Samsung Galaxy S3 i9300 için Lollipop 5.0 custom rom’unu şu yazımda paylaşmıştım. Android 5.0 performansı gayet iyiydi ve geliştiriciler JustArchi, Moster2, Arter97, dhiru1602 sayesinde büyük sorunlar yaşamadık. Şimdi aynı arkadaşlar Android 5.1.1 için çalışmaya başladılar. 5.0’dan sonra 5.1.1’de büyük farklar olmasada geliştirici farklı bir başlık açtığından bende yeni bir konu altından paylaşıyorum.
>> Samsung Galaxy S3 i9300 için S6 Port Rom
(Bu arada JustArchi 1 Nisan şakası barındıran Weekly 10 sürümünden sonra Lollipop 5.0.2 güncellemesini kestiğini belirtmiş. Yani; “5.1.1 rom’unu sevmezseniz güncelleme bekleyişinde olmadan, 5.0.2 Weekly 9 ile hayatınıza devam edin” demiş. Hatırlatayım, Weekly 10’da Windows ikonu vardı.)
Yazı Güncelleme Tarihi: 5 Aralık 2015
Android 5.1.1 Hakkında Söylenebilecekler;
Android 5.1.1’e ait ilk izlenimler şöyle; Rom şimdilik iyi çalışıyor ama ufak hatalar ile CM’ye özel sorunlar devam ediyor.
Build 19, Build 20: Kaynak güncelleme, bazı ufak değişiklikler.
Build21: Gelen son güncelleme. Bundan sonra rom’a güncelleme gelmeyecek.
Uyarı: Periscope, video oynatıcı gibi bazı uygulamalarda kapanmaya zorla sorunu yaşayabilirsiniz. Bu sebeple önerdiğim Gapps paketini yükleyin. İnstagram vb video yükleme sorunu devam ediyor.
– Rom %99 Türkçe. Türk operatörler sorunsuz çalışıyor. Kablosuz, mobil internette, sesli arama ve görüşmelerde sorun yok gibi. Wifi direct diğer cihazı buluyor fakat dosyaları wifi direct ile nasıl yollayacağımı hala bulamadım.
– Rehber için sim kart yerine telefon hafızası veya Google hesabını kullanmak zorundayız. Ayrıca cm’lerin standart sorunu; Görüntülü görüşme yok, fm radyo yok.
– Twitter, İnstagram gibi uygulamalara video yüklemede yaşanan sorun devam ediyor. (CM 12/12.1 genel sorunu)
– Build9 ile boşta kalan ram miktarı 340 – 350 mb. (Build10 ile 295 mb’a kadar iniyor)
– Önceki sürümlerde pil performansı kötüydü, Build9 ve Build10’da çok iyi sayılmaz. Çok fazla oyun oynamadığımdan büyük gb’lı oyunların durumunu bilemiyorum. Ama tahminim çoğunu açacak, fazla kasmayacaktır.
– Android 5.0.2 için geçerli olan çoğu şey burada da geçerli. Yani Screen mirroring, smart view için alternatif uygulamalara yöneleceğiz. Daha fazla bilgi edinirsem paylaşmaya devam edeceğim.
– İmei Kayıt Durumu: Kesinlikle yükleme işleminden önce E-Turkiye sitesinden imei numaranızı sorgulatın (İmei görmek için *#06#). Eğer telefonunuz kaçak ve sahte imei yüklü ise (marka/model S3 yerine Nokia, Sony vb ise) rom yüklemesinden sonra şebeke sorunu yaşayabilirsiniz.
Kararınızı verdiyseniz, Android Lollipop 5.1.1 rom’unu yüklemek istiyorsanız okumaya devam..
Android Lollipop 5.1.1 Yükleme Adımları;
Kafa karışıklığı veya yüklemede hata olmaması için her zaman yaptığımı yapıcam ve tek tek anlatacağım. Sorularınız, takıldığınız noktalar olursa yorum olarak konu altından gönderebilirsiniz.
1. Önce telefonumuzu rootlayalım;
>> Samsung Galaxy S3 GT-i9300 Nasıl Root Edilir?
Telefonunuz root’lu ise bu adımı atlayabilirsiniz. Ama özel rom yüklemek için root şart, unutmayın.
2. Sonra telefonumuza TWRP recovery kuralım;
>> Samsung Galaxy S3 GT-i9300’e Odin ile TWRP Yükleme
Telefonunuza önceden Cwm veya Philz Touch kurduysanız Twrp’ye geçmenizi öneririm. Eğer Cwm veya Philz’de sorun yaşarsanız yardımcı olamam.
