CS: GO Alternatifi İNSURGENCY Nasıldır? Nasıl Oynanır?

CS: GO Alternatifi İNSURGENCY Nasıldır? Nasıl Oynanır?

Uzun zaman önce sahip olduğum, zorluk seviyesi ve vakit darlığı sebebi ile oynama fırsatı bulamadığım İnsurgency oyunu hakkında genel inceleme yazısı yazmaya karar verdim. Çünkü oyunu satın almadan önce alıp almamakta kararsızdım ve merak ettiklerim vardı. Sıra geldi öğrendiklerimi paylaşmaya..

>> İnsurgency Sandstorm İncelemesi! Para Vermeye Değer Mi?

Oyunun adı İnsurgency, (yani İsyan) 2007 yılında ücretsiz Half Life modu olarak geliştirilmiş ve sonrasında ücretli Counter Strike alternatifi olmuş. Muhtemelen Valve’den de destek alıyor olabilirler. 2007 yılındaki mod’dan bu yana oyun grafik kalitesi, oyun gerçekliği harika seviyeye ulaşmış. Hatta offline botlar aşırı güçlüler. Neyseki bunun çözümü var..

Önce oyunu alacaklara hitap edersek;

Oyunun Steam fiyatı 24 TL, bundle sitelerinden, G2A‘dan daha ucuza hatta neredeyse bedavaya getirme şansınız var. Oyunun indirme boyutu ise 4 gb (Diskte kapladığı alan 8 gb). Oyunun arayüzü CS: Go kadar başarılı, arayüzün genelinde Türkçe dil desteği mevcut. Botları konsoldan eklemiyoruz, doğrudan kendisi otomatik ekliyor. Ancak bazı durumlarda konsol komutları ile ayar çekebiliyorsunuz.

Oyunun hazırında 40 civarı harita var, bazı haritaların hem gündüz hemde gece versiyonları var. Ayrıca atölyeden yüzlerce ücretsiz harita kurulabiliyor, özel haritaları konsoldan komut ile yükleyebiliyorsunuz (Henüz başaramadım). Silah ve aksesuar çeşitliliği gayet iyi, silah tepmeleri, düşmana, çevreye verilen hasarlar gerçeğe yakın, haritalar bence CS:Go haritalarından biraz daha iyi.

Oyunun minimum sistem ihtiyacı 512 mb ekran kartı, Core 2 Duo işlemci, 4 gb ram. Bol botlu, bol çatışmalı anlarda hafif kasmalar yaşanabiliyor. Windows XP’den Windows 10’a kadar çoğu sistem ile uyumlu.

Oyunu satın alanlara hitap edersek;

Oyunu ilk kurduğunuzda kısa bir eğitim bölümünden geçiyorsunuz, burayı geçmezseniz solo veya multiplayer’a girilmiyor (ben oynadığımda öyleydi). Eğitimde oyuna yabancı olduğumuzdan bazı noktalara takılma ihtimali var bu sebeple sorun yaşarsanız aşağıdaki training videosunu izlemenizi öneririm. Örneğin bir yerde silaha fener almamız isteniyor, feneri aldıktan sonra karanlıkta gizlenen 5 adet tabloyu vuruyoruz.

Training’i atlattıktan sonra İnsurgency’deki seçeneklerinden size uygun olanı ile çatışmalara dalıyorsunuz.

Seçenekler offline için Solo, online için Cooperative, Multiplayer ve Sunucu tarayıcısından ibaret.

– SOLO

Solo’da tahmin edeceğiniz gibi offline seçenekler mevcut. Training haricinde Offline (internetsiz) cooperative mode veya Offline (internetsiz) multiplayer mode’a girebiliyoruz. Hepsinin altında bir sürü harita ve 4-5 mod mevcut. İlk başta biraz karışık gelebileceğinden bu kısmı maddeli yazmak istiyorum, inşallah karıştırmam..

Solo altında > Cooperative Modes: Cooperative modes altında 4 seçenek; Conquer, Koop, Hardcore, Elite.

