Free Play’den sonraki, belkide ondan önceki en popüler oyun türüdür, açık dünya yada serbest dünya oyunları. Oyunda büyük bir sanal dünya var ve senaryoya bağımlı kalmadan istediğiniz gibi davranabilirsiniz. Bu tarzın öncüsüde Grand Theft Auto serisidir. Arabaları, bisiklet ve motorları, tekneleri kontrol edebilir, binalara girip çıkabilir, birçok obje ve oyun içi canlıyı kontrol edebilirsiniz. Bu nedenle açık dünya oyunlarından çabucak sıkılmaz, uzun süre aynı zevkle oynarsınız. Peki bu kategorinin en bilinenleri, en iyileri ve ödediğiniz parayı hak edenleri hangileridir?
>> Steam Oyun İndirimlerini Takip Edebileceğiniz Siteler
>> Vahşi Batı Temalı Hayatta Kalma Oyunu “Outlaws”
>> Korkusuz ve Stressiz Oynanabilecek Hayatta Kalma Oyunları!
>> Türk Yapımı Açık Dünya Oyunu “Welcome To Princeland”
Sıralamaya geçmeden önce belirteyim; Ben sadece sizlere tavsiye liste sunuyorum. Yani son sıraya eklenen oyunlara bakarak “bunlar ilk sıradakinden daha iyi” demeyin.
Ayrıca aşağıdaki oyunların hepsi açık dünya fakat bazısında GTA’daki rahatlığı aramayın. Yani araçtan inip diğerine binme, sağa solu kırıp dökme vb. durumlar olmayabiliyor.
1. Numara: GTA Serisi.
İlki 1997 yılında piyasa sürülmüştü ve son seriler kadar iyi grafiklere sahip ve eğlenceli değildi. Ancak 2002 yılında çıkan Vice City serisi ile birlikte Gta, açık dünyanın bir numarası oldu. Serinin en iyisi ise hala severek oynadığım için (bence) GTA Vice City.
Gta serilerini, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları, Apple ios ve Android yüklü akıllı telefon ile tabletlere yükleyip oynayabiliyoruz. Bilgisayar sürümleri için uygun fiyat arıyorsanız Steam ve Bundle sitelerini takibe almanızı öneririm. Gta 5 hariç diğer oyunları 10-20 dolar aralığından Steam’de bulabilirsiniz. Cazip indirimlerde ise Gta 5 hariç diğer tüm Gta serisini 10 dolara alma imkanı var.
2. Numara: Saints Row serisi.
Gta fanları tarafından pek sevilmese de seriyi oynamış biri olarak söyleyebilirim, Saints Row’da gayet iyi bir açık dünya oyunu. İki numara olmasının sebebi ise Gta ile benzer bir dünyaya sahip olması. Araçları alabiliyor, binalara girip çıkabiliyor, kocaman haritada aklınıza gelen çoğu şeyi senaryoya bağlı kalmadan yapabiliyorsunuz. Grafik kalitesi, araç çeşitliliği ve aksiyonu son derece sağlam. Serinin en iyisi ise Saints Row 4. Dünyayı uzaylılar işgal ediyor ve uzaylılarla eğlenceli, heyecan dolu bir mücadeleye başlıyorsunuz. Oyunun bence tek kötü yanı genellikle gece ortamında geçiyor olması. Ayrıca sinema filme dönüştürülse konusu ile gayet iyi hasılat yapabilecek bir oyun.
Saints Row serisinin ne yazık ki Gta gibi mobil sürümleri bulunmuyor. Bilgisayar sürümleri için aynı şekilde Steam ve Bundle sitelerini takip etmelisiniz. Serinin şuanki Steam fiyatı 15-20 dolar, indirimlerle fiyat 3-4 dolara kadar inebiliyor.
Alternatif olarak İnfamous Second oyununa bakabilirsiniz. (Sadece PS4 için geliştirilmiş.)
