Mobil Cihazlar için Kızılötesi Kumanda Uygulamaları

Mobil Cihazlar için Kızılötesi Kumanda Uygulamaları

Yeni telefon alırken aradığım özelliklerden biri kesinlikle kızılötesi. Bu sayede televizyon, uydu alıcı ve klimayı direk telefon üzerinden kontrol edebilirim. Aynı şeyi wifi ağı üzerinden de yapabilirim fakat bu durumda televizyon, klima ve uydu alıcısının akıllı olması, hepsinin aynı internet ağına bağlanabilmesi gerekir. İşte bu da biraz zor. 

Düşünsenize internete bağlanabilme özelliği olmayan cihazı wifi ağı üzerinden kontrol edeceksiniz?! İmkansız.

Fakat tersi bir durumda, telefonunuzda kızılötesi varsa, eski tüplü tv’lerde dahil çoğu cihazı telefonunuzdan kumanda edebilirsiniz.

Diyelim ki telefonunuzda kızılötesi yok, bu durumda telefonunuza kızılötesi işlevi katan ek apartlardan alabilirsiniz. Örneğin Jakcom i2L veya Yaokan IR.  Yada bu videoya bakarak kendi kızılötesi aparatanızı yaparsınız. Dahili kızılötesi gibi olmasa da yinede iş görür sanırım.

Eğer elinizde kızılötesi özellikli bir Android telefon yada tablet bilgisayar varsa yada kızılötesi aparat ile sorunu hallettiyseniz hemen mevzuya gelelim.

Kızılötesini nasıl kullanacağız? Cihazlarımızı hangi uygulama üzerinden kontrol edeceğiz?

Kızılötesi, bizim tarafımızdan açılıp kapatılan bir şey değil. Telefonunuzda kızılötesi varsa uygulama doğrudan onu kullanacaktır. Aparat aldıysanız, aparatı telefonunuza takmanız yeterli olacaktır.

Peki kızılötesi üzerinden cihazlarımızı nasıl yöneteceğiz? Tabi ki bunun için geliştirilen mobil uygulamalardan yararlanacağız. Çok uğraşmanıza gerek yok, ben sizler için aylar süren denemeler sonucu en iyileri buldum ve harika bir liste oluşturdum. Siz işinize geleni seçin, kullanın.

En İyi Kızılötesi Kumanda Uygulamaları:

1 Numara: Remote Master

Yaokan kızılötesi aparatının geliştiricilerinden harika bir uygulama. Uygulamanın cihaz, marka ve model desteği çok geniş. Kendi markanızı doğrudan bulamasanız da onlarca farklı marka model içinden sizin cihaza uyan birini bulabilirsiniz. Mesela Goldmaster uydu alıcılar için Setbox kategorisi altından Lexuzbox markasını seçin, Samsung smart tv’ler için TV kategorisi altından sizin televizyonunuza uyanı seçin.

Göreceksiniz, Samsung markası altındaki çoğu seçenek, tv’nizi kontrol edecek fakat en çok kontrol opsiyonu sunanlar 74, 75, 76, 77 ve 78 numaralı olanlar. Deneyin, işinize geleni kullanın.

Uygulama, kızılötesi ile kontrol edilebilen uydu alıcılar, televizyonlar, klimalar, dvd oynatıcılar, projektörler, internet kutuları, vantilatörler, akıllı lambalar, ses sistemleri, süpürgeler, hava temizleyiciler, kameralar, masaj koltukları ve oto ses sistemlerini destekliyor. Reklam barındırmıyor ve Yaokan aparatı almasanız da onu kullanabiliyorsunuz.

İpucu: Diyelim ki kızılötesi aparat aldınız ve kulaklık girişi telefonun altında, uygulamanın sol menüsünden Reverse seçeneğini aktif ederek kumanda arayüzünü tepe takla çevirin.

Uygulamaya aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

>> Apple Store’da Remote Master

2 Numara: AnyMote Universal Remote 

Hem kızılötesi, hem wifi üzerinden iş gören ve birçok cihazı destekleyen ikinci favori uygulamam. Uygulama, kumanda desteği olarak Remote Master’dan bile iyi diyebilirim fakat bu uygulamayı ikinci sıraya atmamın sebebi uygulama içi reklamlar ve ücretsiz sürümde uygulamaya eklenebilecek cihaz sayısının sınırlandırılmış olması. Televizyonu eklediniz, klimayı da eklemek istiyorsunuz, sizden 25 tl istiyorlar. Uygulamayı kurcalarken birden sesli tam ekran video reklam çıkıyor, gecenin yarısıysa ortalık epey şenleniyor. İşlevine göre 24 tl çok bir para değil fakat arada bir indirim yapın, onu da yapmıyorlar.

Remote Master işinizi görmediyse ikinci iş olarak bu uygulamaya bakabilirsiniz. Ama reklamları gerçekten sinir bozucu.

>> Google Play’de AnyMote

3 Numara: Sure Universal Remote

Aslında birkaç değişiklik yapsalar 1 numarada olmayı hak eden bir uygulama. Türkçe dil desteği var, karanlık tema var, akıllı tv’ler için ekrana medya paylaşımı yapabiliyor, akıllı tv’ler için klavye olabiliyor (ücretli), birçok cihazı destekliyor ve tasarımı harika. Fakat uygulamada reklamlar var.

