Bu konuyu açmamın nedeni şuanda elimde iyi bir kaynak olması. Bu sayede benim çektiğim “araştırma stresini” ve çabasını sarf etmeyeceksiniz, Kameranızın Dvd’leri konusunda da deneyim sahibi olacaksınız.. Dvd’ye kayıt yapan kamera sahipleri genelde ilk kullanımda nasıl bir DVD alması gerektiğini bilemez, ya gider 8 cm yerine 12 cm DVD alır yada kamerayı aldığına pişman olmaya başlar..
Dikkat! Yazı 23 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanmış ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini kaybetmiş olabilir.
Önce kameranızın kullanma kılavuzunda desteklediği DVD formatına bakın, genelde mini DVD’ye kayıt yaparlar. Mini Dvd’lerin boyutları ise 8 cm’dir ve normal büyük ebat Dvd’lerden daha ufaktırlar. Kapasiteleride aynı ölçüde ufaktır.. Bilgisayarlarda ve Dvd film izlemek için kullandığımız Dvd’ler 12 cm’liktir ve 4.5 ile 8.5 gb arası boyutları vardır. Mini Dvd’ler ise 8 cm olduklarından 1.4 veya 2.8 gb olarak satılırlar..
Kameranız DVD + yada DVD – mi destekliyor? Bunuda kılavuzda inceleyip bulursanız dvd’nizin desteklemediği boş Dvd’leri almamış olursunuz. Mesela kılavuzda DVD – yazıyorsa alacağınız DVD’nin adının DVD – R, DVD – R DL veya DVD – RW olması gerekir.. Bu sayede Dvd, kameranız ile uyumlu olarak çalışır.. (Tabi bu arada hem DVD – hemde DVD + ile uyumlu kameralarda olabilir)
DVD alırken önümüzde 3 seçenek var;
- DVD – R bir yazımlık Dvd’lerdir. 1.4 gb boyutları vardır. Double DVD – R‘lar ise yine 1 yazımlıktır fakat 2.8 gb boyutludurlar..
- DVD – R DL bu Dvd’ler büyük boyutludurlar. Bu nedenle daha kaliteli ve yüksek boyutlu video yazabilirsiniz. Ancak bu Dvd’lerde 1 yazımlıktır, daha sonra Dvd’deki kaydı DVD player veya kameranız sayesinde bolca izleyebilirsiniz..
- DVD-RW ise tekrar tekrar, hatta Verbatim’in iddiası ile 1000 defa silip tekrar yazılabilir. Boyutları double ve single olmasına göre değişir. Double DVD-RW’ye (2.8 gb) 60 dakika görüntü kayıt edilirken, normal bir DVD-RW’ye (1.4 gb) 30 dakika veri yazabilirsiniz.. Verbatimin yeni nesil dediği Dvd’lerine de 55 dakikaya kadar veri sığdırılıyormuş ve bunun için Dvd’yi çıkartıp arka yüzü çevirmeniz gerekmiyormuş..
Üstteki Dvd çeşitlerinden hangisini alacağınız size kalmış. Dvd’ler kutuda tekli, 5li, 10lu, 30 ve 50 gibi adetlerle satılıyorlar. Bazı Dvd paketleri, dvd’ler için kullanışlı çantalar hediye ediyor ve bu nedenle de diğer dvd paketleri ile aralarında fiyat farkı olabiliyor…
DVD alırken kalitesine de dikkat etmenizi öneririm. Bazı Dvd’ler daha güvenli, ısıya, tozlanma ve çizilmeye karşı daha dayanıklıdırlar, buda Dvd’ye yazılan verinin daha uzun ömürlü olması anlamına gelir..
Boş Dvd’lerinizin adı mini Dvd’dir ve bir teknoloji mağazasına gittiğinizde “kameram için mini Dvd alıcam, ancak DVD- yada DVD+ R, RW, R DL olsun” gibi ihtiyaçlarınızı da belirtmeniz, sizin doğru ürünü almanıza yardımcı olacaktır..
Türkiye’nin heryerinde boş mini Dvd’leri bulabilirsiniz, ancak ben bulamadım yada internetten satın almak istiyorum diyenler ise Google’da mini dvd araması yaparak birçok online alışveriş sitesine ulaşabilirler.
merhaba ben birşey sormak istiyorum işyerinden yasaklı sitelere nasıl girebilirim proxy ve dns ile olmuyor ultrasurf ise yasaklı kurmak sorun oluyor başka ne ile girebilirim teşekkürler
Youtube sitesine girmek istiyorsanız hosts dosyasında düzenleme yapabilirsiniz ancak iş yerinde yasak olduğuna göre sistem dosyalarında da değişim yapamıyor olabilirsiniz. Bunun dışında dns ve proxy işe yaramıyorsa ücretsiz vpn’leri araştırabilirsiniz :)