Bugün; “Dünya Kutup Ayıları Günü”. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri sebebi ile nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kutup ayıları için, farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 27 Şubat’ta “Dünya Kutup Ayıları Günü” kutlanıyor. Aslında fok yedikleri için kendilerini sevmesemde nihayetinde onlarda bir hayvan.
Pide verdikte yemediler mi? Fok yediler diye soyları mı tükensin? Keşke bunu yapmasalar.. ama hayatta kalma savaşı.
Hem dünya kutup ayıları günü vesilesi ile hemde GreenPeace kampanyasına dikkat çekmek amacı ile bu yazıyı yayınlamak istedim. Birazdan okuyacağınız 10 ilginç bilgi, GreenPeace tarafından paylaşılan bilgilerdir.
1 – Kutup ayıları aslında beyaz değil.
Bu doğru. Kutup ayılarının aslında derileri siyah (burunlarına bakın) ve tüyleri renk pigmentine sahip değil, yani şeffaf. Bu tüyler ışığı yansıtarak beyaz görünmelerini sağlıyor. Zekice, değil mi?
2 – Kutup ayıları, büyük beyaz köpek balığından daha güçlü ısırabilir.
1235 birim olarak ölçülen ısırma kuvvetleriyle kutup ayıları, büyük beyaz köpek balığı, Bengal kaplanı ve Afrika aslanından daha güçlü bir ısırığa sahiptir.
3 – Kutup ayıları sadece ayaklarını kullanarak iletişim kurabilir.
Attıkları her adımda kutup ayılarının pençeleri geride bir koku izi bırakır. Bu da onların çok geniş alanlarda bile birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar. Bir de bizim ayaklarımıza bakın, ne kadar sıkıcı!
4 – Kutup ayıları atlar kadar hızlı koşabilir.
Kutup ayıları saatte 40 kilometre hızla koşabilir. Bu da bir yarış atıyla yarışabilecekleri anlamına geliyor.
5 – Kutup ayıları gece görüş gözlükleriyle görülemez.
Kalın yağ katmanları ve meşhur kürkleri, kutup ayılarının karlarla kaplı Kuzey Kutbu’nda sıcak ve rahat olmalarını sağlar. Ama aynı zamanda onları gece görüş gözlüklerinden de saklar. Kutup ayıları sıcağı çok iyi bir şekilde izole ederek kızılötesi ışıkta neredeyse tamamen görünmez hale gelirler.
6 – Kutup ayılarının üç göz kapağı vardır.
Evet, bu doğru, tam 3 tane! Üçüncü göz kapağı gözlerine ulaşan UV miktarını azaltır ve böylece onları kar körlüğünden korur. Yaşadıkları yeri düşünürsek bu epey işlerine yarıyor olmalı!
7 – Kutup ayıları su içmez.
Kuzey Kutbu’nda bulunan içilebilir suların çoğunluğu, tahmin edebileceğiniz gibi donmuş durumdadır. Bu bizim için sorun oluşturabilir ama kutup ayıları için asla! Çünkü onların su içmelerine gerek yok, ihtiyaçları olan H₂O’yu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal tepkime ile elde edebilirler.
8 – Kutup ayıları ıslanmaz.
Kutup ayılarının kürkleri iki katmanlıdır. Kutup ayıları okyanusta yüzerken, dış katmandaki kürk, iç katmandaki kürkü ıslanmaktan korur. Sudan çıktıklarında vücutlarını hızlıca bir sallamaları güne kaldıkları yerden devam etmeleri için yeterlidir.
9 – Kutup ayılarının dili mavidir.
Fotoğraftan görebilirsiniz.
10 – Rekortmen bir kutup ayısı 9 gün boyunca yüzdü.
Bir kutup ayısı, 9 gün boyunca hiç durmadan 687 km yüzerek, bugüne kadar en uzun süre yüzen kutup ayısı oldu (Hiç durmadan 232 saat).
1 – 2 bilgide benden olsun..
1 – Kutup ayıları kaç yıl yaşar?
Kutup ayıları 30 yıl civarı yaşarlar. Bazısı sağlık sebebi ile 20-25 yıl arası yaşadığından tam bir rakam yok. 30 yılı birkaç sene aşabilenler de var.
2 – Kutup ayıları neyle beslenirler?
En çok balık ve fokla beslenirler. :( Aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin ararlar.
Yorum Yaz