Reklamlar öyle dandik yerde duruyor ki rahatsız olup ücretli sürüme geçmek istiyorsunuz ama oda ne? Aylık abonelik sistemi ile çalışıyorlar. Her ay 1 dolar yada yıllık 5 dolar ödemeniz gerekiyor. 1 kereliğine ödeme yapılsa tamam, ama sürekli kredi kartı tanımlayıp abonelikle ödeme yapmak herkesin hoşuna gitmeyebilir. Bu sebeple uygulamanın yeri 3 numara.

Eğer uygulamaya abone olacaksanız sanal kart kullanın!

Uygulamaya aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

>> Google Play’de SURE

4 Numara: PEEL Universal Remote 

Samsung marka akıllı telefonların bazılarında gömülü olarak gelen kumanda uygulaması. Uygulama, telefona gömülü halde gelmesine rağmen içinde kocaman reklamlar çıkıyor. Bu sebeple bu uygulamayı telefonda devre dışı bırakıp hiç kullanmıyorum.

Reklamları kaldırmak isterseniz Sure uygulamasında olduğu gibi aylık abone olmanız gerekiyor. Her ay 3,5 tl.

Eğer uygulamaya abone olacaksanız sanal kart kullanın!

Reklamlar kanser etmez diyorsanız yada “para sorun değil abone oluruz” diyorsanız bu uygulamaya bir göz atabilirsiniz. Desteklediği cihaz sayısı epey fazla.

>> Google Play’de PEEL

5 Numara: ZaZa Remote

Biraz amatör gibi dursa da birçok cihaz ve markayı destekleyen bir uygulama. Reklam içeriyor fakat cihaz ekleme sınırı gibi bir durum yok. (En azından ben denk gelmedim.) Fakat reklamları kaldırmak için bir ödeme seçeneği de sunulmuyor. Bu sebeple 5. sırada yer buluyor.

>> Google Play’de ZaZa Remote
>> Apple Store’da Yok

6 Numara: Mi Remote Controller

Xiaomi markasının resmi mobil uygulaması. Uygulama biraz Remote Master’a benziyor fakat arayüzde bazı farklar var. Cihaz desteği diğerlerine göre biraz düşük ve benim telefonda devamlı kilitleniyor.

Ancak reklamsız oluşu ve sadece Xiaomi telefonları değilde çoğu marka telefonu destekliyor olması sebebi ile listede olmayı hak ediyor.

>> Google Play’de Mİ
>> Apple Store’da Yok

Diğer Kumanda Uygulamaları: 

Denediklerim arasında en iyileri yukarıda paylaştım. Hepsi televizyonlar haricinde birçok cihazı kontrol edebiliyorlar. Bunların haricinde sadece televizyon kontrol edebilenler, sadece wifi üzerinden yada sadece belli marka cihazları kontrol edebilenlerde var. Onları o listeye katmadım. Ancak ayrımcılık olmasın diye diğer uygulamaların bazılarına da aşağıda yer vermek istiyorum. Yukarıdaki uygulamalar işinizi görmüyorsa aşağıda paylaştıklarıma da göz atabilir, sizinde bildiğiniz ve severek kullandığınız uygulamalar varsa konu altından yorum olarak yazabilirsiniz.

Samsung TV & Remote IR

Samsung’un kendi cihazları için geliştirdiği kızılötesi kumanda uygulaması. Uygulama geliştirilse ve birçok markayı, cihazı desteklese güzel olabilirdi fakat 2016 yılından beri güncelleme almıyor. Onun yerine bir sonraki paylaştığım uygulamayla uğraşıyorlar.

>> Eski Samsung Smart View Uygulamaları

Samsung Smart View 

Samsung’un uzun zamandır bilinen ve sonradan yenileniyor ayağında bazı özellikleri kaldırılan, sadece wifi destekli kumanda uygulaması. Uygulama ilk haliyle akıllı tv’deki görüntüyü dahi izletiyordu fakat sonradan bu özelliği kaldırdılar.

Uygulamanın eski Android sürümlerine bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

ASmart Remote IR

Reklam içermeyen bir kızılötesi kumanda uygulaması. Fakat her cihazı desteklemiyor, bazı telefonlarda da sorunlar çıkarabiliyor. 3 senedir güncelleme almıyor olması da bu durumu biraz daha kötüleştiriyor. Fakat yinede üst listedeki uygulamalar işinizi görmüyorsa deneyip nasıl sonuç alacağınıza bakabilirsiniz.

>> Google Play’de ASmart Remote IR
>> Apple Store’da Bulamadım

Ve Dahası..

LG TV Remote Android, LG TV Remote Apple, Panasonic TV Remote Android, Panasonic TV Remote Apple, Android TV Remote Android, Android TV Remote Apple, Philips TV Remote Android, Philips TV Remote Apple, Vestel Smart Remote Apple, Beko Smart Remote Android, Beko Smart Remote Apple, Arçelik Akıllı Kumanda Android, Arçelik Akıllı Kumanda Apple, SamRemote Apple, Smart Remote Apple, Amazon Fire TV Remote Android, Amazon Fire TV Remote Apple.

Konuyla alakalı yorum ve katkılarınızı bekliyorum!