3. Rom ve Gapps paketini indirip telefonumuzun harici hafızasına yükleyelim.
Build19’u yüklemedim, isteyenler yükleyebilir.
>> Android Lollipop 5.1.1 ROM Tek Link
(6 Kasım 2015 / Sürüm: Final/Build21)
>> GAPPS Paketi (Önerdiğim!)
(Xda-developers rom download linkinde iki seçenek mevcut. Direk yada torrent, istediğinizi seçin. // Önerilen Gapps’da yukarıda adını paylaştığımı bulup indirin.)
Rom güncellemeleri için bu bağlantıyı kontrol edebilirsiniz.
4. Telefonumuzu kurtarma modunda açalım ve sırayla aşağıdaki adımları uygulayalım..
Galaxy S3 için Kurtarma Modu;
Kurtarma modu açmak için Ses yükseltme (üst) + Home (orta tuş) ve Power (aç/kapa) tuşlarına aynı anda basmalı, Samsung logosu göründükten sonra 3 saniye sayıp tuşları bırakmalıyız. (Aksi halde kurtarma modu yerine telefon normal olarak açılacak.)
Kurtarma modundan yüklüyoruz..
– wipe > advanced wipe > Dalvik cache, cache, system, data tikleyip “swipe to wipe” sürükleyin..
– “wipe complete” (yazınca) “BACK” butonuna dokunun.
– Sonra geri tuşu ile Twrp ana ekrana gidin.
– İnstall’a dokunun..
– External_sd’de dosyaları bulmak için > (Up A Level) > (Up A Level) > external_sd > cm-12.1..
– Rom dosyasını (cm-12.1-20151106-UNOFFICIAL-i9300.zip) seçip “swipe to confirm flash” butonunu sağa sürükleyin..
– Yükleme biraz uzun sürebilir, nihayetinde “….done” yazınca
Wipe cache/dalvik > Swipe to wipe > Back > Home
– Tekrar İnstall’a dokunup > (external_sd’den) Gapps paketini (gapps-5.1.x-20150404-minimal-edition-signed.zip) seçin, > Swipe to confirm flash ..
– “…done” yazınca “Reboot system” butonu ile telefonu yeniden başlatın.
5-6 dakika gibi bir süre ekranda CM’nin logosu (mavi böcek) olacak daha sonra telefon dil seçim (güncelleme yaptıysanız Android upgrade) ekranı açılacak. (Yükleme sırasında ve sonraki birkaç dakika telefon alt taraftan fazla ısınmış olabilir, panik yapmayın.)
Yükseltme veya ayarlamalar bittiğinde Android 5.1.1 karşınızda olacak.
Güncelleme Yapacaklar!
(Android 5.0.2’den gelenler ilk temiz kurulum için bir üstteki adımları izleyip, sonraki güncellemeleri burada belirttiğim gibi yapabilirler.)
“Sadece güncelleme yapacağım tüm ayarlar sıfırlanmasın” diyenler; Kurtarma modundan İnstall > External_sd > Rom paketini seçin. Yükleme işlemi bittiğinde soldaki Wipe cache/dalvik butonu ile cache temizleyin. Telefonu yeniden başlatın. (Factory reset gerekmez, Gapps yüklemeniz gerekmez. Mevcut hiçbir ayar değişmez ve uygulamalarınız silinmez. Karşılaşabileceğiniz tek sorun ilk başta Launcher hata verip kapanabilir ama sonra düzeliyor. Ayrıca sistem harici temalarda ilk açılışta yavaşlamalara sebep olabilir.)
Tüyolar;
– Telefonun ilk açılışında mobil data açık oluyor ve wifi ayarlarını yapana kadar veri aktarımı mobilden yapılıyor. Eğer mobil internet paketiniz yoksa rom kurulumu öncesi sim kartı çıkartın.
– Kamerada kayıt yerini değiştirmek istiyor ve seçenek bulamıyorsanız Google Play’den Open Camera uygulamasını kurun. Ayarlar > more camera control > save location altından kayıt yeri seçebilirsiniz.
– Takvimde senkronizasyon ve hesap eklemede sorun yaşıyorsanız Google Play’den Google Takvim uygulamasını kurun. Google sunucusundaki takvimi otomatik senkronize edecek. (Yeni Gapps paketi ile sorun yaşanmıyor.)
– Video oynatma sorunu yaşarsanız Google Play’den Vlc for Android uygulamasını indirin. (Weekly 5 ile çözülmüş.)
– Mobil internet sapıtır, bağlantı kurulamazsa telefonu yeniden başlatın.
