Yepyeni bir Aztech DSL1000EW wireless modem aldığınızda ilk aşamada kurulumu nasıl yapacaksınız? İşte bu yazıda birkaç resimle kurulumun aşamalarını sizlere anlatıcam.. Bu arada baştan hatırlatayım, Aztech modemlerin bir çoğunda arayüz aynı olduğundan konudaki resimli anlatıma bakarak diğer Aztech wireless modemlerin kurulumlarını yapma imkanınızda var.
Aztech Wireless modem, piyasadaki en ucuz, kaliteli wifi modemlerden birisi (piyasada ortalama satış fiyatı 60TL). Modemi aldığınızda kutusundan çıkan ethernet kablosu ile bilgisayara bağlıyor, splitter ile hat, telefon, modem bağlantılarını yapıyor ve daha sonra modemi açıp bilgisayarınızdan modem ayar sayfasına bağlanıyorsunuz.
Modem ayar sayfasına bağlanmak için internet explorer veya firefox açıyorsunuz, ardından adres kısmına 192.168.1.1 yazıp enter basıyorsunuz. Karşınıza modem giriş paneli gelecek, modem giriş panelini gördüyseniz user id kısmına admin, password kısmınada admin yazıp ayarlara giriş yapın. (Modemi ethernet kablosu ile bağlamazsanız giriş paneli gelmez.)
Modem ayarlarına girdiğinizde aşağıdaki sayfayı göreceksiniz.
Açılan sayfada hemen sol taraftan BASİC > Quickstart‘a tıklıyorsunuz ve modem internet ayarlarını tanımlamaya başlıyorsunuz.
Neyi nasıl yapacağız?
Protocols kısmı PPPoE, Encapsulation mode ise LLC/SNAP-Bridging olacak, Pvc settings‘de Vpi 8, Vci 35 olacak..
PPP Settings kımına geldiğimizde buradaki username ve password’a internet sağlayıcımızın bize verdiği kullanıcı adı ve şifresini yazıcaz.
(Servis sağlayıcımızın verdiği kullanıcı adı ve şifreyi bilmiyorsak servis sağlayıcıyı arayıp şifreyi talep edicez.)
Üstteki ayaralamalar tamamsa Lan Configuration bölümünü ellemeden Wireless settings kısmına geçicez ve enable wireless yazısının solundaki kutuyu tikleyerek wireless’ı aktif hale getiricez.
(Burada ufak bir detaya dikkat çekmek istiyorum, modemin ayarlarını yaparken ilk girdiğim zaman wireless ile uğraşmadığımdan enable wireless seçeneğine dikkat etmemiştim yani bu bölüm belki ilk girişte olmayabilir eğer sizde bu sayfada Lan Configuration bölümünden sonra Wireless settings yoksa panik olmayın wireless ve şifreleme ayarlarını gelişmiş menüden yapabiliyoruz.)
Aşağıdaki resimde wireless şifreleme ayarları görünüyor ancak yukarıda dediğim gibi bu bölüm sizde yoksa ADVANCED > Wireless > Security’den ulaşabilirsiniz.. Eğer bu ekran sizde zaten görünüyorsa o zaman resimde görüldüğü gibi Enable Wireless tikleyip alttaki kutuları anlatacağım şekilde doldurun.
SSID yazan kısma wifi ağınızın adını yazacaksınız, diyelimki oraya lordiz yazdınız kayıt ettiniz wifi ağlarına baktığınızda lordiz göreceksiniz ve seçip şifreyi girip kablosuz ağınızdan internete gireceksiniz. Yani oraya ne yazacağınız size kalmış..Hemen altındaki wireless channel 6 olacak, Network authentication Mixed WPA2/WPA olacak ve WPA encryption kısmıda TKIP+AES seçilecek..
En önemli kısım, WPA Pre-Shared Key..
WPA Pre-Shared Key, bizim wifi ağımızın şifresi oluyor ve bu şifreyi biz belirliyoruz. Şifreyi belirlerken içinde semboller olmasına dikkat edin yoksa kolay bir şifre komşularınızdan biri tarafından yardımcı programlar ile kırılabilir.
