Eskiden oyunların çoğu paralıydı, şimdiki gibi mobil platformlar ve free2play sistemi olmadığından ücretsiz oyun bulmak çok zordu. Hatta bir neslin en iyi dostu flash oyun siteleriydi. Macromedia Flash Pro. gibi yazılımlarla geliştirilen flash oyunlar 400-500 kb yada 3-5 mb boyutlu oluyordu ve web sitelerine yüklenerek online / offline her şekilde oynanabiliyordu. Tabi bu oyunları flash player kurulu bir tarayıcıda açmanız gerekiyordu..
Aradan yıllar geçti, flash player tarih oldu ve mobil cihazların hayatımıza kafalama dalması sonucu oyun dünyası beklenmedik şekilde canlandı. Bundan 10 sene önce Fortnite, CS GO, Black Squad, Modern Combat vb. kaliteli oyunların ücretsiz olacağını söyleseler herhalde dalga geçerdik. Ama durum öyle. Şuan internet üzerinde binlerce, on binlerce bedava oyun var.
Tabi bu kadar oyun içinde büyüyen nesil bir süre her oyunu beğenmiyor ve kendi oyununu geliştirmeye hevesleniyor haklı olarak.. Peki 2019 yılı itibari ile oyun geliştirmek ücretsiz oyun bulmak kadar kolaylaştı mı?
Henüz değil. Fakat yavaş yavaş o noktaya geliyoruz. Yani bir 10 yıl sonra kendi oyununu yapmayanı dövecekler diye düşünüyorum.
Hayalinizdeki oyunu geliştirmek için şuan önünüzde iki seçenek var;
1- Profesyonel oyun geliştirme araçlarını kullanacaksınız; Unreal Engine, Unity, Game Maker, AppGameKit, CryEngine, RpgMaker.. Fakat bunlar için önce bu oyun motorlarının kullanımını öğreneceksiniz.
2- Hayalinizdekine benzer bir oyunu geliştirmenize imkan tanıyan uygulamalardan yararlanacaksınız!
İkinci seçenek bir çoğunuzu tatmin etmeyebilir çünkü geliştireceğiniz oyunlarda sınırsız özgürlüğünüz yok ve oyununuzu bağımsız olarak yayınlayıp para kazanayım gibi bir durumda yok. Onlar bir oyun geliştiriyor ve size de o oyun altından yeni seviyeler oluşturma imkanı sunuyorlar.
Birkaç örnek verecek olursak;
- Super Granny (PC)
- Lode Runner 1 (Mobil)
- Lode Runner Legacy (PC)
- Deus Ex Go (Mobil)
- Portal 2 (PC)
- Construction City (Mobil)
- Croc’s World Construction Kit (Mobil)
- Minecraft (PC – Mobil)
İlk akla gelen örnekler.. Bu oyunların dahili editörleri sayesinde mevcut oyuna ek kendi seviyenizi oluşturabiliyorsunuz ve oluşturduğunuz seviyeyi arkadaşlarınız, tanımadığınız diğer oyuncular oynayabiliyorlar.
Fakat yukarıda da söylediğim gibi tam bir özgürlük yok. Yani her şeyi oyunun sınırları içinde kalarak yapacaksınız..
Bu size ters geliyorsa, biraz daha özgür seçeneği, Epig Game Maker uygulamasını deneyebilirsiniz.
Uygulama tamamen ücretsiz ve sınırlamalar olsa da yukarıdakiler kadar dar sınırları yok. Yani oyun karakterinde, itemlerde, arkaplanda ve birçok şeyde çok farklı seviyeler yaratabiliyorsunuz. Güncellemeler ile yeni seçenekler ekleniyor ve eğer çok emek harcarsanız uzun soluklu harika bir 2d platform oyunu geliştirebiliyorsunuz.
>> Google Play’de Epic Game Maker
>> Apple Store’da Epic Game Maker
Uygulama hakkında daha fazla fikir sahibi olmak istiyorsanız hemen aşağıdaki videoya da göz atabilirsiniz. Gerçekten emek verilmiş ve platform tarzı oyunları sevenlere yetecek bir uygulama. Belki bir sonraki aşamada Unity ile kendi bağımsız oyununuzu da yaparsınız?
İyi eğlenceler!
Ayrıca Mega Maker ve Super Mega Runners uygulamalarıyla da benzer şekilde hayalinizdeki 2d platform oyunlarını geliştirebilirsiniz.
Yorum Yaz