Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Meyvenin manav ve marketlerde satış fiyatı kg başına 5 TL ile 10TL arasında değişiyor.
Meyvenin faydalı olduğu rahatsızlıklar;
– Şeker hastalıkları,
– Kemik erimesi,
– Dalak yetmezliği,
– Bağırsak kanseri,
– Gen hastalıkları,
– Mide rahatsızlığı,
– Kansızlık hastalığı,
– Hemofili hastalığı,
– Kilo problemleri..
Son yıllarda Türkiye’de yetiştirilen pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük ilgi görüyor. Görünümü kavuna benzeyen meyve, içerdiği yüksek potasyum oranı nedeniyle kan şekerini düşürüyor ve barındırdığı A, B, ve C vitaminleri ile kanser ve kalp krizine karşı koruma sağlıyor. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etki sağlıyor.
Ayrıca pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor. Cinsel duyguları veya isteği uyaran etkisi de bulunan pepinonun, uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması ve içerisinde K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan pepino, cilt bakımı içinde kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra pepinonun; şeker hastalıkları, parkinson hastalığı, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği söyleniyor.
Pepino Çeşitleri ve Özelliği
Ana vatanı Peru’dur. Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski’dir. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, miski çeşitidir. Meyve ağırlığı 40 – 50 gramdan 1300 grama kadar çıkabilmektedir. Genellikle 150 – 600 gram arasındadır. Ve ortasında çekirdek, tohum olmadığından meyvenin tamamı yenilebilmektedir.
Yetiştirildiği Yerler
Fide ile üretilip, meyvelerin belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar bol su verilir. Olgunlaşma döneminde su verme azaltılır. Bol güneş ve temiz havayı sever. Kapalı ortamlarda bitki büyür ancak meyve vermez. Güneşe bakan açık balkonlarda 7-10 numaralı saksılarda yetişip meyve verebilir. Pepino meyvelerinin büyüklükleri çeşitlerine ve uygulanan kültürel işlemlere göre farklılık göstermektedir.
Örneğin: Meyve seyretmesinin yapılmadığı koşullarda meyve ağırlığı 40-50 grama kadar düşerken salkımda tek meyve bırakılan uygulamalarda 1300 gr kadar çıkabilmektedir. Ancak pazara sunulan meyve büyüklüğü 250 – 500 gr olmalıdır. Kaliteli meyve ve ekonomik bir üretim için bir salkımda iki veya üç meyve olmalıdır. Meyve seyreltmesi meyveler ceviz büyüklüğüne ulaşınca yapılır. Bir fidede üç ana gövde bırakır, diğer yan dallar ve meyveler fazla büyümeden periyodik olarak budanır. Böylece daha fazla ışıklama ile meyve tutumu sayısında artışlar sağlanır.
Pepinonun Tüketimi
Lezzeti çok beğenilen Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır.
Pepinonun Besin Değerleri
Kabuğu soyularak tüketimi yapılan pepinonun besin içeriği aşağıdaki gibidir.
Şeker: 5,7 gr. Protein: 1-0,4 Yağ: 1 Hemiselilöz: 5 Sitrik Asit: 04-0,10 Vitamin C: 112 mg Potasyum: 111 mg Kalsiyum: 13 mg Fosfor: 13 mg Sodyum: 2,6 mg Magnezyum: 3,1 mg Klor: 1,1 mg
Papino meyvesinin kabuğunu soymadan yersek ne olur
@Murat; Tadını etkilemesi haricinde başka bir etkisi olacağını sanmıyorum.