Google’dan, Mülteci ve Göçmenler İçin Bağış Kampanyası

Google'dan, Mülteci ve Göçmenler İçin Bağış Kampanyası

Orta doğu’da yıllardır bitmeyen acı, son 10 senede daha da katlandı ve ülkelerin çıkar çatışmaları arasında milyonlarca masum insan hayatını kaybetti. Dünya ülkeleri bu karmaşayı tamamen çözmek, bu ülkelere huzur getirmek yerine daha da karmaşa ve acı getirmeyi yeğlerken, bazı kesimlerde inatla yardımlarına, acıları hafifletme çalışmalarına devam etti. Keşke masum insanlar, çocuklar, bu acıları çekip birde üstüne sadaka gibi yardımlara muhtaç kalmasaydılar, ülkelerinden, hayatlarından koparılmasaydılar ama öyle olmadı.

Güncelleme:  Google’un 2015 senesinde başlattığı yardım kampanyası amacına ulaştıktan sonra sonlandırıldı. Şuan için bir bağış kampanyaları bulunmuyor.

Sadece Orta doğu değil, Afrika’da ve daha birçok bölgede benzer sorunlar, acılar, savaşlar devam ediyor. Ve ne yazık ki durum hiçte iyiye gitmiyor.

Konuyu bağlarsak; Suriye karmaşasının üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen oradaki karışıklık ve iç savaş hali, huzurlu bir ortama çevirilemedi. Suriye’yi terk eden insan sayısı 10-20 milyon ile ifade ediliyor ve bu kadar çok insan gittikleri ülkelerde de ne yazık ki bakılamıyorlar. Çünkü bu kolay birşey değil.. Sonuç olarak güçlü ve birleştirici birilerinin birşeyler yapması şart.

İnternet devi Google’da bu acıklı durumun az da olsa düzelmesi, muhtaçların yardımlara daha kolay ulaşabilmesi için bir bağış kampanyası başlattı. 1’e 1 eşleşme ile ilk 5 milyon dolar bağışı, 2 ile çarpacak olan Google, bu hesapla en az 10 milyon dolar bağışı garantilemeyi planlıyor.

1’e 1 Eşleşme Nedir?

Google’un hesabı şu; Kampanyaya gelecek ilk 5 milyon dolar bağışa kadar her bağış miktarı kadar Google’da aynısını verecek. Yani siz 50 TL bağış yaptıysanız Google’da üstüne 50 TL koyacak, böylelikle toplam 100 TL’lik bağışa katkı yapmış olacaksınız.

Ne Kadar Bağış Yapılabiliyor? 

Türk Lirası bağış yapabildiğimiz kampanyada rakamlar şöyle; 5, 10, 50, 100 ve 500 TL. Yani bu rakamlardan birini seçip bağışımızı yapıyoruz. Ödemeler ise kredi kartıyla yapılıyor. Yani şimdilik Paypal ve kısa mesaj gibi ödeme seçenekleri yok.

Bağışlar Hangi Kurumlara Gidecek? 

Google’un bağışları 4 kuruma bölüştürülecek, bu kurumlar şunlar; Sınır tanımayan doktorlar, Çocukları kurtarın vakfı, Uluslararası kurtarma komitesi ve BM mülteciler yüksek komiserliği.

Bağışınız ilk olarak direk Network for Good‘a gidecek ve daha sonra, mültecilere ve göçmenlere yardım sağlayan dört sivil toplum kuruluşuna dağıtılacak. (Bu sivil toplum kuruluşları, sığınma, yiyecek ve suyun yanı sıra tıbbi bakımı kapsayan temel yardımların sağlanmasına yardımcı olmakta, ayrıca güvenlik ve insan hakları konularında ihtiyacı olanlarla ilgilenmekteler.) Network for Good ise kar amacı gütmeyen bir dijital bağış toplama girişimi olduğundan bağışların hepsi öncelikle burada toplanıp, sonra dört kuruma aktarılacak. Böylelikle “bağışları Google yemesin!” gibi düşüncelerin önüne geçilmiş olacak.

Google’u bu girişimi için tebrik etmemek elde değil. İnşallah bu kampanya ile büyük miktarlarda bağışlar, gerçekten ihtiyacı olanlara ulaştırılır. Hatta benzer kampanyalar ile dünyanın dört bir yanında yaşanan acıları bitirecek daha güçlü girişimlerinde önü açılır.

Bağış yapmak isteyenler Google’un kampanya sayfasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirler.

https://onetoday.google.com/page/refugeerelief?c=TR

Google’dan daha fazla bilgi; 

Google bunu neden yapıyor? Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da yaşanan türden krizlerle karşı karşıya kalındığında, hepimiz yardım etmek için bir şey yapmak isteriz. Ön saflarda harika işler yapan kuruluşları belirledik ve kullanıcılarımızın bağış yapmalarını ve bu kuruluşların çabalarına destek vermelerini kolaylaştırmak istedik.

– Bağışlarınız Network for Good tarafından yasal olarak denetleniyor,
– Bağış yaparken kişisel bilgileriniz kimseyle paylaşılmıyor,
– İstediğiniz kadar bağış yapabiliyorsunuz,
– Ve yerel düzenlemeler izin verdiği takdirde bağışlarınızı vergiden düşebiliyorsunuz.

Bağış kampanyasının ne zaman biteceği ise şimdilik bilinmiyor. (16 Eylül 2015)