Yanlışım yoksa 2013 yada 2014 senesinde eski kimliklerin değiştirilmesi için bir çalışma başlatılmış, bir çok tartışma, itiraz, değişiklik ve pilot bölge çalışmalarından sonrada 2017 yılı itibari ile çipli kimlikler tüm yurttaşların kullanımına açılmıştı. Kimliklerin değiştirilmesi için son tarih 2023 fakat halkımız yeniliklere çok meraklı olduğundan şimdiden yeni kimlikler için nüfus müdürlüklerinde izdiham yaşanıyor. Bakalım neymiş ne değilmiş..
Yeniliklere açık birisi olarak takdir ettiğim bir değişim. Fakat bazı tereddütlerimde yok değil. İnşallah ileride başımıza güvenlik açığı vb. sorunlar çıkarmaz ise çok güzel olacak.
Yeni Çipli Kimlikler:
Yeni kimliklerimiz banka kartları, market indirim kartları ve ehliyetler ile aynı boydalar. Renkleri kadın, erkek için standart, turkuvaz mavi, lila, kırmızı ve beyaz renk tonlarını barındırıyorlar. Ömürleri 10 yıl. 10 yıl sonra yenilenmesi gerekiyor ve son kullanım tarihleri de ön yüzde zaten yazıyor.
Resimler sol tarafa, biyometrik özellikli, renksiz basılıyor. Biyometrik fotoğraf için fotoğrafçılara 20 tl ödüyorsunuz ve fotoğrafın bazı standartlara uymasına dikkat ediyorsunuz. O standartlara bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bazı fotoğrafçılar fotoğraflarda somurtmanızı istiyor fakat dişleri göstermediğiniz, kahkaha atmadığınız takdirde tebessüm edebiliyorsunuz. Sorun değil. (Test edildi, onaylandı.)
Kimliklerin sağ altında imzamız yer alıyor. Arka tarafında ise bizi ilgilendiren, korumamız gereken bir çip var.
Fotoğraf için fotoğrafçıya 20 tl verdiniz ya, kimlik içinde nüfus müdürlüğüne nakit 22.5 tl veriyorsunuz. Toplam 36 tl. Eğer yakın zamanda biyometrik fotoğraf çektirdiyseniz iyi değerlendirip çipli kimliği de aradan çıkarmanızı öneririm. (Kimliği kaybeder ve yenisini isterseniz 45 TL ödeyeceksiniz.)
Yeni kimliğimiz için bize bir şifre veriliyor. Henüz işimize yaramasa da birkaç sene sonra işe yarayacağı söyleniyor. Ayrıca asayiş kontrollerinde kimlik üzerine işlenen bilgilerin güvenlik görevlileri için büyük kolaylık sağlayacağını düşünüyorum. Bu sebeple kimliğimizi iyi korumamız gerek. (Yeni kimlikler, ulaşım araçları için kullanılan Akbil, İzmirimkart, Kentkart gibi kartların koruma kaplarına tam sığıyor. Ancak o kaplar sayesinde de kimlik üzerinde kılcal çizikler oluşabiliyor.)
Çiplik Kimlik Başvurusu: Başvuruları 3 kanaldan yapabiliyoruz. Nüfus müdürlüklerine gidebiliyor, 199 randevu çağrı merkezini arayabiliyor yada aşağıdaki resmi web sayfasını kullanabiliyoruz.
Güncelleme:
Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; randevu tarihinden en az yarım saat önce randevunuzu iptal etmeniz gerekmektedir. 2 (iki) defa iptal işlemi yapılmadan randevulara gidilmediği takdirde; aynı veya farklı bir belge tipi için 1 ay boyunca yeni bir randevu alınamayacaktır. Sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip ediniz ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunuzu, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı (TCKK), pasaport ve sürücü belgesi başvuru bedellerinin, başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine,
https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırılması gerekmektedir (öğrenmek için tıklayınız). Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir.
Eğer nüfus müdürlüğüne giderseniz adınızı o günkü sıra için yazdırabilirsiniz. Sıra yoksa doğrudan işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Sıra varsa mecburen bir başka güne randevu verilecek, söylenen gün ve saatte, biyometrik fotoğrafınız, mevcut kimlik veya ehliyet, pasaportunuz, kimlik ücreti 16 tl ile nüfus müdürlüğüne gideceksiniz.
Eğer işiniz gücünüz yoğunsa, sağlık vb sorunlarınız, engelleriniz varsa internet üzerinden randevu ve çağrı merkezinden randevu önerimdir.
Erkeklerde biyometrik fotoğrafta top sakal kabul ediliyor fakat fotonuzda sakallı olup, başvuruya sakalsız giderseniz, aynı şekilde saçlı fotoğraf ile saçlarınızı kazıyıp giderseniz sorun çıkabilir. Hele ki eski kimliğinizde de farklı görünüyorsanız tam sorun.
