Nexus7 Tablete Platform Tools ile Orijinal Rom Yükleme

Nexus7 Tablete Platform Tools ile Orijinal Rom Yükleme

Daha önce yazacaktım fakat teferruata girmek istemediğimden yazmadım. Tekrar işim düşüncede “acaba nasıl yapıyorduk?” diye araştırmam gerekti. Google’un bu cihazlarında Samsung’un cihazlarına göre rom yükleme işleri biraz daha karışık. Bootloader kilidi diye birşey var, driverlar ile alakalı sorunlar çıkabiliyor. Yükleyeceğiniz rom sürümünü ararken hangi cihaz olduğuna karar veremiyorsunuz vs. Eğer bu adımları aşabilirim diyorsanız devam edelim.

Yukarıda belirttiğim gibi olayı özetleyeceğim çünkü detaylara girince anlatım çok karmaşık hal alır. Ben size belli noktalarda yol gösteririm sizde sorun yaşarsanız o yol üzerinden araştırmanızı yapar, sorunu çözersiniz.

1) Cihazınızın modelini iyi öğrenin ve gerekli yedeklemeleri yapın.

Nexus5, Nexus6, Nexus7, Nexus10 felan derken Google’un bir sürü cihazı oldu. Mesela Nexus7 için wifi ve gsm destekli 2 farklı sürüm vardı. Birisi 2012 model diğeri 2013 model. Bu sebeple modeli iyi öğrenmek gerekiyor ki orijinal rom paketini doğru indirelim.

Modeli öğrendiyseniz aşağıdaki sayfaya gidip önce modelinizi bulun, sonra yüklemek istediğiniz Android sürümünü bulup dosyayı indirin.

>> Nexus7 Orijinal Romlarına Gider

(Ben 2012 model wifi’lı Nexus7 kullandığım için sayfanın sonuna doğru inip NAKASI başlığı altındaki romlardan istediğim birini indirdim. Son sürüm istiyorsanız 5.1.1 (LMY47V) yazanı indireceksiniz.)

Rom paketi hazırsa tabletiniz sıfırlanacağı için yedekleme işine geçin. Sıfırlama sonrası uygulamalarınız, oyunlarınız silinecek. Özel bir yedekleme yönteminiz varsa onu kullanın sonra ağlamayın.

2) Platform Tools paketini indirip tablette hata ayıklamayı aktif edin. 

Yükleme işlemini Google’un platform tools aracı ile yapacağız bu sebeple platform tools indirmeniz gerekiyor. Aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

>> Mega’dan İndir

>> Android.com’dan İndir

Mediafire’daki sürüm biraz eski, benim kullandığım. Sonraki bağlantıda Google’un en yeni platform tools aracı var. Belki kullanım farkları vardır onu bilmiyorum. Anlatımı eskiye göre yapacağım. Vaktim olursa yenisiyle de deneme yaparım.

Platform tools indiyse, tablet bilgisayarınızda Ayarlar > Tablet Hakkında > Derleme Numarası‘na gidin. Derleme numarası yazısına peşpeşe bikaç kere basın, o sırada geliştirici modunun açıldığına dair notu görünce işlem tamam. Bir geri giderek Geliştirici Seçeneklerine girin. Usb Hata Ayıklama özelliğini aktif edin.

Usb hata ayıklamayı açmazsanız tableti bilgisayarınıza bağladığınızda gerekli driverlar kurulmaz, bilgisayarda tabletinizi göremez.

3) Tableti bilgisayarınıza bağlayın ve platform tools kurulumlarını yapın.

Tableti usb kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın, bilgisayarda gerekli kurulumlar tanımlandığında sağ altta bildirimlerde çıkacak. Ayrıca Bilgisayar > Yönet > Aygıt yöneticisinde taşınabilir aygıtlar başlığı altında Nexus7 adını göreceksiniz. (Eğer göremiyorsanız Android driverları ile uğraşmanız gerekecek ki oraya girmiyorum.)