– Conquer’de alt modlar yok, yanındaki adamlar (3 bot) sana bağlılar ve 3 bölgeyi ele geçirmeye çalışıyorsun. Karşıdaki düşman sayısı epey fazla gibi.

– Koop’da 5 adet mod, 40 civarı harita var. Modlara ait haritalara sağ harita listesinin kenarındaki dişli simgesinden ulaşılıyor. (Aşağıda paylaştığım resimde işaretledim. Neden böyle yapmışlar anlamadım.) Hangi modun haritasını yüklersen oyunu ona göre oynuyorsun. Yanındaki botlar yine sana bağlılar, yani çok aktif çatışmıyorlar yanlış taktik izlersen adamları harcıyorsun.

– Hardcore’da yine 5 mod, bir sürü harita var. Oyun biraz daha zorlu çünkü düşman botlar daha zeki. (Normalde zaten konsol komutu yazmadan botları yenmek zor, birde bu modu düşünün.

– Elite mode’da ise daha taktiksel olmak gerekiyor. Yani hardcore gibi bu mod’da bizi zorluyor. Ve yine 5 alt mod, bir sürü harita var.

Yeri gelmişken alt mode’lardan da bahsedeyim.. Mod isimleri; Hunt, Conquer, Checkpoint, Outpost, Survival.

Hunt modunda bütün düşmanları yok etmemiz gerekiyor. Conquer’de karşı tarafın mühimmatını, adamlarını yok etmemiz gerekiyor. Checkpoint’de bölgeleri tek tek ele geçirip temizlememiz gerekiyor. Outpost’da sayısız direnişci saldırısında bölgeni korumaya çalışıyorsun. Survival’da ise işgalci askerlere karşı direnişci ekibinle hayatta kalmaya çalışıyorsun. Tabi bu mod’lar da da herşey tam net değil. Asker sayısı, bölge ele geçirme yada mühimmat patlatma vs. Yani sistemi henüz tam çözemedim.

Solo altında > Multiplayer Modes: Multiplayer modes altında 3 seçenek; Sustained combat, Tactical Operations, Competitive Matches.

Benim en çok girdiğim modlar..

Sustained combat, 12+12 ile başlıyor. Genelde baya uzun sürüyor. Kocaman haritada 3 bölgenin tamamına gidene kadar sanki dalga dalga düşmanla karşılaşıyoruz. Ölürsek bir sonraki destek takımı ile yeniden geliyoruz. Sanırım 5’er dakikalık dalgalar oluyor ve bölge ele geçirdiğimizde yeniden destek hakkı kazanıyoruz. Çok uzun yada çok kısa sürmediğinden en sevdiğim bu mod.

Tactical operations, 8+8 oynanıyor. Bir sonraki sevdiğim mod bu. 3 bölgeyi ele geçirip düşmanları temizliyoruz. 5-10 dakika da bitiyor.

Competitive Matches, 5+5 oynanıyor. Düşmanları öldürünce bitiyor ve bence çok kısa sürüyor.

Bu 3 mod’un altında ise yine harita modları var;

Ambush, Battle, Elimination, Firefight, Flashpoint, infiltrate, Occupy, Push, Skirmish, Strike.

İsimlerinin Türkçeleri şöyle; Pusu (Vip’i koru yada öldür), Çatışma, Eleme, Ateşli mücadele, Parlama noktası, Sızma, İşgal, İtin, Çatışma, Grev. (Modların geneli online’da var, offline’da ise Firefight, Push, Skirmish, Occupy var.)

Hepsini oynayamadığımdan modlardaki görevleri tam olarak bilemiyorum ama öğrendikçe buradan güncelleme yapacağım.

– COOPERATİVE

Offline Solo > Cooperative mod’ların online versiyonuna üstteki Cooperative bağlantısından giriş yapıyorsunuz. Bir sürü online sunucu var. Yukarıda Cooperative mod’da anlattıklarımı burada botlarla değil, gerçek online oyuncularla gerçekleştiriyorsunuz. Henüz online oynamadığımdan ekstra’sı var mı? Bilemiyorum.