3. Numara: Watch Dogs.
Bazı kesimler tarafından aşırı eleştirilse de benim oynarken keyif aldığım bir oyun Watch Dogs. Yazımı yayınladığım senelerde oynama şansı bulamamıştım ama sonradan bu şansı elde ettim. Ön yargılı biri değilseniz kesinlikle denemelisiniz. Bir hacker olarak, elimizdeki üstün yeteneklere sahip telefon üzerinden, tüm açık dünyayı kontrol edebiliyoruz, senaryodan bağımsız istediğimiz gibi gezinebiliyoruz.
Watch Dogs 2 ile daha güzel bir deneyim yaşayacağımızı bu arada ilk oyunun fiyatında da sağlam bir indirim geleceğini düşünüyorum. Watch Dogs 1’in şuan ki satış fiyatı 109 tl, Kasım 2016 tarihinde satışa sunulacak olan Watch Dogs 2 ise 180 tl civarı bir fiyatla satışta olacak.
4. Numara: Assasian Creeds Serisi.
Seneler evvel sırf bu tarzı sevmediğim için uzak kaldığım fakat sonrasında gecikmeli de olsa tanışarak neredeyse GTA serisi kadar hayranı olduğum bir seri. Tamam araba, motor süremiyorsunuz fakat kocaman bir korsan gemisi sürebiliyorsunuz. Kocaman bir haritada istediğiniz her yeri gezebiliyorsunuz. Kılıç kullanmayı sevmiyorsanız, oyunun ilerleyen bölümlerinde silahınızda oluyor ve biraz daha rahat ediyorsunuz. Çünkü kılıç varken birden fazla düşmanla mücadele etmek epey zorluyor.
Oyun serisinde hem ana görevler var, hem yan görevler var. Ana görevleri sevmiyorsanız yan görevleri yaparak saatlerinizi harcayabiliyorsunuz ki genelde yan görevler eğlenceli ve kolay oluyor.
Yakın tarihte çıkan oyunların grafikleri neredeyse harika. Eski seriler biraz daha basit ama yinede güzel. Favorim Assassin’s Creed IV: Black Flag. İl fırsatta ise Assassin’s Creed: Unity oynayacağım.
5. Numara: Mafia Serisi.
İlk oyun grafik kalitesi olarak ve araç sürüşleri açısından çok iyi olmasada çıkış tarihine göre idare eder bir oyun. Daha sonra piyasaya çıkan Mafia 2 ise gerçekten iyi bir nostaljik açık dünya oyunu oldu. Gta serisi, Saints Row serisini bitirdiyseniz ve Watch Dogs almaya paranız yoksa Mafia 2 oyununu kesinlikle oynamalısınız.
Tahmin edeceğiniz gibi Mafia serisininde mobil sürümleri bulunmuyor ve Mafia 2, 2010 yılında çıkmış olmasına rağmen 30 dolar fiyat etiketi ile Steam’de satılıyor. Uygun indirimler ile oyunu 5-6 dolara alabilirsiniz fakat bunun için uzun süre beklemeniz gerekebilir.
Ayrıca harika grafikler ve senaryo ile Mafia 3 oyunu, Ekim 2016 tarihinde satışa sunulacak. Ancak satış fiyatı henüz belli değil.
Alternatif olarak The Godfather 2 ve La Noire oyunlarına da göz atabilirsiniz. Aralarında seçim yapamıyorum tercih sizin.
6. Numara: State of Decay.
Açık dünya zombi oyunu. Oyunda zombilerle dolu bir kasabada yaşıyoruz ve belli görevleride kafamıza estikçe yaparak oyunu devam ettiriyoruz. Yani görevleri yapmak zorunda değiliz fakat oyunun gidişatı için arada görevleri yapmakda fayda var.
Benim için State of Decay, araba alıp zombileri ezdiğim bir Gta. Evlere girip dolaplardan yiyecek, silah, sağlık teçhizatı gibi şeyler buluyor ve kendi evimiz, ekibimiz için bunları depoluyoruz.