– Ana ekranda Google arama çubuğu varsa; ana ekranda iken fiziksel menü butonuna basıp sonrasında açılan 4 seçenekli ekranı yukarıya sürükleyin. Karşınıza tam ekran ana ekran ayarları gelecek. Burada Arama çubuğu’nu KAPALI yaparsanız arama çubuğu kaybolur.
– Power menüsüne Screenshot özelliğini eklemek için Ayarlar > Tuşlar > Güç menüsü yolunu takip edin. Burada “Ekran görüntüsü” seçeneğine tik koymanız yeterli.
– Sim kartı kullanamadığımızı söylemiştim. Sim kartı Google hesabına yada telefon hafızasına aktarmak için Rehber‘e girip fiziksel menü tuşuna dokunun, “İçe/Dışa aktar” seçeneğine dokunup “SIM karttan içe aktar” diyin. Local seçeneğinde sim numaraları telefon hafızasına geçer ben Google hesabı kullanmanızı öneririm. Google seçtikten sonra beyaz ekran biraz takılabilir panik yapmayın karşınıza numaralar çıkınca hepsini (sağ üstten) seçerek yine aynı yerdeki tik (okey) seçeneği ile aktarımı onaylayın. Yoksa numaraların aktarımı başlamaz. (Daha önceden numaraları Google sunucularına aktardıysanız tekrar yapmanıza gerek yok.)
– Aosp klavyedeki popup harfler ve düzeltme önerileri hoşunuza gitmezse Ayarlar > Dil ve giriş > Android Klavye (AOSP) yolunu takip edin. Tercihler menüsü altından “Tuşa basıldığında pop-up aç” seçeneğini kapatın. Geri gidip “Metin Düzeltme” menüsü altındanda “Otomatik düzeltme, Düzeltme önerileri göster, Kişisel öneriler, Kişi adları öner” seçeneklerini kapatın.
– Mobil interneti nasıl kapatacağınızı bulamazsanız; Ayarlar > Veri kullanımı > Hücresel veri seçeneğine dokunun. (Yada bildirim çekmecesinde mobil şebeke simgesine tıklayın.)
– Minimal Gapps paketi yüklediğimiz için devre dışı bırakmamız gereken uygulama yok. Ancak telefonunuz yavaşlamasın istiyorsanız telefonunuza Facebook uygulamaları kurmayın. (Sosyal uygulamalar kurmadan önceki boşta ram miktarı 350 mb.)
– Pil tasarruf modunu açmak isterseniz; Ayarlar > Pil > (İlk seçenek) Pil modu: Güç tasarrufu
– Telefona harici zil sesi ayarlamak isterseniz; Mp3 dosyasını dahili hafızadaki Ringtones klasörüne kopyalayıp, Ayarlar > Sesler konumunda Telefon zil sesi‘nden seçin.
– Video, ses ve resim dosyalarını smart tv’nize yansıtmak için Allshare sizin için önemliyse alternatif olarak AllConnect uygulamasını kullanabilirsiniz.
– Screen mirroring için Screen Stream Mirroring uygulamasını kullanabilirsiniz. Telefon ekranını televizyona yansıtmak için televizyonun web tarayıcısından uygulamanın verdiği ip/port adresine gitmelisiniz. (Galaxy S3 ile Samsung Smart tv arasında çalıştı. Fakat ekran görüntüsü televizyona geç ulaşıyor ve uygulamanın çalışması için geliştirici seçeneklerinden root erişimini açmanız gerekebilir.) (Henüz tam test edemedim.)
Güncelleme: Build 9 ile dahili Ekran yayınla özelliği düzgün çalışmaya başladı.
– Telefonu şarja takarken ve şarjdan çıkarırken bildirim sesi çalsın istiyorsanız; Ayarlar > Sesler > Diğer sesler > En altta Etkinleştir yazan seçeneği aktif edin. Tabi hemen altındaki Titreş’de titreşim oluyor onuda açabilirsiniz. Onunda altındaki Bildirim sesinden şarja takma/çıkarma bildirim sesini değiştirebilirsiniz. (Ben “Antares” bildirim sesini gayet sevdim.)
– Samsung Mobile Link uygulaması bazen bağlantı sorunu çıkarabiliyor bu sebeple ilk önce fotoğraf makinasından mobile link başlatmalı sonra telefondan Mobile Link uygulamasını açmalısınız. (Ayrıca Ayarlar > Gizlilik > Gizlilik koruması altından MobileLink’i serbest bırakmalısınız.)
– Geliştirici seçeneklerini açmak için; Ayarlar > Telefon hakkında > Derleme numarası notuna peş peşe 5-6 kez dokunun. Sonra bir geri adım giderek Geliştirici seçeneklerine erişebilirsiniz. (Telefon hakkında başlığının hemen üstünde olacak.)