Birde eski kimliğinizin çok eski olma durumu var. Eğer nüfus müdürlüğü çalışanı, kimliğinizin geçersiz olduğunu, şüpheli olduğunu düşünürse o an bir araştırma belgesi düzenletip incelemeden geçmenizi talep edebilir. Bu durumda yeni kimlik başvurunuz en az 10-15 gün ileriye atar. Önce sizin gerçekten kimlikte yazan kişi olup olmadığınızı araştırırlar (evinize polis gelir vb.), sonrasında nüfus müdürlüğünden aranarak başvuru için çağrılırsınız.
Beklenen an geldiğinde, yani başvurunuz işlenmeye başladığında; görevliye biyometrik fotoğraflarınızı, kimliğinizi (pasaport, ehliyet vs.), 16 tl kimlik ücretini teslim eder, beklemeye başlarsınız. Bilgileriniz aktarılır, parmak izi, avuç izi kayıtlarınız alınır, imzanız alınır, bilgileriniz işlendikten sonra dijital ekran üzerinden görevliyle birlikte bilgilerinizin doğruluğunu teyit edersiniz.
İşlemler tamamlandığında görevli size bir zarf, başvuru belgenizin kopyası, geriye kalan biyometrik fotoğraflarınız ve başvuru için verdiğiniz kimliği (pasaport, ehliyet vb.) geri verir. Artık kimliğiniz için beklemeye başlayabilirsiniz.
Kimliğim Ne Zaman Gelir?
Kimliği beklemeye başladınız ama heyecan tavan. Zaten eski kimlikte artık geçersiz oldu. Hele ki eski kimliğiniz kayıp, hasarlı vb durumlardan geçersiz ise kimliksiz geçecek günler sizi bekliyor. Eğer özel bir durumunuz varsa nüfus müdürlüğünden geçici kimlik belgesi alabilirsiniz fakat bu belgenin geçerlik süresi 15 gün olduğundan burada bir detaya dikkat etmeniz gerekiyor!
Eğer yakın zamanda kimlik gereken bir işleminiz olacaksa geçici kimlik belgesini alın elinizde bulunsun. Eğer 15 günden ileri bir tarihte kimlik gerekecekse, yeni kimlik belgenizin geç gelmesi ihtimalini düşünerek geçici kimlik belgenizi tamda gerektiği sırada nüfus müdürlüğünden talep edin.
Yanlışım yoksa sanırım zart zurt gidip geçici kimlik belgesi alamıyorsunuz. Ama belki yeni kimliğiniz gecikti diye ayrıcalık yapabilirler. Eğer eski kimliğinizin geçersiz olması yada kaybolmuş olması gibi bir durum yoksa yukarıda yazdıklarım sizi bağlamıyor.
Yeni kimliğiniz gelene kadar eski kimliğinizi kullanabilirsiniz. Yeni kimlik geldikten sonrada eski kimliğinizi ister saklayın, ister imha edin.
Peki kimliğiniz ne zaman gelir? Nüfus müdürlüğü görevlisine göre 10-15 güne gelir. Doğru söylüyorlar fakat şanslıysanız doğru. Şanslı biri değilseniz 2.5 aya kadar beklersiniz. Araya bayram vs giriyorsa 3 ayı bulur.
Kimliğiniz PTT şubesine gelir, gelmeden önce size bir sms gelir ve haberdar edilirsiniz. Ayrıca kimliğinizin hazırlanma aşamalarını da aşağıdaki sayfadan takip edebilirsiniz.
Kimliğiniz başım aşamasında görünüyorsa 4-5 güne yola çıkar. PTT şubesine vardığında ise 1-2 günde görevliler tarafından kapınıza kadar getirilir.
Kimlik başvurusu sırasında görevli sizden ikinci bir teslim ismi alır. Eşiniz, kardeşiniz, anneniz, babanız, kimi belirttiyseniz sizin yokluğunuzda kimliğiniz ona teslim edilir. Ancak PTT çalışanları biraz daha rahat olduklarından evde başka bir aile ferdini yakaladıklarında ona da teslim yapabiliyorlar.
Eğer PTT’den sizi arayıp “gelin kimliğinizi alın” derlerse bence gitmeyin. Görevleri kimliği adresinize teslim etmek. Baktınız sözünüzü dinlemiyorlar sosyal medya üzerinden PTT resmi hesabına veya içişleri bakanlığına, içişleri bakanına şikayette bulunun. Kimliğinizi getirecekler.
Kimliğiniz geldi ama hata var, sorun var, hemen nüfus müdürlüğüne gidip bildirin, yeni kimliği yetkililere teslim edin.
Kimliğiniz geldi, her şey yolunda. Bu durumda yeni kimliğinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Yani bir yerlere gitmenize, bildirimde bulunmanıza, şifre vs. değiştirmenize gerek yok. Eğer ileride şifreyle işiniz olursa istediğiniz zaman nüfus müdürlüğüne gidip oradaki kiosk’dan şifre değişikliği yapabilirsiniz.
Kimliğiniz hasar gördü, kayboldu, bilgilerde değişiklik oldu (örneğin evlendiniz); nüfus müdürlüğüne gidip yeni kimlik, kayıp yada değişiklik başvurusunda bulunun. Kimliğiniz hasar gördüğünde yenileme yapılır, 22.5 tl ücret ödersiniz. Kimliğiniz kaybolduysa kaybolan kimliğin dijital olarak iptali yapılır ve 45 tl ücret ile yeni kimliğiniz bastırılır. Kimlik bilgilerinizde değişim varsa yeni bilgiler ile güncellenen kimliğinizin basımı 22.5 tl ücret karşılığında gerçekleştirilir.
