Web sitesi olan arkadaşlar, bir web sitesinin Google’a eklenmesi ve site haritalarının gönderilmesinin ne kadar önemli ve faydalı olduğunu bilirler. Google’a web sitemizi eklemenin yolu ise Google için Site Yöneticisi Araçlarından geçer. Tabi sitemizi Yandex dizinine eklemek için Yandex aracı, Bing için Bing aracı kullanıyor olmamızda diğer mevzular.
DİKKAT! Yazı, 11 Temmuz 2010 tarihinde yayınlanmıştır ve erişim sağladığınız tarihte güncelliğini yitirmiş olabilir.
Google’a sitemizi eklerken ilk adım site doğrulamadır. Sitenin bize ait olduğunu bu aşamada kanıtlarız ve önümüzde beş seçenek vardır;
1.) Ftp alanına boş html dosyası upload etmek,
2.) Html meta etiketi eklemek,
3.) Alan adı sağlayıcıya Txt kaydı girmek,
4.) Google Analytics ile doğrulamak,
5.) Google etiket yöneticisini kullanmak,
İlk yöntemi seçerseniz, Google size indirip, ftp alanınıza atmanız için bir dosya verir ve bu dosyayı ftp alanında ana dizine attıktan sonra siteyi doğrulamış olursunuz.
İkinci yöntemi seçerseniz, Google sitenize eklemeniz için bir meta kodu verir ve o kodu alıp sitenizin şablonlarına, php, asp dosyasına veya bileşenine ekler sitenizi doğrulamış olursunuz.
Dördüncü yöntemi seçerseniz, Google analytics’de oturum açarak site sahipliğinizi doğrularsınız.
Beşinci yöntemi seçerseniz, Google’un size verdiği snippet kodunu sayfa kodlamanıza ekledikten sonra siteyi doğrulamış olursunuz. Ancak bu yöntem yeni olduğundan tam olarak sistemini çözemediğimi söylemeliyim. Sanırım önce bir etiket yöneticisi hesabı açmanız gerekiyor ve sonrasında siteye özel snippet kodunu alıp kullanacaksınız.
https://support.google.com/tagmanager/answer/6103696?rd=1
Peki yukarıda atladığım üçüncü yöntemi seçerseniz?
Önce Alan adı sağlayıcı seçeneğini ve domain sağlayıcıyı seçip, ardından txt kaydını alıyor, sonra bu kodu alıp..
Doğru domain yönetim paneline gidiyorsunuz.. Domain yönetim panelinde Gelişmiş DNS Yönetimine giriyor, burada yeni ns ekleme seçeneklerinden TXT(SPF) (veya Cname) seçerek, Google’un verdiği txt (cname) kaydını buraya ekliyorsunuz.
Domain sağlayıcınızın dns yönetimi bölümü bendekinden farklı olabilir. Örneğin bir başka panele txt kaydı böyle ekleniyor.
Kayıt tipi; Txt, Host; @, Txt value; Google’un verdiği kod, ttl; 1 saat yani 1 hour..
https://support.google.com/a/answer/183895?hl=tr
Sorun veya sorularınız olursa yorum olarak yazabilirsiniz.
>> Web Tasarım ile Uğraşanlar için Faydalı Bağlantılar
çok faydalı bilgiler, paylaşım için çok teşekkürler.
bu işlemler doğru fakat bunun domain aldıgınız yer ile alakaı oldugunuı düşünmüyorum. bu işlemleri yapptıktan sonra örnegin ben cpanel den “Basit Bölge Düzenleyicisi” eklenmesi gerek. oysa siz isim tescil panelinden örnek vermissiniz?
@;GaziWeb; Anlatımı host kullanmayan sadece domaini olanlar için hazırladım. Sizin dediğiniz olayda zaten host kullanıyorsa bir html dosya ile halledilir.
Adamsın. Sonunda bulabildim ve sitemin tüm işlerini hallettim.