– Güç menüsüne Recovery seçeneğini eklemek için; Ayarlar > Geliştirici seçenekleri > Gelişmiş yeniden başlatma aktif edin.
– Ekran sabitleme için Ayarlar > Güvenlik > Ekran sabitleme yolundan özelliği aktif edin, Daha sonra orta fiziksel tuşu basılı tutarak son erişilenlere göz atın. Burada sağ altta sabitleme raptiyesini göreceksiniz. Ekranda sabitlenecek uygulamada bu raptiyeye basın. Artık o uygulama haricinde bir uygulama açılmayacak, ana ekrana erişilemeyecek. Özelliği kapamak için fiziksel menü/ayar tuşunu basılı tutmanız gerekiyor.
– Uygulama izinlerini engellemek için; Ayarlar > Gizlilik > Gizlilik koruması yolunu izleyin. Kurulu tüm uygulamalarda izinler standart reddedilecek, bazılarında sizden onay talep edilecek. Ayarlamaları kafanıza göre yapabilirsiniz.
– Uygulamalar ekranını değiştirmek için; Ana ekran veya uygulamalar ekranındayken fiziksel menü tuşuna basıp, açılan üçlü menüyü yukarı kaydırın. Çekmece Ayarları başlığı altından Düzen kısmını Dikey olarak ayarlayın.
Daha fazla detay keşfettikçe, yeni güncellemeler geldikçe yazıda güncelleme yapacağım. Sorularınız olursa konu altından yorum olarak gönderebilirsiniz.
Android L 5.1.1 rom’undan ekran görüntüleri;
Ana ekran ve uygulamalar ekranı. (Weekly1’e ait)
Üst açılır menü ve Ayarlar. (Weekly1’e ait)
Sürüm bilgisi ve ram kullanımı. (Build 9’a ait – Tema Mios)
Ekran yayınlama özelliği çalışıyor. (Build 9)
Android 5.1.1’den memnun kalmazsanız 5.0.2 custom rom’una aşağıdaki yazımdan ulaşabilirsiniz.
>> Samsung Galaxy S3 İçin CM 12 (Android L 5.0.2)
>> Galaxy S3’e Odin ile Stock Rom Yükleme
merhaba 5.1.1 rom yüklüyorum boafle kernel yükleyince wifi çalışmıyor bundan bilginiz varmı rom stabil görünüyor. daha önce kullandığım tüm 5.1 sürümlerinde boafle kernel çalışıyordu
@Hakan; Merhaba. Yorum attığınız rom eski CM sürümlerinden birisi. Eğer güncel kernel atıyorsanız sorun çıkarması normal. CM artık güncelleme almıyor onun yerine LineageOS var. Eskiden böyle bir sorun yoktu ama şimdi varsa çözüm bulabileceğimizi sanmıyorum. LineageOS güncel sürümleri yükleyebilirsiniz yada S6 Port rom.
Cyanogenmod kurdum sonra telefonu kapatıp gapss kurmaya çalıştım ama sonra telrar baslatayim derken galaxy s3 açılma ekranında kaldı.Yardım et lütfen.
@Yılann; Kurtarma moduna girip wipe data factory reset ve wipe cache yapın. Sonrasında gapps paketini yükleyin. Kurtarma moduna geçmek için telefonun pili çıkarın 2-3 dakika öyle bekleyin sonrasında doğrudan kurtarma moduna geçin. Hiçbir şekilde kurtarma moduna geçemezseniz önce Odin ile stock rom yükleyip sonrasında custom romu baştan yüklemeniz gerekecek.
https://i.hizliresim.com/mMa9B2.jpg
Bu hatayı alıyorun rom yükleme esnasında yardımcı olurmusunuz
@Ömer; Merhaba. Benim paylaştığım rom paketini yüklemiyorsunuz sanırım. Golden nova isimli rom paketi sorunlu olabilir. Önce Galaxy S3 için uygun olduğundan emin olun, eminseniz indirdiğiniz yerden tekrar indirin.
– Rom dosyasını (cm-12.1-20151106-UNOFFICIAL-i9300.zip) seçip “swipe to confirm flash” butonunu sağa sürükleyin..
Bende “swipe to confirm flash” çıkmıyor
@fırat; Merhaba. Kullandığınız twrp sürümüne göre farklı bir tanımlama kullanılmış olabilir. Rom seçimi yaptıktan sonra karşınıza gelen ekrandan ekran görüntüsü atabilirseniz yada neler yazdığını paylaşırsanız yardım etmeye çalışayım.