Konuyla alakalı uzmanlığım yok, veteriner değilim fakat uzun zamandır sokak kedileri ile ilgilendiğim, onlara yardım etmeye çalıştığım için artık sıkça karşılaştığım bu mevzuda tecrübemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Muhtemelen konu altından yazılacak yorumlarda daha doyurucu, faydalı bilgiler olacaktır ama ben konuyu kendi tecrübelerim üzerinden sizlerle paylaşayım ki, sonrasında sizlerde kendi tecrübelerinizi, bildiklerinizi bizlerle paylaşabilin.
Mevzu şu; sokak hayvanlarının gözlerindeki iltihaplar, enfeksiyonlar, konjunktivitler!
Sokak hayvanlarına azcık da olsa duyarlıysanız kesinlikle böyle bir olaya denk gelmiş olabilir ve olayın ne olduğunu bilmediğinizden panik yapmış, üzülerek hemen oradan uzaklaşmış olabilirsiniz.
Biliyorum kötü görünüyor fakat örnek resimdeki kedinin gözleri henüz sağlam ve 5 günlük veteriner tedavisi sonrası tamamen iyileşmiş.
İnanılır gibi değil ama gerçek.
Benzer durumları birçok defa yaşadığım ve veterinere gerek kalmadan bizzat olumlu sonuçlar aldığım için böyle bir yazı yazma gereği duyuyorum.
Tabi ki imkanınız varsa onları veterinere götürün ancak imkanınız yoksa, sorumluluğu gözünüzde büyütüp oradan uzaklaşarak o kedicikleri ölüme terk etmeyin. Bahsi geçen damlalardan birini temin edin ve 1-2 haftalık süreçte birkaç dakikanızı bu kediciğin tedavisine ayırın. Göreceksiniz, çok zor bir şey değil.
Ne Yapmamız Gerekiyor?
Böyle bir durumla karşılaşırsanız, gözdeki akıntı başlangıç aşamasındaysa yada yukarıdaki resimdeki gibi gözler kapanıp üstü kabuk bağladıysa basit bir şekilde ilk müdahaleyi sizler yapabilir, yavrucağın hayatını kurtarabilirsiniz.
Ancak durum daha kötü görünüyorsa kedinin gözleri kör olmuş olabilir ve artık basit tedavi için geç kalmış olabilirsiniz.
Bu sebeple ilk olarak; Kediciğin gözlerine bakın. Akıntı yeni başladıysa bir pamuğu soğuk çay demine banıp, kedinin gözlerini temizleyin.
Akıntı ilerlemiş ve kedinin gözünün dışında kabuk oluşmuşsa, yine çay pamuk yöntemi ile dış kabuğu yumuşatmaya, gözün üstünden soymaya yada temizlemeye çalışın.
Tabi burada hassas olun. Kabuk gözün dışını kaplamış da olabilir, farklı bir durumda olabilir. Örneğin bir yavru kedide dış kabuk çok büyük olmasına rağmen göze zarar vermemişti ve kolaylıkla üstünden soyarak, sonrasında damla tedavisine geçebilmiştik.
Gözler temizlendiyse ve gözlerde herhangi büyük bir hasar yoksa, eczaneden şu iki damladan birini alın.
Damlayı düzenli kontroller ile günde 3 kez ve göz iyileşene kadar damlatın.
Birden fazla kedide benzer durum varsa; damlayı idareli kullanmak adına sadece iltihaplı gözlere damlatabilir, ikişer yerine birer damla damlatabilirsiniz, ancak böyle bir sorununuz yoksa damlayı sağlam gözede damlatmanız daha iyi olacaktır. Bu sayede mikrop, sağlam gözede sıçramamış olur.
Gözler belki ilk aşamada yarım kısık olabilir, kırmızı renk olabilir, hatta üstünde ten rengi bir madde bile kaplı olabilir. Pes etmeyin, devam edin. Gözler tamamen iyileşmeden bırakmak yok!
Baktınız gözlerde iyileşme yok yada kedi sürekli zarar veriyor, yerinde durmuyor, belediye veterinerine götürün.
Baktınız ki gözler iyileşmiş gibi! hemen oracıkta bırakmayın kediyi. Çünkü iltihap tekrar başlayabiliyor. En azından 1 hafta daha gözlerin durumunu takip edin. Yeniden başlarsa önceki emekleriniz hep boşa gidebilir ve hastalık yarım günde dahi gözü eski haline çevirebilir.
Karşılaştığım vakalarda en kötüsü bir anne kediye aitti. Gözü neredeyse ameliyatlık duruma gelmişti üstü ten rengi et kaplıydı. Buna iltihap değilde konjunktivit deniyor olabilir. Et parçası gözünden dışarı doğru çıkmış gibiydi. Ancak aynı damla ile o gözdeki et parçasından dahi kurtulmayı başardık. Kedi şuan normal hayatına devam ediyor.