Oyunun benim açımdan kötü yanları şunlar;
– Zombiler çabucak ölmüyorlar hele ki Big Un zombiler.. Dead Rising’deki kadar çok zombi yok fakat bir vuruşta öldüremediğiniz için 3-5 zombiye bile tek başınıza daldığınızda bu sonunuz olabilir. Ölen karakterin yerine başka bir karakteri yönetiyorsunuz ve ölen karakterler oyundaki ekibinizin moralini kötü etkiliyor.
– Bir süre sonra sağlam araba bulmakta zorlanabilir ve Breakdown, Lifeline indirilebilir içeriklerini satın almazsanız mevcut harita küçük ve sıradan gelmeye başlayabilir.
Ama herşeye rağmen State of Decay, müzikler, grafik kalitesi, araç kontrolleri ve genel oynanabilirlik açısından çok iyi bir açık dünya oyunu.
Alternatif olarak Miscreated, Dead Rising, Alan Wake ve Dead Island Serilerine bakabilirsiniz.
7. Numara: Far Cry Serisi.
Dünya genelinde en çok satan açık dünya oyunlarından birisi Far Cry. Son oyun Far Cry Primal (eski çağda geçiyor) ile başarıları zirve yaptı. Avcılık, dağ tepe dolanmak ilginizi çekiyorsa, arabalarla çok işiniz yoksa kesinlikle sevebileceğiniz bir seri. Ben aşırı araba düşkünü olduğumdan ve bu seride sadece dağ tepe dolanmalık eski püskü araçlar olduğundan Far Cry serisini çok fazla sevmiyorum. Far Cry 1 ve 2’nin Steam fiyatı 20 tl, Far Cry 3’ün satış fiyatı 45 tl, Far Cry 4; 90 tl ve Far Cyr Primal; 150 tl. Tabi aradaki fiyat farkı Far Cry 3’ün ilk seriye göre daha iyi olmasından kaynaklanıyor. Ve Far Cry serisi içinde Bundle sitelerinde belli zamanlarda güzel indirimler yakalanabiliyor.
8. Numara: FallOut Serisi.
Oynama fırsatı bulamadığım ama ilgimi çeken bir seri. En çok ilgimi çeken ise son oyun FallOut 4. Atmosferi harika birde keşke araba sürülseymiş harika olabilirmiş. (Fallout 4 için araç modu var ancak araçlar çok ruhsuz. Yani “açık dünyada keyifle araba süreyim” derdinde olanlar yanaşmasın.)
9. Numara: The Witcher 3.
Açık dünya diyince ilk aklınıza dağ tepe koşturup, hoplayıp zıplayıp, onu bunu kılıçtan geçirmek, tekmelemek, yumruklamak geliyorsa The Witcher 3: Wild Hunt tam size göre bir oyun.Açık dünyada illaki araba, modern yaşam, şehirler, insanlar aradığım için ilgi alanım olmayan bir oyundur kendileri. Ama dediğim gibi zevk meselesi.
Serinin Steam fiyatı: The Witcher 1; 20 tl, The Witcher 2; 30 tl, The Witcher 3 ise 75 tl.
10. Numara: Sleeping Dogs.
2012 yılında ve sadece tek seri olarak piyasaya sunulan bir oyun Sleeping Dogs. Olaylar Çin’de geçiyor ve ne yazık ki sağdan direksiyonlu, kontrolü zor araçları yüzünden geri planda kalmış, beklenen ilgiyi görememiş bir oyun. Altı numara olmasının sebebi, Gta ve Saints Row’a çok benzemesine rağmen kısa bir sürede sıkılmış olmam. Keşke araç kontrolleri gerçekten iyi olsaydı da doya doya oynasaydım. Ayrıca sürekli koştur birilerini döv, birilerini kılıçtan geçir, zıpla zıpla zıpla tarzı oyunları sevemiyorum.
Sleeping Dogs’unda ne yazık ki mobil sürümü yok. Bilgisayar sürümü için Steam’de ve Bundle sitelerinde çok iyi indirimlere denk gelebilirsiniz. Mevcut satış fiyatı 20 dolar. İndirimlerle fiyat 4-5 dolara kadar inebiliyor.