Platform tools klasörünü masaüstüne çıkarıp, doğrudan klasörü Yerel Disk C:/ içerisine taşıyın.

Önceden indirdiğiniz Android rom’unu zip’ten çıkartın. İçerisinde 5 dosya olacak. Hepsini platform tools klasörü içine atın.

4) CMD ile son kontrol. 

Gerekli hazırlıkları yaptık. İnşallah driver vb sorun yaşamadınız. Şimdi tablet bilgisayar açıkken hiç bir şeyi kurcalamadan normal bilgisayarınızda CMD komut istemini açın. (Arama kutusuna cmd yazarsanız çıkar.)

Komut istemi siyah ekran olarak karşınızda ise C:\users\kullanıcı adı> gibi birşey yazıyor olacak. cd.. yazıp enter basarak bir klasör yukarı gidin. C:\users> oldu ise bir kez daha cd.. yazıp enter basarak C:\> şekline getirin.

Şimdi cd platform-tools enter yaparak platform tools klasörüne girin.

fastboot devices yazarak enter basın. Eğer ekrana cihazınızın adı gelirse sorun yok. Ekran boş kalırsa bootloader kilidi ile uğraşacaksınız.

adb reboot bootloader yazıp enter basın. Cihazınız kurtarma moduna geçer. Orada ufak olarak Lock State yazısına bakın. Locked yazıyorsa bootloader kilidini açmanız lazım. Unlocked yazıyorsa kurtarma ekranında kalıp sonraki adıma geçin.

(Bootloader kilidi açmayı nasip olursa başka yazımda yazarım. O zamana kadar Google’dan Nexus için bootloader kilidi açmayı aratabilirsiniz.)

5) Son adım rom yükleme.

Bootloader kilidini açtığınızı, tableti normal bilgisayara tanıttığınızı ve gerekli dosya kopyalamalarını yaptığınızı düşünerek son adıma geçtim. Artık rom yüklemesi yapabilirsiniz.

Daha önce hatırlarsanız rom paketini platform tools içine kopyalamıştık. Orada flash-all.bat isimli bir dosya göreceksiniz. O dosyaya iki kere tıklayın. Siyah ekranda rom yükleme işlemi başlayacak ve herşeyi bu bat dosyası tamamlayacak.

flash-all.bat dosyasını notepad++ ile açarak içerisine bakarsanız gerekli tüm resetleme temizleme ve rom yüklemesi adımlarının tek tek girildiğini göreceksiniz.

İşlemler tamamlandığında tabletiniz yeniden açılmaya başlayacak. Nexus’a özel dönen ışık hüzmeleri olan ekran 10-15 dakika o şekilde hareket edecek, ardından dil seçimi ile tablet bilgisayarın son ayarlarını yapacak, sonrasında normal bir şekilde kullanmaya başlayacaksınız. Tablet yeniden açıldığında önceden açtığınız her iki komut penceresini kapatabilirsiniz.

(Açılış ekranı 30-40 dakikayı aşarsa sorun var demektir. Kurtarma modundan yada tekrar platform tools’dan yükleme yapmayı deneyin. Yada Power + ses kısma tuşunu basılı tutarak bootloader’a girmeyi deneyin.)

(Yerel disk C’deki platform tools klasörünü tümden silebilirsiniz.)

(Nexus 7 2012 Wifi için Android 5.0 sürümünü yüklerseniz 5.0.2 güncellemesinde sorun çıkabilir. Doğrudan 5.0.2 veya son sürüm 5.1.1 öneririm.)

(Bootloader kilidini açtık kapatalım mı derseniz bence gerek yok ancak tabletin açılış ekranını yavaşlatıyorsa kapatabilirsiniz.)

(Google usb driver’larını bulamadıysanız Android.com’dan Android SDK aracını indirmeniz gerekiyor.)

Hepsi bu. Sorularınız olursa yorum olarak yazabilirsiniz.

>> Google Nexus7 Nasıl Resetlenir?