Güncelleme: Güncel fiyat listesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Konuyla alakalı sık sorulan sorulara ve cevaplarına bu bağlantıdan göz atabilirsiniz.
Sonradan eklemeler:
Yazıyı yazarken değilde sonradan aklıma gelenleri buradan güncellemeler ile paylaşacağım. Sorularınız olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz.
- Yeni kimliklerde 16 yaşından küçüklere talep edilmediği takdirde fotoğraf gerekmiyor. Ayrıca parmak izi gibi verilerde alınmıyor. Aynısı pasaport işlemlerinde de geçerli.
- Yeni kimliklerde çiplerin sudan, çizilmeden, darbeden korunması gerekiyor. Diyelim ki dijital olarak hasar gördü, görsel olarak yine kullanabilirsiniz ancak ilerleyen süreçte dijital okuma gibi işlemlere gerek duyduğunuzda çip çalışmaz ve yeni kimlik çıkartmanız gerekebilir.
- Başvuru takip sistemi bazen (örneğin geceleri) boş sayfa, boş ekran gösterebiliyor. Ertesi gün tekrar deneyin. Geçersiz kimlik no, geçersiz isim vb. hatası verirse aldırmayın. Ertesi gün tekrar deneyin.
- “Sanırım” yeni doğan bebeklerde kimlik başvurularında ücret alınmıyor. Tabi bunun için 30 gün içinde kimlik başvurusu yapılması gerekiyor.
- Biyometrik fotoğrafınız renksiz basılacağı için makyaj yapmanıza gerek yok. Ayrıca yüzünüzde, teninizde renk farkları, pancar gibi yanaklar vb. durumlar görünüyorsa rahat olun, resimde fark edilmiyorlar.
- Yeni kimliğiniz evinize teslim edilemediyse, yani kimseye ulaşamadıysalar doğrudan en yakın nüfus müdürlüğüne götürürler. Nüfus müdürlüğü ise durumu telefonla size iletir. Uygun olduğunuzda gider kimliğinizi alırsınız.
- Kimlik başvurusu sırasında yanıltıcı, geçersiz bilgiler, belgeler sunarsanız hakkınızda Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu sebeple bilgilerinizin doğruluğuna emin olun. Memurları yanıltmayın.
- Kimlik ücreti neden bu kadar pahalı? Aslında maliyeti 5 tl’yi geçmiyor fakat devletimiz biraz kar etmek istemiş olabilir yada 11 tl PTT payı veriyor olabilirler. Bu sebeple yukarıda da demiştim, ayaklarına gitmeyin onlar getirsin. [Kimlik ücretiyle alakalı kaynağım]
- Yeni kimlikler elektronik imza için kullanılabilecek fakat bunun için yetkili kuruluşlardan elektronik imza sertifikasının kartımıza yüklenmesi gerekecek. Tabi bununda yıllık ücreti var.
- Yeni kimliklerin güvenliğinin üst düzeyde olduğu söyleniyor. Yani sahte kimlik üretimi, bilgilerin, verilerin tekrar oluşturulması, başka yere aktarılması şifreleme yöntemleri ile engellenmiş. (İnşallah öyledir.)
- Yeni kimlik başvurusu için isterseniz başka bir il veya ilçenin nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz. Yani illa ki mahallenize, semtinize bağlı nüfus müdürlüğüne gitmek şart değil.
- Şimdiye kadar 80 milyon nüfusun 5-6 milyonunun yeni çipli kimlik aldığı söyleniyor. 2023 yılı sonuna yaklaştığımızda muhtemelen bu sayı yarıya yaklaşmış olacak ve son anda yığılmalar yaşanacak. Bu sebeple başvurunuzda acele etmeseniz de son tarihe bırakmayın.
- Yurt dışı başvuruları dış temsilcilikler tarafından alınacak. yurt içinde nüfus müdürlüğüne gidemeyecek olanların başvuruları ise gezici kayıt terminalleri tarafından alınacak. Yani muhtemelen bu durumu çağrı merkezinden yetkililere iletmeniz halinde onlar ayağınıza gelecekler.
- Yeni kimlikler vize muafiyeti olan ülkelere yolculuklarda seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Tabi bu mevzunun detayları henüz belli değil.
- Yeni kimliklerin arkasındaki yapı neresi? O yapı Ankara Ulus meydanında yer alan ilk TBMM binası.
- Yeni kimliklerde aile sıra no, cilt no gibi bilgiler yok. Yada ben göremedim. Muhtemelen bundan sonra işimize yaramayacaklar yada yetkililer çip üzerinden o bilgilere de erişebilecekler.
Şimdilik benden bu kadar. Sorularınız varsa önce resmi müdürlük sayfasına bakabilir, sonrasında bana yorum olarak yazabilirsiniz.
>> Nüfus Müdürlüğü Ekimlik Sitesi
Yorum Yaz