Yıllardır internetten alışveriş yapıyor, deneyimlerimi ise faydalı olması için sizlerle paylaşıyorum. E-ticaret, internetin en büyük nimetlerinden birisi, fakat diğer yandan başımıza büyük belalar açma ihtimali her zaman var. Bu sebeple internetten alışveriş yaparken dikkatli olmamız, 3-5 Lira tasarruf için bilmediğimiz, güvenemediğimiz yerlerden de alışveriş yapmamamız gerekiyor. Çünkü e-ticaretin arka bahçesini her zaman göremiyoruz!
Web sitesi kurmak, o siteye ürünler yığmak, fiyatlar basmak gayet kolay. Fakat o ürünleri satın aldığınızda size gönderecekleri garanti değil!
>> İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?
>> İnternet Üzerinden Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
>> Güvenilir Online (e-Ticaret) Alışveriş Siteleri
>> Sanal Pazarlarda Sahte ve Çalıntı Ürünlere Dikkat!
Geçmişte yayınladığım e-ticaret yazılarıma yukarıdaki bağlantılardan ulaşabilir, güvenilir alışverişin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede internetten alışveriş yaparken daha az riske girmiş olur, daha doğru tercihler yapabilirsiniz.
Asıl konumuza gelirsek;
Online alışverişin risklerini bilen ticaret bakanlığı, e-ticaretin daha güvenli olması için yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Uygulama kapsamında artık güvenilir e-ticaret sitelerine bir damga veriliyor, tüketicilerde o damganın yer aldığı sitelerin bakanlık tarafından onaylandığını bilerek alışverişlerini daha güvenli bir şekilde yapabiliyorlar.
Damgaları vermeye yetkili kurum Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Damga başvuruları ise e-ticaret sitesi sahipleri tarafından Güven Damga Sağlayıcısı; guvendamgasi.org.tr sitesi üzerinden yapılıyor.
Güven Damgası başvurusu için aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz.
Başvurudan sonra 30 günlük bir süreçte değerlendirilen e-ticaret sitesi, değerlendirme sonucunda damga almaya hak kazanıyor. Eğer bu siteden alışveriş yapar ve bir sorun yaşarsanız, doğrudan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine şikayette bulunabiliyorsunuz.
Diyelim ki sorun yaşadınız, şikayet ettiniz ve haklı bulundunuz! Bu durumda TOBB, sorunun çözümü için devreye giriyor, ilgili e-ticaret sitesinin güvenilirlik damgasını askıya alıyor yada iptal ediyor. Güven Damgası iptal edilen siteler ise guvendamgasi.org.tr üzerinden kamuoyuna duyuruluyor.
Güven damgası, ömürlük verilmiyor ve her yıl tekrar başvuru yapılarak yenilenmesi gerekiyor.
Tabi güven damgası bedava verilmiyor, e-ticaret sitesi sahiplerinin hem başvuru sırasında bir ücret ödemesi gerekiyor, hem de başvuru yapılan site için sızma testi yaptırmaları gerekiyor. Eğer ilgili sitede bir güvenlik açığı varsa, tüketiciyi tehlikeye atıyorlarsa, bu sorunlar sızma testi ile tespit ediliyor.
Güven Damgası başvuru ücretleri; 0 – 20 bin işlemde 3000 TL, 20 bin – 1 milyon işlemde 5000 TL ve 1 milyon üstü işlemlerde 15 bin TL şeklinde belirlenmiş. TOBB, güvenilir siteleri işaretlemek için para talep ediyor, bu durumda bir e-ticaret sitesi ne kadar güvenilir olsa da bu parayı ödemediğinde güven damgası alamıyor.
Gelecekte bu ücretlendirmenin nasıl sonuçları olacağını göreceğiz ama şuan ki haliyle devam edilirse, güvenilir siteler için kesin bir belirteç olamayacağını düşünüyorum. Diyelim ki yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteren bir e-ticaret sitesi böyle bir damga alma gereği görmediyse, o zaman güvensiz mi oluyor? Tabi ki hayır.
Ayrıca bu siteler her yıl devletimize milyonlarca lira vergi ödüyorlar. Damga olmadığı için tüketiciler bu siteden uzaklaşırsa, devlette vergi gelirinden kayba uğramış oluyor.
Fikir güzel, tüketicilerin yararına bir adım atılıyor. Güvenilir ticaret siteleri de korunmaya çalışılıyor. Çünkü artık e-ticaret sitesi açmak gayet kolay. Her önüne gelen bir site açtığında tüketici de hangisinin iyi hangisinin kötü olduğunu anlamakta zorlanıyor. Böyle bir damgalama sistemi ile e-ticaretin güvenliği sağlanabilir, tüketiciler dolandırıcılardan korunabilir.
Hayırlı olsun!
Konuyla alakalı daha fazla detay için guvendamgasi.org.tr sitesine göz atabilir yada yazı altından yorum olarak bana yazabilirsiniz.
Yorum Yaz