– MULTİPLAYER 

Offline Solo > Multiplayer mod’ların online versiyonuna üstteki Multiplayer bağlantısından giriş yapıyorsunuz. Yukarıda Multiplayer için anlattıklarımı burada botlarla değil, gerçek oyuncularla gerçekleştiriyorsunuz.

– SUNUCU TARAYICISI 

Özel olarak girmek istediğiniz sunucular varsa buradan sunucuyu seçip online oyuna dalıyorsunuz. Diğer online seçeneklerde ise rastgele online sunuculara giriyorsunuz.

CS: GO Alternatifi İNSURGENCY Nasıldır? Nasıl Oynanır?

Bot Zorluk Seviyesini Ayarlama!

Yazının başında belirtmiştim, botlar bana epey zorlu geldiler ve oyun içinde de basit bir ayar seçeneği yok. Bu sebeple İnsurgency ana ekrandayken sağ üstten Ayarlar‘a gidiyor, ardından Game sekmesine tıklayıp, konsolu etkinleştiriyoruz.

Sonrasında ise, genelde klavyede Esc‘nin altında yer alan veya é tuşuna basarak konsolu açıyor, bot zorluğu için aşağıdaki komutu yazıyoruz.

ins_bot_difficulty 0

0 yazarsanız botlarla rahat kapışırsınız ama bazen salak salak davranabilirler. 1 yazarsanız orta hallidir, 2 yazarsanız baya zorlayabilirler.

Atölye Haritaları İle Oynamak! 

Özel haritalara ana menülerden ulaşamıyoruz. Bir zamanlar CS: Go’da böyle idi sonradan değiştirdiler. İnşallah İnsurgency’de değiştirir.

Özel haritalar için konsola map mapname mod yazıyoruz. Örneğin “map ministry skirmish” veya “map downtown firefight” Haritaların bazıları botsuz oluyor, bazısına konsol komutları ile (nav_analyze, nav_generate..) bot haritası oluşturuyoruz ama bir kısmında çalışmıyor. Yani atölyenin elden geçirilmesi şart.

Son Olarak!

Oyunda bot zorluğunu ayarlarsanız, silah seçimini iyi yapar, iyi taktik yürütürseniz, bu oyunu CS: Go’dan fazla sevebilirsiniz. Örneğin gece haritalarında kesinlikle gece görüşü alıp kullanmalısınız. Düşmanların önüne kabak gibi çıkmamalısınız. Tek başınıza Cüneyt Arkın gibi değil, takım olarak ilerlemelisiniz.

İlk başlayanlar için önemli birkaç tüyo daha;

M tuşu ile satın alma menüsünü açarsınız, sağ menüden limitiniz kadar satın alım yaparsınız. Limit yetmiyorsa birini X ile bırakır, diğerini alırsınız.

N tuşu ile haritaya bakabilirsiniz.

X tuşu ile yere yatar, sonra ilerleme tuşları ile sürünürsünüz. Düşmanlar genelde çok kullanıyorlar ve bu sayede bizi kabak gibi avlıyorlar.

B tuşu ile gece görüşünü takar, G tuşu ile silahın feneri varsa onu yakarsınız.

Shift + ilerleme ile koşar, sağ mouse tık ile silahta odaklanır, yine shift basarak da nefesinizi tutarsınız. Yani daha iyi hedef alabilirsiniz.

1, 2, 3, 4 tuşları ile silah değiştirir, 4 ile el bombası, sis bombasını seçer, mouse sol tık ile uzağa, yuvarlama topu ile yakına atarsınız.

A, B, C bölgelerini ele geçirmeniz gerekiyorsa; kırmızı renkle işaretli bölgeye gider, burasının işareti tamamen mavi olana kadar orada kalırsınız. Kırmızı yada mavi durumunu ekranın orta alt kısmından bakabilirsiniz.

Oyun internet bağlantısı olmasa dahi multiplayer botlarla oynanabiliyor.

Oyuna dair daha fazla tecrübe edinmek isterseniz Youtube’dan online çatışma videolarını izleyebilirsiniz.

Zamanla aklıma gelenler olursa yine eklemeler yapacağım. Şimdilik bu kadar. Sorularınız olursa yorum panelinden gönderebilirsiniz.