11. Numara: Just Cause serisi.
Çok iyi bir açık dünya oyunu. Büyük bir harita ve karakterimizde bolca yetenek var. Fakat onu Sleeping Dogs gerisine atan bir sorun var, araç kontrolleri iyi olmasına rağmen Just Cause’dan daha çabuk sıkılmış ve oynamayı bırakmış olmam. Bunun sebebi Sleeping Dogs’un koca bir şehirde, Just Cause’un ise bir adada geçiyor olması ve binaların, araçların hep aynı tip olması olabilir.
Yazımı yayınladıktan sonra Just Cause 3 ve Just Cause 4 satışa sunuldu. Daha güzel grafiklere sahip daha yeni oyunlar.
Esktra: GameLoft Gangstar Serisi.
Gta’nın taklidi diyebileceğimiz Gameloft yapımı Gangstar serisi. Serideki oyunlar gayet eğlenceli fakat bu seriyi 8 numaraya getiren şey tüm serinin sadece mobil cihazlar için geliştirilmiş olması. Yani serideki oyunları oynamak istiyorsanız Apple ios yada Android os yüklü bir akıllı telefon yada tablet bilgisayarınız olmalı. Serideki Urban Crime oyunu ücretsiz fakat diğer oyunlar para ile satılıyor ve serinin sadece iki oyunu Android platformunda yer alıyor.
Android için: Gangstar Vegas, Gangstar Rio: City of Saints.
Apple için: Urban Crime, Gangstar Vegas, Gangstar Rio: City of Saints, Gangstar: West Coast Hustle.
Apple bağlantılarını verdiğim oyunların iphone, ipad ve mac sürümlerini İtunes üzerinden aratırsanız daha iyi olur.
Ekstra: APB Reloaded.
Gta serisinin sadece internet üzerinden oynanan ve ücretsiz taklidi diyebileceğimiz APB Reloaded, çok fazla insan tarafından bilinmez fakat oynadığınızda bağımlılık yapabilir. Keşke offline sürümüde olsa dediğim bu oyunu merak edip oynamak isterseniz aşağıdaki sayfayı ziyaret edip oyunun online için gerekli dosyalarını bilgisayarınıza indirip kurmalısınız. (Oyunun dosya boyutu 5 gb. İndirme yazılımını indirip çalıştırdıktan sonra arkaplanda oyunu indirmeye başlıyor bu nedenle kotalı internet kullanıcılarının dikkatli olmasını öneririm.)
https://www.gamersfirst.com/apb/
Ekstra: Driver San Francisco.
Amaç araba sürmek, istediğimiz yere gitmek ise Driver San Francisco’yu da açık dünya oyunu gibi önerebilirim. 2011 yılında satışa çıkan bu oyunu, açık dünya kategorisi dışına çıkaran şeyler şunlardı; araçtan inemiyor olmamız, binalara giremiyor olmamız ve silah kullanamıyor olmamız. Keşke güzelim grafikler, güzelim harita bu şekilde değerlendirilmiş olsaydı da Gta benzeri bu yapımı halen daha büyük bir keyifle oynuyor olabilseydik.
Oyunun mobil sürümü bulunuyor fakat beklentilerin çok altında, laf olsun diye yapılmış bir mobil sürüm. Oyunun Steam satış fiyatı ise 20 dolar.
Ekstra: Test Drive Unlimited 1 – 2.
TDU 1’in grafikleri çok iyi olmasada TDU 2 benim favorimdir. İsterseniz boş boş gezinin, isterseniz yan görevleri yapın yada yarışlara katılın.
Ve Diğerleri..
Yukarıda sadece birkaç öne çıkan oyun sıraladım fakat onlar benim büyük kısmını oynayıp, sevdiğim ve tavsiye ettiğim açık dünya oyunlarıydı. Birde oynamadığım, sadece incelemelerimden yola çıkarak yorum yapabileceğim açık dünya oyunları var ki onlara da aşağıda kısa kısa bir şeyler yazacağım. İsterseniz yukarıdaki oyunlardan sonra bunlara geçebilirsiniz.