Örnek olarak oraya 345h=%+ yazıp kayıt ettiğinizde ve wifi ağınızın adını lordiz yaptığınızda herhangi bir kablosuz cihazdan mevcut ağlara bakınca lordiz’i görecek ve bağlan dediğinizde çıkan kutuya bu şifreyi yazarak internet ağına bağlanabileceksiniz..
Diyelim şifreyi yazdınız ama ne yazdığınızı kontrol etmek istiyorsunuz, hemen sağda duran Click here to display bağlantısına tıklayın, açılan pencerede yazdığınız şifreyi gizlenmemiş halde göreceksiniz.
Şifrenizde tamamsa Save/Apply yazan butona basarak ayarları kayıt edeceksiniz.
– Eğer kablo bağlantılarınız eksiksiz, hatasız ise şifreniz ve internet kullanıcı adınız doğru girildiyse, modemin DSL ışığı yanacak ve bir sekmede Google’a bağlanmayı denediğinizde internete girebileceksiniz..
– Normal şartlarda bu işlemler ile modemin kurulumu bitiyor ancak evinizdeki laptop, netbook, tablet veya akıllı telefonla internete girebilmeniz için o cihazdan ağınızı bulup, belirlediğiniz wifi şifresini o cihazdan da girmeniz gerekiyor..
Buradan sonraki bölümde modeme dair birkaç ipucu paylaşıyorum okuyup okumamak ve uygulayıp uygulamamak size kalmış..
Eğer wireless şifresini unutursam ne olur?
Diyelim ki wireless şifrenizi unuttunuz yada wireless şifrenizi değiştirmek istiyorsunuz, hemen 192.168.1.1 üzerinden modem ayarlarına giriyorsunuz, sol taraftan ADVANCED‘a sonra Wireless > Security başlığına tıklıyorsunuz. Wireless > Security başlığına tıklayınca aşağıdaki resimde görülen ekran gelir, buradan WPA Pre-Shared Key yazan kısma yeni bir şifre yazar ve kayıt edersiniz hepsi bu.. (Daha sonra bilgisayar ve akıllı telefonlarınızdaki wifi şifresini değiştirmeyi unutmayın.)
Modem giriş panel şifresini nasıl değiştiririm?
Modem ayarlarına girerken dikkatinizi çekmiştir, 192.168.1.1 yazdığımızda karşımıza gelen kutuya admin, admin yazıyoruz yani bu çok basit ve herkes tarafından bulunabilecek bir kullanıcı adı ve şifresi, bunu değiştirmek ve modem ayarlarını yabancı ellerden korumak istiyorsanız şu yolu izlemelisiniz.
Modem ayarlarına girin (192.168.1.1’den), sol tarafta ADVANCED ve ardından Management > Access Control > Password başlığına tıklayın. Açılan sayfada Username yazan açılır kutudan admin’i seçin ve ardından altındaki kutulardan Old Password olana admin, New Password olana yeni modem ayar giriş şifrenizi yazın, daha sonra Confirm Password kutusunada aynı şifreyi tekrar yazıp Apply/Save butonuna tıklayın.
(Şifreyi kayıt etmeden önce yeni şifrenizi bir yere yazın yoksa şifreyi unutursanız modem ayarlarına giremez ve modemi arkasındaki reset butonundan resetlemeniz ve tekrar internet ayarlarını, wifi şifrelemesini yapmanız gerekir.)
– Ayrıca açılır kutu içinde support ve user isimlerinin olduğunu da göreceksiniz, o isimlerinde şifreleri support ve user isterseniz onları da aynı şekilde değiştirerek modeminize dışarıdan yabancı girişleri ve müdahaleleri engellemiş olursunuz.
Wifi Ağ adını nasıl değiştiririm?
192.168.1.1 üzerinden modem ayarlarına girersiniz, sol taraftan ADVANCED‘a sonra Wireless > Basic başlığına tıklarsınız. Wireless > Basic başlığına tıklayınca aşağıdaki resimde görülen ekran gelir, burada SSID yazan bölümde ne yazıyorsa onu siler ve yeni wireless ağ adınızı yazıp Apply/Save butonu ile ayarları kayıt edersiniz. Bu ayarlamadan sonra bilgisayarınızdan mevcut kablosuz ağlara baktığınızda yeni wireless ağ isminizi görebilirsiniz.
