Rockstar Games’in GTA serisinden çıkmış en kötü oyunlarından birisi olarak bilinen GTA 4, bundan 15 sene önce yayınlanmış, kötü optimizasyonu, kasvetli ortamı ve itici Sırp karakteri Nico yüzünden hak ettiği ilgiyi hiç görememişti. Mesela şuan birçok oyuncunun Steam hesabında bu oyun yer almasına rağmen, halen bir çoğu tarafından oynanmıyor. Herkes, Rockstar Games’den oyunu tekrar hayata döndürecek bir hayat öpücüğü bekliyor ama bu öpücük 15 senedir gelmiyor..
Peki Aradan Geçen Onca Yıldan Sonra Son Durum Ne?
Son durum şu; oyun halen sorunlarını içinde muhafaza ediyor ve bu sorunlarıyla en iyi bilgisayarlarda bile keyifle oynanamıyor! Fakat, 2018 senesinde github’da yayınlanan bağımsız bir yapımcının geliştirdiği mod sayesinde, artık GTA 4’ü daha iyi performansla oynayabiliyoruz.
Peki 2018 senesinde yayınlanan bu modu neden şimdi öğreniyoruz? Muhtemelen senelerdir devam eden düzenlemelerle en iyi hale geldiği ve son güncellemeler ile de GTA 4 için tam uyumlu hale geldiğinden olabilir. (Modun 2020 senesindeki sürümlerinde bazı GTA 4 sorunlarının yeni fixlendiğini ilgili github sayfası geçmişinden görebilirsiniz.)
Bahsi geçen modun adı DXVK. Dxvk, Linux – Wine altında D3D9, D3D10 ve D3D11 yazılımı ile çalışan uygulamaların Vulkan tabanlı çalışmasını sağlıyor. Wine, Windows uygulamalarını Linux altında kullanmamızı sağlarken, diğer taraftan performans kaybına sebep olduğundan, ilgili dxvk modu ile uygulamaların, oyunların Wine performansı biraz daha arttırılmış oluyor.
Biz ise, bu mod içerisinden sadece bir adet dosyayı kullanarak ve birkaç ufak ayar yaparak GTA 4’ün Windows altında daha performanslı çalışmasını sağlıyoruz.
GTA 4’ün Daha Güçlü Olması İçin Yapılması Gerekenler Şunlar!
Öncelikle oyunu Steam hesabınızdan yüklüyorsunuz. Oyun oynamaya hazır ise, sırayla şu işlemleri yapıyorsunuz;
1) Bilgisayarınızda Çalıştır uygulamasını açıyor, dxdiag yazıp enter tuşuna basıyorsunuz. Karşınıza DirectX tanı aracı açıldığında, Ekran (Oluşturucu) sekmesinden bilgisayarınızdaki ekran kartı marka, model ve toplam VRAM miktarını öğreniyorsunuz.
Sonrasında ekran kartı marka modelinizi Google‘da aratarak veya aşağıdaki sitede aratarak, kartınızın desteklediği Vulkan sürümüne bakıyorsunuz.
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/
Vulkan sürümü şunun için önemli; eğer kartınız vulkan desteklemiyorsa, bu mod size hiç fayda sağlamıyor, hatta oyununuzun çökmesine sebep olabiliyor. Kartınız Vulkan’ın eski bir sürümünü destekliyorsa, ilgili modun eski sürümünü, yeni bir sürümünü destekliyorsa da ilgili modun son sürümünü indirmeniz gerekiyor.
Kartınızın Vulkan durumunu öğrendikten sonra; desteklenen Vulkan sürümünüz 1.1 ve altı ise ilk linkteki paketi, desteklenen Vulkan sürümünüz 1.3 ise ikinci linkteki paketi indiriyorsunuz.
https://github.com/doitsujin/dxvk/releases/tag/v1.10.3 https://github.com/doitsujin/dxvk/releases/tag/v2.3
İndirdiğiniz pakette iki klasör, toplam 8 adet dosya olacak, bunlar Wine için gerekli dosyalar ama biz bunlardan sadece x32 veya x64 klasöründeki DXD9.DLL isimli olana talip oluyoruz ve ilgili dosyayı kolundan tutup, şu konuma atıyoruz;
:\SteamLibrary\steamapps\common\Grand Theft Auto IV\GTAIV
Not: x32 klasörü mü yoksa x64 klasöründekini mi kopyalayacağınızı söyleyemiyorum çünkü her kullanıcı farklı dosyayı kullandığında iyi sonuç aldığını söylüyor. Mesela ben x64 klasöründeki dxd9.dll dosyasını kullanınca oyun performansı seviye atladı, donma ve takılmalar bitti. x32 klasöründeki dosyayı kullandığımda oyunda değişen bir şey olmadı. Size hangi klasördeki dosyanın gerektiğini tek tek deneme yaparak kendiniz bulabilirsiniz.