Bir başka vakada ise sadece yoğunluğum yüzünden akşam damlasını yapamadığım kedinin gözü, birkaç saat içerisinde ilk bulduğum zamanki kadar kötü olmuş, içi iltihap dolmuştu. Fakat o durumdan dahi kurtulabildik.
Yazımın başında da belirttiğim gibi konunun uzmanı değilim. Sadece basit bir olayı, hayat kurtaran bir yolu sizlere paylaşıyorum. Yapacağınız şey biraz ilgi göstermek, gözü temizlemek, eczaneden 10 TL civarı bir ücrete alacağınız damlayı kedinin gözüne damlatmak.
Şimdiye kadar ki tecrübelerime dayanarak şunları da söyleyebilirim;
- Kedinin gözündeki rahatsızlık size bulaşmaz. Ancak tedavi uygularken elleriniz temiz olmalı ki kediye daha fazla sorun çıkmasın. Tedavi sonrasında ise elleri güzelce yıkamayı unutmayın.
- Kedinin gözünde kabuk varsa ve gözü şiş ise, muhtemelen gözün içi iltihap dolu olabilir. Göz temizliğini evin orta yerinde yapmayın ki ortalık batmasın. Gözden iltihap akma ihtimaline karşıda hazırlıklı olun. Gözden akacak iltihap, kedinin ağzına, burnuna dolabilir ve hatta kedi o iltihapı sizin yüzünüze hapşurabilir.
- Kedi damla damlatırken çok kıpırdıyor, ellerinizi cırmalıyorsa eldiven kullanın. Eldiven yoksa kediyi kirli olmayan bir beze, havluya sarın.
- Damlayı açtınız, kullandınız ve damla bitmeden kedi iyileşti. Damlayı saklayıp da 1 sene sonra başka kediye kullanmaya kalkmayın. Bu konuda sadece bana söyleneni aktarıyorum ama sebebini tam bilmiyorum. Muhtemelen damla ağzı açıldığından etkisini kaybediyor yada bayatlıyor olabilir.
- Ben, Tobrased ve Tobsin kullanıyorum fakat aynı işi gören başka damlalar, göz kremleri de var. Eğer sizler farklı ürünler kullanıyorsanız tecrübelerinizi ve ürünlerin markalarını yazı altından yorum olarak yazabilirsiniz.
- Ve son olarak; bir kedinin gözü iyi, diğerininki kötü. Bu kediler yan yanaysa muhtemelen mikrobun sağlıklı kediye bulaşma ihtimali olabilir. Gözü sağlam olan kediyi görmezden gelmeyin. Onuda takip edin. Ancak gözleri henüz akıntı yapmadıysa damla damlatmanıza gerek yok.
Lütfen sizde konuyla alakalı eklemek istediklerinizi, deneyimlerinizi konu altından yazın. Ki bu sayede insanlar böyle bir durumu, olası sonuçlarını ve tedavi yöntemlerini öğrenebilsinler.
@Ressam; Merhaba. Göz kapakları kenarında siyah kabuklar oluşuyorsa ve imkanınız varsa veterinere götürün. Çok çabuk geçmiyor çünkü. Sadece kahverengi akıntı ise tobrased kullanarak 1 2 hafta durumunu izleyin. Gerilemezse yine veterinerden yardım alabilirsiniz.
Merhabalar ben parkta yavru kedi buldum çok zayıf ve bakımsız ishalden poposu hasarlanmış ve bi gözü sürekli sulanıyor çay ile silince açılıyor sabaha gne kapalı veterinere götrme imkanım yok ben kendm bakmak istiyorum ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim
@Ayti; Merhaba. Gözünü damla ile düzeltebilirsiniz ama devamlı takip edin, uzun süre kapalı kalmamalı. İshal kontrolü ama daha zordur. Çok küçük bir bebekse ishali için veteriner yardımı gerekebilir. Mesela market sütü içirirseniz ishali hiç geçmeyebilir.
Yaşama bağlayan paylaşımlar için teşekkürler.
Endişeliyiz …iki yavru bulduk gözler kapalı iltihaplı akıyor findik kadar büyümüş yuvalarından cikacak gibi.Veterinerden mavi su
eczaneden genta damla ve göz teramisin
sabah akşam pansuman damla bir hafta irin aktı gözlerden.İkinci haftadiyiz bir yavru çok iyi durumda bir tanesi gözlerde kırmızılık göz bebeklerinde toplandı sanki
et beni gibi duruyor.Oyun oynuyor gözleri hareket eden cisimlere azda olsa tepki veriyor.Tedaviye devam ediyoruz..Gözler duzelirmi..
@Sen ağlama..; Merhaba. Bazısı için çok geç olabiliyor ama bir gözü bile görse bizim için kazançtır. Tedaviye biraz daha devam edin. Senelerdir hayatta olan bir sokak kedim var, bir gözü çok kötüydü o gözü kurtaramadık veterinerde bu şekilde kalsın demişti, o şekilde yaşıyor. Göz yuvasında göz yok ama diğer gözü görüyor. Ölmediğine şükrediyoruz.