İnternet bağlantımı nasıl test ederim?
Diyelim ki modeme internet kullanıcı adı ve şifrenizi girdiniz, ayarları yaptınız ancak internete giremiyorsunuz. Mevcut internet durumunu test etmek ve sorun ne diye bakmak için modem ayarlarındaki Diagnostics‘i kullanabilirsiniz.
Diagnostics’e ulaşmak için, 192.168.1.1’den modem ayar paneline giriş yapın ve ardından ADVANCED > Diagnostics‘e tıklayın. Açılan ekranda PASS yazan yerler başarılı, FAIL yazan yerler başarısız demek oluyor. Duruma göre burada FAIL yazan yerleri internet servis sağlayıcınıza bildirerek onlardan daha detaylı yardım alabilirsiniz.
Hepsi bu kadar.. Modemle ilgili sorularınız, takıldığınız yerler olursa yorum olarak sorularınızı gönderin fırsat bulduğumda sizlere yardım etmeye çalışırım.
ben giriyorum ancak kullanıcı adı ve şifre olan admin kabul etmiyo. reset düğmesine bastım gene denedim olmuyo. ne yapmam lazım yardımcı olun .s
@gebzel1; Standart admin admin yada admin 12345'dir. Bu ikisini deneyip giriş yapamıyorsanız reset düğmesinin bastığından emin olmalısınız belki reset gerçekleşmemiş olabilir.
Benim adsl 'in wifi si üzerinden laptopdan felan bağlanıyorum intenete giriyor telefon(mobil) den adsl wifi bağlanıyor ama internete girmiyor ne yapmam gerekiyor yardım lütfenn?
@Tunahan; Wifi şifresi 8 karakterden az ise Android cihazlar o wifi ağına bağlanamaz. Sorun bu değilse bağlantı sırasında gelişmiş ayarlardan el ile ip girin yada el ile ip girilmiş ise otomatiğe çevirin.
gerçekten çok faydalı değerli kardeşim ben modemde port açmak istiyorum uzaktan camera kayıtları için yrdımcı olurmusunuz acaba
@ercan kotankıran; Şuan modem elimde olmadığından ve port numaraları hakkında bilgim olmadığından pek yardımcı olamıcam. Modem ayarlarında sanırım advenced setup altında port ayarlarını bulabilirsiniz ama uzaktan bağlantı için hangi port numarasını kullanıma açacaksınız hiç bilmiyorum.
modem Çalışıyor ışıkları felan her şey tamam ama internete girmiyor sağ alttaki internet lolgosunun üstünde üçgen sarı bir simge beliriyor sorunları gider dediğimde ise birincil dns sunucusuna erişilemiyor gibi bir yazı çıkıyor lütfen yardım edin
@furkan; Merhaba. Web sitesi harici destek veremiyorum facebook bağlantınızı güvenliğiniz amacıyla kaldırdım. Dns sunucu sorunu varsa sorun internet servis sağlayıcınızdan kaynaklı olabilir. Bunu netleştirebilmek için şuan kullandığınız cihaz harici başka bir cihaz ile de internete çıkmayı denemelisiniz. Orada da sorun yaşarsanız modem ayarlarını, internet servis kullanıcı bilgilerini kontrol etmeli sonra servisi sağlayan internet dağıtım şirketini aramalısınız. Onlar karşı taraftan gerekli kontrolü yapıp sorunun sizden mi onlardan mı kaynaklandığını bildirirler.
modemimin şifresini ve adını değiştirdim ama telefonumda ve tabletimde yeni şifreyi yazdığımda şifre değiştirilmemiş diyor. lütfen yardımcı olun.
@elif; Cihazın şifre değiştirilmemiş yazdığını sanmıyorum. Şifre değiştirilmiş yazıyordur buda yeni ağ adını kullanmadığınızdan olabilir. Mevcut eski ağı unutup yeni ağ ile bağlanmayı deneyin.