Şimdi Steam uygulamasını açıyor, Kütüphanemizde sol menüden GTA 4‘de sağ tıklıyor, Özellikler‘e gidiyor, Başlatma Seçenekleri kutucuğuna şunu ekliyoruz;
-availablevidmem 4096 -nomemrestrict -norestrictions -width 1920 -height 1080
Tabi yukarıdakini aynen kullanmayın! 4096, benim ekran kartımın vram değeri 4 gb olduğu için yazılacak rakam, 1920 ve 1080 değerleri de ekranımın çözünürlük değerleri.. Diyelim sizin ekran kartınız 2 gb ram sunuyorsa 2048, ekran kartınız 8 gb ram sunuyorsa 8192 yazmanız gerekiyor. Ekran çözünürlüğü değerlerini de yine ekran çözünürlük değerlerinize göre ayarlamalısınız. Ekranınız full hd ekran değilse 1600 – 1200 veya 1366 – 768 yazmanız gerekebilir.
Artık ilgili pencereyi kapatıp GTA 4’e giriş yapıyorsunuz..
Eğer oyunda (mod kaynaklı) bir çökme yaşamazsanız muhtemelen oyuna girdiğiniz gibi performans farkını hemen anlamış olmalısınız.
Ayrıca Oyun ayarlarında grafik ayarlarına bakarsanız, oyunun ekran kartı vram miktarını yazdığınız rakam kadar görmesi, çözünürlüğün de yine yazdığınız değerlerde olması gerekiyor.
İlgili mod düzenlemesinin oyunda yarattığı fps farkını görmek için aşağıdaki videonun test aşamalarını izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=aUIhtXzdeZY&t=170s
Steam Launcher’da GTA 4 için kullanabileceğiniz başlatma seçenekleri komutlarını da hemen aşağıda bulabilirsiniz.
Araçlar:
-benchmark: Karşılaştırma aracını çalıştırır ve oyundan hemen çıkar.
-help: Tüm komut satırı seçeneklerinin listesini görüntüleGrafikler:
-renderquality: Oyunun render kalitesini ayarlayın. (0-4)
-shadowdensity: Oyunun gölge yoğunluğunu ayarlayın. (0-16)
-texturequality: Oyunun doku kalitesini ayarlayın. (0-2)
-viewdistance: Oyunun görüş mesafesini ayarlayın (0-99)
-detailquality: Oyunun detay kalitesini ayarlayın. (0-99)
-novblank: vblank için beklemeyi devre dışı bırak (Vsync yok)
-norestrictions: Grafik ayarlarını sınırlama
-width: Ana oluşturma penceresinin genişliğini ayarlayın (varsayılan 800’dür)
-height: Ana oluşturma penceresinin yüksekliğini ayarlayın (varsayılan 600’dür)
-safemode: Grafikleri mümkün olan en düşük ayarda çalıştırın
-frameLimit: Çerçeveyi yenileme hızı aralığıyla sınırlayın
(örn. Yenileme hızı 60HZ ise –frameLimit 1 = 60HZ’ye kilitlenir)
-refreshrate: Ana oluşturma penceresinin yenileme hızını ayarlayın
(Monitör desteklemelidir örn. –refreshrate 60)
-fullscreen: Tam ekran modunu zorla
-windowed: Pencereli modu zorla
-availablevidmem: Fiziksel Video Belleği miktarını ayarlayın (ör. –availablevidmem 0.9)
-percentvidmem: GTA’ya sunulacak video belleği yüzdesi
-lazydelete: VRAM’de bir şeyler tutuyor gibi görünüyorSes:
-fulspecaudio: Üst düzey CPU ses ayak izini zorlayın
-minspecaudio: Düşük seviye CPU ses ayak izini zorlaSistem:
-noprecache: Kaynakların ön önbelleğini devre dışı bırakın
-restrictname: Bellek kısıtlamalarını devre dışı bırakın
Yorum Yaz