekran görüntüsü televizyona geç ulaşıyor ve uygulamanın çalışması için geliştirici seçeneklerinden root erişimini açmanız gerekebilir.)

– Telefonu şarja takarken ve şarjdan çıkarırken bildirim sesi çalsın istiyorsanız; Ayarlar > Sesler > Diğer sesler > En altta Etkinleştir yazan seçeneği aktif edin. Tabi hemen altındaki Titreş’de titreşim oluyor onuda açabilirsiniz. Onunda altındaki Bildirim sesinden şarja takma/çıkarma bildirim sesini değiştirebilirsiniz. (Ben “Antares” bildirim sesini gayet sevdim.)

– Telefonun titreşimi düşük seviye gelirse; Ayarlar > Sesler > Titreşim yoğunluğu bölümündeki seviyeyi en sağa getirin.

– Samsung Mobile Link uygulaması bazen bağlantı sorunu çıkarabiliyor bu sebeple ilk önce fotoğraf makinasından mobile link başlatmalı sonra telefondan Mobile Link uygulamasını açmalısınız.

– Geliştirici seçeneklerini açmak için; Ayarlar > Telefon hakkında > Derleme numarası notuna peş peşe 5-6 kez dokunun. Sonra bir geri adım giderek Geliştirici seçeneklerine erişebilirsiniz. (Telefon hakkında başlığının hemen üstünde olacak.)

– Güç menüsüne Recovery seçeneğini eklemek için; Ayarlar > Geliştirici seçenekleri > Gelişmiş yeniden başlatma aktif edin.

Ekran sabitleme için Ayarlar > Güvenlik > Ekran sabitleme yolundan özelliği aktif edin, Daha sonra orta fiziksel tuşu basılı tutarak son erişilenlere göz atın. Burada sağ altta sabitleme raptiyesini göreceksiniz. Ekranda sabitlenecek uygulamada bu raptiyeye basın. Artık o uygulama haricinde bir uygulama açılmayacak, ana ekrana erişilemeyecek. Özelliği kapamak için fiziksel menü/ayar tuşunu basılı tutmanız gerekiyor.

Uygulama izinlerini engellemek için Ayarlar > Gizlilik > Gizlilik koruması yolunu izleyin. Varsayılan olarak aktif edin. Artık kurulu tüm uygulamalarda izinler standart reddedilecek, bazılarında sizden onay talep edilecek.

– Hafıza kartını çıkarıp tekrar takarsanız cihaz bunu görmeyebilir. Böyle bir durumda cihazı yeniden başlatmalısınız.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Daha fazla detay keşfettikçe, yeni güncellemeler geldikçe yazıda güncelleme yapacağım. Sorularınız olursa konu altından yorum olarak gönderebilirsiniz.

Son olarak Android L 5.0.2 rom’undan ekran görüntülerim;

Ana ekran ve uygulamalar ekranı.

Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Ayarlar ve launcher ayarları ekranı.

Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Ram kullanımı ve rom bilgi ekranı. (Weekly6 sürümüne aittir.)

Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Emojileri ve material design’ı görmeniz için Sms ile Google müzik uygulaması.

Samsung Galaxy S3 İçin CyanogenMod 12 (Android L 5.0.2)

Android 5.0.2’den memnun kalmazsanız 5.1 custom rom’una aşağıdaki yazımdan ulaşabilirsiniz.

>> Galaxy S3 İçin CM 12.1 (Android L 5.1)