Dünyanın en eski oyununu daha önce duymuş muydunuz? Bende ilk defa öğrendim ve sizlerle paylaşmasam olmazdı…”Go” tahta üzerinde oynanan iki kişilik bir strateji oyunu Japonca Adı: igo, Çince Adı: wéiqí, Korece Adı: Baduk.. Go bugün dünya üzerinde oynanan en eski oyun. Çin efsaneleri kökenini kral Yao’ya dayandırmaktadır.
Bu efsanelere göre Yao, oğluna astronomiyi öğretmeye çalışmaktadır. Ancak bir türlü oğlu yıldız sistemlerini anlayamamıştır. Bunun için bir tahta üzerine taşları dizerek açıklamaya çalışır ve go oyunu Çin’de bu şekilde wéiqí ismiyle (okunuşu -> veyçi) doğar. Go’nun kökenine ait kesin bulgular ise bundan 2500 yıl öncesine, Çinli kralların birbirleri ile savaştıkları yıla dayanır.
Han Hanedanlığı zamanında go gözle görülür bir şekilde halk arasında yayılmaya başlamıştı. Ayrıca elit kesim tarafından da kabul gören bir hobiydi. Bu devirde go ile alakalı düşülen ilk kayıt M.S 127 yılını göstermektedir.
Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır. Oyuna siyah başlar. Sırası gelen oyuncunun kendi taşını oyun tahtasındaki mümkün olan bir yere yerleştirmesiyle oyun devam eder. Tahtaya konulan taşlar esir alınmadığı müddetçe oyun sonuna kadar hareket etmezler. Tüm taşlar aynı değere sahiptir ancak birbirleri arasındaki stratejik konum oyunun yapısını belirler. Oyun sonunda en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur.
Oyunun temel amacı şöyle bir benzetmeyle açıklanabilir: İki general bir bölgeyi kontrol altına almak istemektedir. Bunun için ilk önce gözetleme kuleleri dikerler ve sonra da kendileri için güvenli bir pozisyon kurmaya çalışırlar. Oyunun amacı rakibi tamamen ortadan kaldırmaktan veya taşlarını esir almaktan çok onun karşısında avantajlı bir konuma geçmek, kendi taşlarınızla mümkün olabildiğince çok alanı kontrol altında tutmaktır.
Go, kuralları çok basit olmakla birlikte oldukça karmaşık bir oyundur. Go oyununda satrançtaki gibi taşların hareket kabiliyetleri sınırlı olmadığından bir taşı oynayabileceğiniz çok fazla yer vardır. Satranç oyununda ilk yarım hamle için 20 olasılık , ikinci yarım hamle için 20, tam hamle (bir beyaz bir siyah) için 400 olasılık vardır. Go oyununda ise ilk taş (siyah) için 361 olasılık , ikinci taş (beyaz) için 360 olasılık, toplam 129.960 olasılık vardır. Hamle çeşitliliği o kadar çoktur ki bir go oyuncunun ustalaşma evresi ömrünün sonuna kadar sürebilir.
Go’da hesaplı hareket etmek (strateji) önemli olsa da, oyunun tek önemli noktası değildir. Go, insanı düşündüren yönüyle meditasyona ilham verebilir, hatta insanın iç dünyasına bir ayna tutarcasına kendi kişiliğini ve dahası karşısındaki rakibin kişiliğini daha yakından tanımasına yol açar. Go birçok atasözünün çıkış noktası olmuştur, çünkü go hayatın gerçeklerini minyatür halde yansıtmaktadır.
II. Dünya Savaşı’nda ABD’nin savaşa giriş sebebi olan Pearl Harbor Saldırısı’nın, şaşırtıcı etkisi ve tahribatının arkasındaki soğuk mantığın temelinde basit bir go manevrası (yalnız olan taşa saldır) olduğu bilinen bir gerçektir.
Dünyanın en eski oyunu olan “GO” Türkiye’de ilk kez 1988 yılında ODTÜ öğrencileri tarafından oynanmış ve hatta bu öğrenciler Türkiye GO Oyuncuları Derneğini kurmuşlar…Tabi derneğin kuruluşu 1996 yıllarına denk geliyor ve bu arada Avrupa Go Federasyonuna da üye olmuşuz….Oyun Türkiye’de o kadar az bir kitle tarafından oynanıyor ki hiçbirimiz bu oyunu tanımıyorduk belki sizlerde benim bu yazımla bu oyunu ilk defa duyuyorsunuz….
Her yıl Türkiye’de; İstanbul, İzmir, Eskişehir ve Bursa’da Go turnuvaları düzenlendiği de söyleniyor..
Eğer “GO” oyunuyla ilgili bilgiler size az geldiyse aşağıda kaynak linkleri vereceğim, oradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Go oyunu ile ilgili kaynaklar:
Ayrıca Android sistemli akıllı telefon veya tablet bilgisayarınız varsa bu sayfadaki Go oyununu da deneyebilirsiniz. Belki seversiniz.
Go Oynanışı Hakkında Bir Video.
teeşkkürler go oyunu bilgisini paylaştığınız için.kaynak sağladığınız için