1. Skyrim Serisi: Hiç alakam olmayan bir seri. Elinizde kılıç, balta vs. önünüze geleni dövmek, kılıçtan geçirmek seviyorsanız kesinlikle seversiniz.
2. Infamous Serisi: Saints Row’a benziyor, fakat araçları süremiyorsunuz.
3. Total Overdose: Grafik kalitesinden kaybediyor. Yoksa güzel bir oyun. Satış fiyatı 6 dolar.
4. Red Dead Redemption: Eski zamanda geçiyor, benim sevdiğim tarzda veya dünya genelinde çok satmış bir oyun değil.
5. Scarface: The World is Yours: Grafiklerden ötürü kaybediyor. Gta 3 oynamayı hala seviyorsanız bunuda sevebilirsiniz.
6. Crackdown Serisi: Saints Row’a çok benziyor. Sadece Xbox için geliştirilmiş.
7. True Crime Serisi: Grafiklerden ötürü kaybeden, eski tarihli bir oyun serisi. İlk oyun 2003 yılında, üçüncüsü 2010 yılında satışa sunulmuş. Fakat 2010 yılındaki sürüm bile grafik olarak bence vasat.
8. Postal Serisi: Aslında açık dünya değil TPS türünde bir oyun serisi, fakat oynanış bakımından açık dünyadan sayabiliriz. Beni hiç sarmayan bir oyun serisi ama zevk meselesi.
9. Burnout Paradise: Bu yarış oyunu içinde açık dünya oyunu diyenler var fakat oynamadığım için bilgim yok.
10. The Simpsons: Hit and Run: Çizgi film serisi Simpson’ların açık dünya oyunu. Oynamadığım için bilgi veremiyorum fakat videolarından bakıldığında gayet sevimli görünüyor.
11. Ride to Hell Retribution: Geçen sene çıkan bir oyun. %100 açık dünya olduğunu sanmıyorum fakat grafikleri ile, oynanışı ile bir şans verilebilir.
12. Farming Simulator 15: Açık dünya çiftlik simülatörü.
13. Uncharted 4: A Thief’s End: PS4 oyunu ve bilgisayarlara kurulabildiğini sanmıyorum.
..Borderlands, Shenmue 2, Yakuza, Minecraft, Metal Gear Solid V, The Forest, The Heat, Rust…
Daha birçok açık dünya oyunu var fakat bunlar ön plana çıkanlar. Daha fazla açık dünya oyunu için tavsiyeleriniz varsa konu altından yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Elestırılerım su sekılde; bır kere oynamadıgınız oyunları (watch dogs, Farcry) lısteye eklemenız mantıksız olmus, sayet bu sizin kisisel lıstenız ıse video izlemekle yorum okumakla boyle bır lıste olusturmak sacma olur, Far Cry bir acık dunya oyunu degıldı, Far Cry 2 ise bana gore kotunun iyisi bir oyundu, dıger elestırım ıse bır oyunu sırf fıyatı pahalı dıye 3. sıraya atmak nasıl bır psıkolojıdır anlamadım, baslık en ıyı acık dunya oyunları seklınde, yanı burada oyun kalıtesı tartısılıyor bu baslıktan yola cıkarsak, fiyatı pahalı alamadım oynayamadım dıye bır nevı ıntıkam almıssınız kendı capınızda, bunlar dısında genel olarak faydalı bır yazı olmus.
Arkadaş , açık dünya denince akla The Elder Scrolls V Skyrim gelir.Bana göre , açık dünya oyunu adını kesinlikle hak ediyor.Oyunda kendi yarattığın karakterle bir sınırı olmayan bir dünya içindesin.
Elder Scrolls Serisi, Fallout serisi bu türün en iyi oyunlarıdır
Skyrim nerede
lan mq minecraft nerde